Ukrainan sota nyt: Venäläispankkeja suljetaan SWIFT-järjestelmästä – Kiova valmistautuu uusiin iskuihin

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tilannetta – katso lähetystä!

Seurasimme Ukrainan sodan ajantasaista tilannetta tässä artikkelissa lauantaina. Sunnuntain seuranta on käynnissä tässä artikkelissa.

Ukrainan sodan tilanne tiivistetysti:

  • Venäläispankkeja suljetaan SWIFT-järjestelmästä
  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina
  • Räjähdyksiä ja ilmaiskuja on raportoitu ympäri Ukrainaa
  • Venäjän eteneminen on toistaiseksi hidastunut, kertoo Britannian tiedustelutiedot
  • Upin Mika Aaltolan mukaan Putin käyttää "hullun miehen" strategiaa
  • Saksa toimittaa tuhat sinkoa ja 500 ohjusta Ukrainaan

Käänteiden seuranta tässä artikkelissa on päättynyt lauantain osalta.

01:05 Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoo Twitterissä, että Suomi valmistautuu ilmatilan sulkemiseen venäläiseltä lentoliikenteeltä. 

Jotkin Euroopan unionin maat kuten Viro, Latvia ja Slovakia, ovat jo aiemmin kertoneet sulkevansa ilmatilansa venäläiskoneilta. Saksan liikenneministeriö kertoi myöhään lauantaina aikovansa sulkea ilmatilansa venäläisiltä lentoyhtiöiltä.

00:27 Venäläispankkeja suljetaan SWIFT-järjestelmästä. Yhdysvallat, EU, Britannia, Canada päättivät kolmansista Venäjän pakotteista puolen yön aikaan Suomen aikaa. Sulku estää rahansiirrot venäläisten rahalaitosten ulkomaansiirrot.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan rajoitus koskee osaa venäläispankeista. 

Myös Venäjän keskuspankin ulkomailla oleviin varoihin kohdistetaan rajoituksia.

23.58 Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal vannoo, että Venäjää tullaan rankaisemaan sotarikoksista sen iskettyä siviilikohteisiin, kertoo CNN.

23.46 Britannian pääministeri Boris Johnson kertoo, että yhä useampi maa haluaa Venäjän pois kansainvälisestä Swift-maksujärjestelmästä. Tämä on ollut myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zeleskyin toive.

23.36 Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal on ilmoittanut, että Ukraina sulkee Venäjän ja Valko-Venäjän väliset rajansa, kertoo CNN. Venäjältä ja Valko-Venäjältä päästetään maanantaista lähtien Ukrainaan vain Ukrainan kansalaisia.

23.03 EU:n ulkoministerit tapaavat videokokouksessa huomenna illalla keskustellakseen tuesta Ukrainalle Venäjän hyökättyä maahan, kertoo EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell.

Ukraina on vaatinut EU:lta enemmän apua sen asevoimille sekä nykyistä järeämpiä pakotteita Venäjälle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi haluaa muun muassa, että Venäjä suljettaisiin kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

22.58 Saksalainen lentoyhtiö Lufthansa ilmoittaa, ettei aio käyttää Venäjän ilmatilaa lennoillaan seitsemään päivään vallitsevan tilanteen vuoksi.

22.45 Tutkijaupseeri Antti Pihlajamaan arvion mukaan Venäjä tulee tarvitsemaan lisää joukkoja, mikäli se mielii edetä hyökkäyksessään. 

Katso haastattelu videolta tai lue lisää tästä artikkelista!

21.42: Venäjän joukot lähestyvät Zaporižžjan ydinvoimalaa ja on suunnannut ohjuksia alueelle. Asiasta kertoo Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Vadym Denysenko

Zaporižžjan ydinvoimala on Euroopan suurin ydinvoimala. Se sijaitsee Dnepr-joen alajuoksulla kaakkois-Ukrainassa. Voimala on tärkeä Ukrainan energiantuotannon kannalta. 

Venäjän on jo aiemmin valloittantu Tsernobylin ydinvoimalan. 

Maxarin satelliittikuvista nähdään myös, että Venäjän joukkoja on kerääntynyt myös Nova Kakhovkan vesivoimalan ympärille.

21.32 Ukrainan energiaministeri ilmoittaa, ettei se aio enää kytkeytyä Valko-Venäjän sähköverkkoon. Ukraina suorittaa parhaillaan järjestelmätestauksia kytkeytyäkseen eurooppalaisiin sähköverkkoihin ja irrottautuakseen näin kokonaan Venäjän ja Valko-Venäjän sähköverkoista.

21.11 Tšekki, Alankomaat ja Portugali ilmoittavat lähettävänsä aseellista apua Ukrainaan. Tšekki aikoo lähettää 8,5 miljoonan dollarin arvoisen aselähetyksen Ukrainaan.

21.00 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden käyttää liittoutumattomien – Suomen ja Ruotsin – käymää Nato-keskustelua esimerkkinä Venäjän presidentti Vladimir Putin virhearviosta Ukrainan suhteen.

Biden sanoi tänään esitetyssä haaastatteluohjelmassa, että Suomen ja Ruotsin keskustelu mahdollisesta liittymisestä Natoon sekä Naton yhtenäisyys Venäjän suhteen osoittavat, kuinka Putin on saanut aikaan päinvastaisen reaktion kuin mitä tavoitteli.

Bidenin mukaan nyt lännen on jatkettava valitsemallaan linjalla.  

20.50: Ukrainan presidentin neuvonantajan mukaan noin 3 500 venäläissotilasta on tapettu tai haavoitettu Venäjän hyökkäyksessä. 

– Iskemme viholliseen Kiovan ympärillä. Vihollinen ei liiku toistaiseksi, neuvonantaja Oleksiy Arestovych sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. 

20.37 Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmoittaa Saksan tukevan Ukrainaa aseellisesti. Saksa toimittaa Ukrainalle panssarintorjuntasinkoa ja ohjuksia.

20.25 Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola vierailee MTV:n uutislähetyksessä ja latelee suorat sanat Putinin käyttämästä taktiikasta.

– Putin käyttää niin sanottua Macchiavellin hullun miehen strategiaa. Eli pidetään viholliset kauhuissaan ja varpaisillaan, joka aiheuttaa sen että he ovat valmiita perääntymään tai tekemään Venäjälle mieleisiä sopimuksia.

– Venäjä on aika lailla yksin tässä pelissä. Sillä ei juurikaan ole liittolaisia, toteaa Aaltola.

Katso haastattelu videolta!

Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola arvioi, miten Venäjä aikoo jatkaa hyökkäystään – tarvitseeko maa diplomatiasuhteita? 3:23

19.43: Kansalaisaloite Suomen liittymisestä Natoon on kerännyt eduskuntakäsitteluun tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta.

Aloitteen perustelujen mukaan Itämeren alueen kiristynyt turvallisuustilanne edellyttää Suomen sitoutuvan pysyvästi keskinäiseen puolustusyhteistyöhön Suomen keskeisten kumppanimaiden kanssa. 

Aloitteen perustajat esittävät, että Suomen Nato-jäsenyydestä järjestettäisiin perustuslain mukainen neuvoa-antava kansanäänestys.

18.39: Venäjä ilmoittaa sulkevansa ilmatilan romanialaisilta lentokoneilta. Romania ilmoitti aiemmin sulkevansa ilmatilan venäläisiltä koneilta. Samanlaiseen päätökseen ovat aiemmin päätyneet esimerkiki Tsekki ja Britannia. Myös Baltian maat valmistelevat päätöstä. 

18.24: Britannian puolustusministeriö arvioi tiedustelutiedon perusteella, että Venäjän eteneminen Ukrainassa on hetkellisesti hidastunut luultavasti logististen ongelmien ja Ukrainan vahvan vastustuksen vuoksi. 

– Venäjän joukot ohittavat suuria ukrainalaisten väestökeskuksia jättäen voimia ympäröimään ja eristämään niitä. Tulevan yön yhteenotoissa Kiovassa on todennäköisesti osallisina joitakin määriä ennalta asetettuja venäläisjoukkoja. Kiovan valloitus on edelleen Venäjän ensisijainen sotilaallinen tavoite, ministeriö kirjoittaa Twitterissä. 

Aiemmin puolustusministeriö kertoi, että venäläisjoukot ovat jatkaneet etenemistään kohti Kiovaa ja iso osa joukoista on noin 30 kilometrin päässä pääkaupunki Kiovasta. 

Ministeriön tietojen mukaan Venäjä ei toistaiseksi ole saanut Ukrainan ilmatilaa hallintaansa ja ukrainalaisjoukot ovat jatkaneet voimakasta vastarintaa ympäri maan. Ministeriö myös arvioi, että Venäjän tappiot tulevat olemaan suuremmat ja vakavammat kuin Kreml odotti.

18.11: Kremlinin eli Vladimir Putinin hallinnon viralliset nettisivut ovat alhaalla. Reuters kertoo, että aiemmin on raportoitu kyberhyökkäyksistä useilla hallinnon ja valtionmedian nettisivuilla.  

18.06 19 siviiliä on saanut surmansa ja 73 on loukkaantunut Venäjän pommituksissa Donetskin alueella, kertoo Reuters.

17.50 Kiovaan määrättyä öistä ulkonaliikkumiskieltoa jatketaan maanantaille asti. Kaupungissa on ulkonaliikkumiskielto välillä 17.00 - 08.00 paikallista aikaa. Ulkonaliikkumiskieltoa valvotaan tarkasti.

Katso video: Ukrainan presidentti Zelenskyi kuvasi itsestään videon Kiovan keskustassa: "Tämä on meidän maamme ja puolustamme sitä".

17.18 Yhdysvaltojen mukaan Venäjä on käyttänyt jo puolet armeijan kapasiteetistaan Ukrainaan hyökkäämiseen, kertoo Reuters.

17.12 Britannia on siirtänyt ilmavoimiensa hävittäjiä ja merivoimien aluksia itäiseen Eurooppaan vahvistaakseen NATO:n etupiiriä, kertoo CNN. Joukkoja on lähetetty Viroon, Romaniaan, Puolaan ja itäiselle Välimerelle.

16.40 Yli 120 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Ukrainasta kokonaan, kertoo CNN. Puolaan on saapunut noin 100 000 pakolaista Ukrainasta. Yhteensä noin 850 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa sotatoimien vuoksi ja siirtymään muulle alueelle maan sisällä.

16.37: Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa uskoo, että Venäjällä vielä käytössään keinoja, jota se ei ole vielä käyttänyt.

– Venäjä ei ole vetänyt vielä kaikkia Ukrainan ympärille viime viikkojen ja kuukausien aikana keskittämiään maajoukkoja taisteluun, Pihlajamaa toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

– Venäjä ei ole Kiovan ympärillä vielä koko voimallaan, vaan siellä on varmastikin vasta etujoukko. Kaiken aikaa saartoa pyritään tiivistämään, jos sitä saarroksi voi tässä vaiheessa vielä edes sanoa.

Pihlajamaan mukaan tilanne niin Kiovassa kuin muuallakin Ukrainassa tulee yhä kiristymään.

– Toki on sanottava se, että mitä pidemmäksi sota venyy, sen hankalampaa Venäjän on pitää yllä hyökkäyksen tempo.

Onko Venäjällä vielä jokin ässä hihassa? Asiantuntija:"Varmasti on" 1:40
Onko Venäjällä vielä jokin ässä hihassa? Asiantuntija: "Varmasti on"

16.34 Venäjän entinen presidentti ja nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev avautui pitkässä kirjoituksessa VKontaktessa sosiaalisessa mediassa. Hän on esittänyt toiveensa muun muassa kuolemantuomion palauttamisesta Venäjälle. Lue lisää tästä artikkelista.

16.29 Puolan presidentin Andrzej Dudan mukaan EU:n pitäisi luoda Ukrainalla pikapolku EU-jäsenyyteen. Duda muistuttaa, että Ukrainalla olisi näin mahdollisuus saada paremmin tukea jälleenrakentamiseen ja apurahastoihin.

16.03 Tšekki on ilmoittanut sulkevansa ilmatilansa venäläiskoneilta huomisesta alkaen.

15.50 Sisäministeri Krista Mikkonen kertoo Twitterissä Suomen lähettävän Ukrainaan materiaaliapua.

15.45: Ukrainan presidentin Volodimir Zelenskyin aiemmin tänään julkisuuteen antama lausunto ukrainaisten puolustustahdosta on suomalaisasiantuntijan mukaan uskottava.

– Ukraina ei ole osoittanut mitään antautumisen merkkejä vaan päin vastoin, eli siellä on otettu kaikki keinot käyttöön. TV:ssä on annettu ohjeita siitä, miten rakennetaan polttopulloja, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa sanoo.

Toisaalta ukrainalaisten valmistautumisen ei ole ollut täydellistä.

– Esimerkiksi kysymys siitä, miksi Ukraina liikekannallepanon vasta aivan viimeisessä vaiheessa. Kun taistelut ovat jo täydessä käynnissä, on erittäin vaikea reservistä perustettuja joukkoja saada enää esimerkiksi koordinoidusti perustettua.

Näin asiantuntija kommentoi Zelenskyin kuvaamaa videota itsestään:"Ukraina ei ole osoittanut antautumisen merkkejä" 1:07
Näin asiantuntija kommentoi Zelenskyin kuvaamaa videota itsestään: "Ukraina ei ole osoittanut antautumisen merkkejä"

15.42 Turkin presidentti Tayyip Erdogan on keskustellut puhelimitse Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ja kertonut Turkin tekevänsä kaikkensa, että tulitauko saataisiin alkamaan välittömästi.

15.37 Venäjä sulkee ilmatilansa Bulgarian, Puolan ja Tshekin koneilta, kertoo maan lentoliikennevirasto Rosaviation. Päätös tulee voimaan tänään iltapäivällä paikallista aikaa. Kielto koskee kyseisten maiden lentoyhtiöitä tai näihin maihin rekisteröityjä lentoyhtiöitä.

15.15: Kreml väittää Venäjän presidentti Vladimir Putinin odottaneen perjantaina neuvotteluiden käymistä Ukrainan kanssa ja määränneen pysäyttämään joukkojensa etenemisen. Neuvotteluja ei käyty, joten joukot lähtivät etenemään lauantaina, Moskovasta sanotaan.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä on varautunut lännen asettamiin talouspakotteisiin.

15.08: Ukrainan presidentti Zelenskyin mukaan Venäjä on epäonnistunut yrityksessään korvata hänet "nukkehallitsijalla".

15.05: Tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta analysoi MTV Uutiset Livessä sotatilannetta. Hänen mukaansa painopiste on nyt vahvasti Kiovassa.

Video: Ohjus iski kerrostaloon Kiovassa – katso analyysi tilanteesta Ukrainan sodassa 24:14
Video: Ohjus iski kerrostaloon Kiovassa – katso analyysi tilanteesta Ukrainan sodassa

14.47: Helsingissä järjestettävissä Ukrainaa tukevissa mielenosoituksissa on yhteensä ainakin 10 000 osallistujaa, arvioi Helsingin poliisi. Poliisin mukaan mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti.

14.16: Ranskassa viranomaiset ovat pysäyttäneet venäläisen rahtilaivan Englannin kanaalissa. Viranomaisten mukaan rahtilaivan saattaa omistaa venäläisyritys, jonka epäillään kuuluvan Venäjään kohdistettujen talouspakotteiden piiriin.

13.44: Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ukrainalaisjoukot ovat estäneet venäläisjoukkoja valtaamasta pääkaupunki Kiovaa. Hän vakuuttaa, että sekä Kiova että sen ympärillä olevat oleelliset kohteet ovat Ukrainan armeijan hallinnassa, uutisoi Guardian.  

13.40: Italia tukee muun EU:n mukana Venäjään kohdistettua pakotelinjaa, sisältäen tulevat päätökset SWIFT-maksujärjestelmään liittyen. Asiasta kerrottiin lauantaina maan pääministeri Mario Draghin kansliasta. Pääministeri on puhunut puhelimitse Ukrainan presidentti Zelenskyin kanssa.

Venäjän sulkeminen ulos SWIFT-maksujärjestelmästä saattaisi tapahtua jo päivien sisällä, arvioitiin nimettömästi Euroopan keskuspankista Reutersille.

13.00: Britannian ulkoministeriön mukaan suuri osa Kiovaa kohti etenevistä venäläisjoukoista on noin 30 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

12.56: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo, että Ranska tukee Venäjän sulkemista SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle. Ministerin mukaan Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian oli sanonut hänelle näin lauantaina käydyssä puhelinkeskustelussa.

12.50: Viro aikoo sulkea ilmatilansa venäläisiltä lentoyhtiöiltä, kertoo maan talous- ja rakenneministeri Taavi Aas.

12.34: Arviolta 100 000 ukrainalaista on paennut Puolaan Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen, kertoo Puolan varasisäministeri Pawel Szefernaker.

12.30: Ukrainan ulkoministerin mukaan myös Ranska on valmis toimittamaan maalle aseita.

12.27: Venäjä ei oikeastaan tarvitse diplomaattisia suhteita länteen, sanoo Venäjän entinen presidentti ja turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev. Hänen mukaansa Venäjä sotii Ukrainassa niin pitkään kunnes se on saavuttanut tavoitteensa. 

Medvedevin mukaan Venäjän-vastaiset pakotteet lähinnä näyttävät, miten kykenemätön länsi on vaikuttamaan Venäjään.

12.20: Slovakia lähettää Ukrainaan sotilasapua 2,6 miljoonan euron arvosta, kertoo Reuters. Lisäksi Slovakia toimittaa muuta apua 8,4 miljoonan euron arvosta.

12.15: Presidentti Zelenskyin mukaan Ukraina hallitsee yhä maan pääkaupunkia Kiovaa ja avainalueita sen ympärillä. Presidentin mukaan ukrainalaiset ansaitsevat EU-jäsenyyden.

12.13: Mediaa valvova Venäjän viranomainen Roskomnadzor on käskenyt paikallista mediaa poistamaan Ukraina-uutiset, joissa käytetään sanaa hyökkäys, invaasio tai sodanjulistus.

Roskomnadzor syyttää lausunnossaan useita riippumattomia tiedotusvälineitä "epäluotettavan yhteiskunnallisesti merkittävän väärän tiedon" levittämisestä.

Brittilehti Guardianin mukaan viranomainen syyttää väärän tiedon levittämisestä yhteensä kymmentä mediaa. Jos mediat jatkavat venäläisviranomaisen virheelliseksi katsomien tietojen levittämistä, voidaan pääsy medioihin estää ja niille voidaan määrätä sakkoja, Guardian kertoo.

12.06: Ylen Ykkösaamussa ulkoministeri Pekka Haavisto muistutti Venäjän presidentin Vladimir Putinin uhkauksesta. Putinin mukaan ulkovaltojen ei sovi puuttua Ukrainan sotaan. Jos näin tekee, siitä saa Putinin mukaan myös kärsiä.

– Se on tulkittu laajasti niin, että Venäjä on valmis käyttämään kaikkia keinoja. Silloin tietysti ollaan tekemisissä ydinasevallan kanssa. Se mahdollisuus täytyy pitää mielessä. Joskus Venäjän johto viittaa 1960-luvun alun Kuuban kriisiin, jolloin oli kyse ydinaseilla uhkaamisesta, Haavisto kertoo.

12.04: Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ollaan lähellä humanitaarista katastrofia, kertoi Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Ylen Ykkösaamussa. Hän arvioi, että jos Kiovaa pyritään eristämään ja sinne johtavia teitä sulkemaan, elintarvikkeet, vesi ja lääkintähuolto saattavat loppua.

– Tilanne on tietysti siviilien kannalta karmea, Haavisto sanoi.

Ukrainassa ainakin satatuhatta ihmistä on lähtenyt sotaa pakoon. Haaviston mukaan on tärkeää auttaa sekä muihin maihin pyrkiviä että Ukrainaan jääneitä pakolaisia.

Haavisto uskoo, että Suomi on valmis kantamaan vastuunsa Suomeen mahdollisesti tulevasta pakolaisvirrasta.

12.01: Ukrainan terveysministerin Viktor Lyashkon mukaan ainakin 198 siviiliä on kuollut Venäjän hyökkäyksessä. Kuolleista kolme oli ministerin mukaan lapsia.

