Metsäteollisuus povaa lakkoilulle kallista hintalappua: Rahaa palaa kymmenien miljoonien edestä – "Lakkoilusta aiheutuu vakavaa välitöntä haittaa, mutta myös pidempiaikaista mainehaittaa"

7:57
MTV satamassa, joka on hiljentynyt lakkojen takia – kaikki Suomen lipun alla risteilevät ruotsinlaivat jäävät nyt rantaan

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn lakkoa koskevat tukilakot näkyvät isona hintalappuna myös metsäteollisuuden puolella. 

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti laajentavansa tukilakkoaan satamiin. Ahtaajien tukilakko alkaa torstaiaamunaja päättyy varhain lauantaiaamuna, jos postikiistaa ei saada ratkaistua.

Metsäteollisuus ry:n mukaan metsäteollisuuden kuljetuksia haittaavat myös muun muassa Merimies-Unionin tukitoimet Posti-kiistassa.

Satamien työnseisaus tietää arviolta 33 miljoonan vientitulojen menetystä lakkopäivältä. Torstaista alkavien AKT:n tukilakkojen aiheuttamat menetykset saattavat nousta ainakin 66 miljoonaan euroon.

– Lisäksi yrityksille on jo syntynyt kustannuksia esimerkiksi vaihtoehtoisista reitityksistä, varastoaikojen kasvamisesta ja asiakasvalituksista, Metsäteollisuus ry:n logistiikkapäällikkö Outi Nietola kuvailee tiedotteessa.

Kolmen päivän lakko näkyy näkyy huomattavasti isommin

Yhden työpäivän viennin arvo on noin 10 miljoonaa euroa, jolloin menetyksiä on kolmen päivän lakkoilun aikana odotettavissa 30 miljoonan euron edestä.

– Lakkoilusta aiheutuu vakavaa välitöntä haittaa, mutta myös pidempiaikaista mainehaittaa, joka karkottaa asiakkaita. Metsäteollisuuden kansainvälinen kilpailukyky kärsii, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Arviot lakkojen rahallisista menetyksistä metsäteollisuudessa perustuvat aiemmissa vastaavissa tilanteissa syntyneisiin menetyksiin.

Lakkojen aikaan saama kokonaisvaikutus metsäteollisuuden globaaliin kilpailukykyyn voi kuitenkin nousta huomattavasti korkeammaksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja