MTV Uutiset seuraa jättilakkoja: Lakko uhkaa laajeta torstaina – lentokoneet maassa, suurin osa busseista ei kulje Helsingissä

7:57
MTV Uutiset Live seuraa lakkokaaosta.

Postin työehtokiistan tukilakot aiheuttavat merkittäviä häiriöitä liikenteeseen tänään. MTV Uutisten seuraa tässä artikkelissa hetki hetkeltä lakkopäivän etenemistä.

 • Finnair on perunut liki 300 lentoa. Myös Ruotsin-laivoja jää satamiin
 • Merimies-Unionin tukitoimet pysäyttivät Suomen lipun alla kulkevan rahtiliikenteen merillä tänä aamuna
 • Pääkaupunkiseudulla iso osa bussivuoroista jää kokonaan ajamatta työntekijäliitto AKT:n tukilakon takia. Tukilakko kestää tiistaihin aamukolmeen saakka
 • Metro, raitiovaunut ja lähijunat kulkevat, mutta matkustukseen kannattaa varata tavallista enemmän aikaa

Sopu Posti-kiistaan syntymässä

Klo 14.33: Posti-kiistaan saattaa kuitenkin tulla sopu jo tänään – tai huomenna. Ilta-Sanomien mukaan torstain laajenevat tukilakot ovat lisänneet osapuolille painetta saada neuvottelut maaliin. 

Pääkaupunkiseudun tieliikenteessä ei poikkeamaa

Klo 13.10 Posti ei osaa vielä arvioida, kykeneekö se jakamaan joulukortit, jos postilakko jatkuu tämänhetkisen ilmoituksen mukaisesti joulun alle asti. (STT)

Klo 10.15:Helsingin poliisista kerrotan MTV Uutisille, ettei maanantaiaamun liikenne ole juurikaan poikennut tavallisesta arkiaamusta. Ydinkeskustan liikenne on tällä hetkellä normaalia myös vilkkaimmilla teillä. 

Klo 9.55: Postin työehtokiistan tukilakkojen aiheuttamat ruuhkat näyttävät jäävän aamun tieliikenteessä odotettua vähäisemmiksi, arvioitiin Helsingin tieliikennekeskuksesta ennen kello yhdeksää.

Ruuhkaa on tieliikennekeskuksen mukaan saattanut ehkäistä se, että varsin moni on ilmeisesti jäänyt tekemään etätyöpäivän kotiin. Lisäksi ihmiset näyttävät varautuneen liikennepulmiin varaamalla työmatkaan tavanomaista enemmän aikaa.

​​​​​​​Klo 9.15:Tunnelma Helsinki-Vantaan lentokentällä on rauhallinen. Finnairin viestinnästä kerrtoaan MTV Uutisille, että osa perutuista lennoista on onnistuttu reitittämään uudelleen. 

Lue matkustajien kokemuksia lakon vaikutuksista tästä linkistä.

Lakko laajenee entisestään

Klo 13.57: Valtakunnansovittelijan toimiston mukaan työnantajajärjestö Teknologiateollisuuden ja työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton työriidan sovittelu alkaa perjantaina kello 12.

– Koko Suomen kauppalaivasto pannaan seisomaan niiden tullessa Suomen satamiin, samalla kuin ulkomaiset kilpailijat liikkuvat normaalisti. Näin ollen lastit sekä matkustajat ohjautuvat kilpailijoille, toteaa Suomen Varustamojen varatoimitusjohtaja Hans Ahlström.

Klo 11.41:Metsäteollisuus ry povaa, että työnseisaus satamissa tietää metsäteollisuudessa arviolta 33 miljoonan vientitulojen menetystä lakkopäivältä.

Klo 8.34: Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT laajentaa PAUn lakkoa koskevaa tukilakkoaan satamiin. Ahtaajien tukilakko alkaa torstaina kello 6 ja päättyy lauantaina kello 6, jos postikiistaa ei saada ratkaistua.

Klo 8.05: Pääkaupunkiseudun sisääntuloväylien liikenne on alkanut ruuhkautua, kerrottiin Helsingin tieliikennekeskuksesta STT:lle ennen aamukahdeksaa. Normaalia enemmän liikennettä oli esimerkiksi Turunväylällä ja Hämeenlinnanväylällä.

Myös muut lentoyhtiöt peruvat lentojaan – matkatavaroita saa odottaa

Klo 14.08: Finavia kertoo Twitterissä rekrynneensä lakon ajaksi HELP-tiimin, joka auttaa ja neuvoo lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla. 

Klo 13.28Finavia varoittaa, että matkatavaroiden osottamiseen voi mennä pitkäänkin, sillä matkatavaroiden purkuun menee tavanomaista pidempi aika tukilakkojen vuoksi. Varoitus koskee tänään iltapäivällä ja illalla laskeutuvia lentoja. 

Klo 7.41: Postin työehtokiistan tukilakot aiheuttavat tänään peruutuksia myös muiden lentoyhtiöiden kuin Finnairin lentoihin, ilmoittaa Finavia tviitillä. Lentovuoroja jää lentämättä myös Lufthansalta, Turkish Airlinesilta ja Qatar Airwaysilta.

Jos lentomatkustajan on tarkoitus lentää tänään jonkin näiden neljän lentoyhtiön koneella, Finavia kehottaa tarkistamaan lennon tilan ennen kentälle tuloa.

MTV Uutiset lakon keskellä

Klo 7.40: MTV Uutisten toimittaja Sami Lindfors on Helsingin päärautatieasemalla. Hänen mukaansa VR:n työntekijät ovat arvioineet, ettei rautatieasemalla ole nähty ainakaan vielä suurempia ihmismassoja kuin tavallisena maanantaiaamuna.

Klo 7.03: Finnair on perunut tänään liki 300 lentoa. Yhtiön mukaan asiakkaalla on kolme vaihtoehtoa, jos lento peruuntuu:

1. Finnair pyrkii etsimään parhaan vaihtoehtoisen reitin määränpäähän. Koska vaihtoehtoisia lentoja on rajoitetusti saatavilla, uudelleenreititys on haastavaa ja vie aikaa, yhtiö kertoo.

2. Asiakas voi siirtää matkan ajankohtaa ja matkustaa 26.11.-1.12. välisenä aikana Finnairin ja Norran liikennöimillä lennoilla.

3. Jos lähtöpäivän muuttaminen tai uudelleenreititys ei sovi asiakkaalle, voi hän hakea hyvitystä käyttämättömästä lentolipusta.

Lakko ja satojen lentojen peruuntuminen on noussut uutiseksi myös ulkomailla. Aiheesta on kirjoittanut kansainvälinen uutistoimisto Reuters.

Kaikki bussit eivät liikennöi pk-seudulla

Klo 13.00: HSL tiedottaa, että noin 40% suunnitelluista aikataulun mukaisista bussivuoroista on tällä hetkellä liikkeellä.

Klo 7.52:HSL antaa helpot ohjeet siihen, miten Reittiopasta kannattaa käyttää lakkoilun aikana, kun suurin osa bussiliikenteestä on pysähdyksissä. 

Klo 7.00: Tuhansiin suomalaisiin vaikuttava jättilakko on alkanut, koska Posti-kiistaan ei löytynyt koko viikonlopun kestäneissä neuvotteluissa sopua. Lue, mistä Postin työehtokiistassa on kyse.

Klo 6.40: Noin neljännes aikataulunmukaisista bussivuoroista on tällä hetkellä liikkeellä, kerrotaan HSL:n viestinnästä. Aamukuuden aikaan HSL arvioi, että lähijunat, metro ja raitiovaunut kulkevat normaalisti.

HSL:n mukaan kaikki aamun työvuorot eivät ole vielä alkaneet. Ajamatta jäävien vuorojen määrä tarkentuu vasta, kun tiedetään, paljonko kuljettajia todellisuudessa tulee töihin.

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja