MTV3 Lontoossa: Poliisi ylpeilee MP5-konepistoolillaan

Olympialaisten avajaispäivä näkyi jo aamusta Lontoon keskikaupungilla poikkeuksellisen runsaina poliisijoukkoina. Vartijoita ja varsinkin sotilaita näkyi harvakseltaan, mutta usean hengen poliisipartiot olivat Westminsterin alueella tuttu näky. Myös hevospartioita oli tavanomaista enemmän liikkeellä.

Osa poliiseista oli järeästi aseistettuja, kuten Britanniassa on tapana normaalioloissakin esimerkiksi pääministerin virka-asunnon Downing street 10:n kohdalla.

Vaikka ilmeet ovat yrmyt ja aseistus raskas, suhtautuminen ohikulkeviin ihmisiin on lempeää. Westminsterissä pari poliisia suostuu oikopäätä kertomaan varustuksestaan.

– Tämä on MP5, mies taputtelee ylpeänä konepistooliaan.

Saksalainen MP5-konepistooli on viranomaiskäytössä useissa maissa eri puolilla maailmaa. Suomessakin aseita on niin poliisilla, rajavartiolaitoksella kuin puolustusvoimilla. Tosin katukuvassa niitä harvemmin näkee.

– Älä koske siihen, poliisi kivahtaa, kun toimittaja yrittää tutkia asetta tarkemmin.

Hymyileviä poliiseja

Luotiliivien, käsirautojen, pampun ja sumutteen lisäksi varustukseen kuuluu vielä Glock-pistooli.

Itävaltalaiset Glockit ovat niin ikään yleisiä, todennäköisesti maailman käytetyimpiä pistooleita viranomaiskäytössä.

Suomessakin vastaavia aseita löytyy kaikilta turvallisuusviranomaisilta.

Vaikka osa poliiseista onkin Lontoossa vahvasti aseistettuja, suurin osa poliisivoimista on vähäisillä voimankäyttövälineillä varustettuja. Aseet ovat piilossa, poliisit ovat hymyileviä ja auttavaisia, mutta valmiina toimimaan, jos tilanne vaatii.

Lue myös:

    Uusimmat