Lisäksi ministeri kertoi Facebook-päivityksessään, että 1 115 ihmistä on haavoittunut "hyökkääjien käsissä". Myös haavoittuneiden joukossa on hänen mukaansa lapsia.

11.55 Ukrainan joukot ovat torjuneet venäläisjoukkojen hyökkäyksen Lvivin alueella Länsi-Ukrainassa, sanoo pormestari Andrei Sadovyi. Pormestarin mukaan alueelle oli laskeutunut kolme helikopteria, joissa oli ollut noin 60 venäläissotilasta.

11.45 Tuoreet kansainvälisten kuvatoimistojen kautta välitetyt kuvat näyttävät, kun ukrainalaissotilaat etsivät räjähtämättömiä ammuksia taisteluiden jälkimainingissa Kiovassa. 

11.41 Ilmahälytyssireenit ovat soineet jälleen Kiovassa.

11.30 Latvian ulkoministeriön mukaan Ukrainan Venäjän-suurlähetystön henkilökunta evakuoidaan Moskovasta Latviaan.

11.18 Venäläisuutistoimisto Interfax kertoo Ukrainan terveysministeriön tietoihin nojaten, että Venäjän hyökkäyksessä on kuollut kaikkiaan 198 ukrainalaista, kolme heistä lapsia. Tietoa ei ole tarkennettu, kuinka suuri osa olisi siviilejä.

Interfax-Ukraine raportoi Ukrainan presidentinkanslian neuvonantajan kertoneen, että noin 3 500 venäläistä on kuollut ja 200 vangittu hyökkäyksen aikana.

11.03 Hollanti lupaa lähettää Ukrainalle 200 Stinger-ilmatorjuntaohjusta niin pikaisesti kuin mahdollista.

Tsekki ilmoitti lähettävänsä Ukrainaan noin 8,5 miljoonan dollarin edestä aseita ja ammuksia.

Myös Ranska on kertonut lähettävänsä maahan puolustustarvikkeita.

10.55 Ohjuksen osumisesta kiovalaiseen kerrostaloon on saatu videomateriaalia. Katso tilanne alla olevalta videolta:

 

10.44 Taisteluita on käynnissä koillisen Sumyn kaupungin kaduilla, paikalliset viranomaiset kertovat. Asukkaita on neuvottu pysymään kotonaan.

10.36 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoittaa Twitterissä, että nyt on kriittinen hetki päättää Ukrainan mahdollisesta EU-jäsenyydestä.

10.15 Ukrainan pääkaupungin yöllisissä taisteluissa on vahingoittunut korkea kerrostalorakennus.   

 

Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan rakennukseen osui ohjus.

Kaupungin pelastusviranomaisten mukaan rakennusta evakuoidaan.

Ukrainan sisäministeriön neuvonantajan Anton Heraschenkon mukaan kukaan ei kuollut ohjuksen osuttua taloon.

9.49 Tuoreita valokuvia ja videoita Ukrainasta.

Video näyttää viime yön taistelut Kiovassa. Lähde: Reuters.

9.40 Puola, Liettua ja Saksa neuvottelevat tänään Venäjään kohdistuvista sanktioista. Puolan pääministeri Mateusz Morawieckin, Liettuan presidentti Gitanas Nausedan ja Saksan liittokansleri Olaf Scholzin tapaaminen järjestetään Berliinissä.

9.20 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on julkaissut lauantaiaamulla Twitterissä videon, jossa hänen taustallaan näkyy presidentin Kiovan virkahuoneisto kadulta käsin.

– Emme laske aseitamme, julistaa presidentti videolla.

9.10 Venäjä sanoo tehneensä iskuja Ukrainan sotilaskohteisiin risteilyohjuksilla. Asiasta kertoo Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov, jonka mukaan Venäjän joukot ovat yöllä käyttäneet sekä mereltä että ilmasta laukaistavia pitkän matkan risteilyohjuksia.

Tietoa ei toistaiseksi ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan iskuja on hyökkäyksen alkamisen jälkeen kohdistettu sekä sotilas- että siviilikohteisiin. Venäjä on sanonut tähtäävänsä vain sotilaskohteisiin. 

Muun muassa Kiovassa paikallishallinto raportoi ohjuksen osuneen lauantaina asuinrakennukseen, Reuters kertoo.

8.37 Ukrainan presidentinkanslian neuvonantaja kertoo, että eteläisessä Ukrainassa on lauantaina taisteltu Mariupolin, Khersonin, Mykolajivin ja Odessan kaupunkien lähistöllä. 

8.30 Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Kiovan sähköntuotantolaitos on yhä ukrainalaisten hallussa. Aiemmin kerrottiin virheellisesti sen olevan venäläisten hallussa.

Uutistoimisto kertoo myös Venäjän puolustusministeriön lausuntoon nojaten, että venäläisjoukot ovat päässeet Melitopolin kaupunkiin eteläisessä Ukrainassa.

Britannian puolustusministeri James Heappey sanoo, ettei usko Melitopolin olevan venäläisten hallussa.

7.51 BBC uutisoi yhdysvaltalaismedioihin nojaten, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kieltäytynyt Yhdysvaltain tarjouksesta evakuoitua maasta.

Uutistoimisto AP:n mukaan Zelenskyi oli todennut, että ”taistelu on täällä, tarvitsen aseita, en kyytiä.”

7.41 Ukrainan sotilasjohdon mukaan alueille Sumyn, Pultavan ja Mariupolin kaupunkien lähellä on tehty ilmaiskuja.

Sotilasjohdon mukaan Mustaltamereltä olisi ammuttu Ukrainaa kohti Kalibr-risteilyohjuksia.

7.37 Silminnäkijä kertoo uutistoimisto Reutersille, että Kiovan keskustassa on lauantaiaamuna kuulunut aseiden tulitusta lähellä hallinnollisia rakennuksia.

Kiovassa oleva Reutersin kirjeenvaihtaja on kuullut myös tykistötulen ääntä.

5.51 Venäjä on odotetusti käyttänyt veto-oikeuttaan torpatakseen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman Ukrainan sotaan liittyen.

Päätöslauselmassa tuomittiin "voimakkaimmalla mahdollisella tavalla" Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Yhdysvaltojen ja Albanian laatiman päätöslauselman puolesta äänesti 11 turvallisuusneuvoston 15 jäsenestä. Kiina, Intia ja Arabiemiirikunnat pidättäytyivät äänestämästä.

Venäjä on yksi turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista, joten sillä on veto-oikeus kaikkiin päätöslauselmiin. 

5.04 Taistelut Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ovat jatkuneet läpi yön.

Ukrainan armeija kertoi aamuyöllä Venäjän hyökänneen ukrainalaisjoukkoja vastaan yhdellä Kiovan pääväylistä. Ukrainan asevoimat kertoi torjuneensa hyökkäyksen. Ukrainan asevoimat ei tarkentanut, missä päin kaupunkia taistelu käytiin.

Interfax-Ukrainen mukaan venäläisjoukot yrittivät kaapata sähköntuotantolaitoksen Kiovassa. 

Ukrainan puolustusvoimat sanoi, että venäläisjoukot hyökkäsivät sotilastukikohtaan Ukrainassa. Ukrainalaiset joukot saivat torjuttua hyökkäyksen. Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi kuulleensa kovia räjähdyksiä Kiovan keskustan alueella varhain lauantaina.

4.59 Ukrainan asevoimat kertoo ilmatorjuntansa ampuneen alas venäläisen Iljushin II-76 -kuljetuslentokoneen Kiovan lähellä.

Koneessa oli mahdollisesti jopa toistasataa venäläistä laskuvarjojääkäriä, jotka oli tarkoitus pudottaa maahan Kiovan valloittamista varten.

Asiasta kertoo muun muassa BBC. Koneen alas ampumista ei ole vielä vahvistettu riippumattoman tahon toimesta.

Ukrainan asevoimien komentajan lausunnossa alas ampumista sanottiin kostoksi vuodesta 2014, jolloin ukrainalaisia laskuvarjojoukkoja kuljettanut kone ammuttiin alas Luhanskissa Itä-Ukrainassa.

Perjantai 25.2.

23.40: Reutersin mukaan Ukraina ja Venäjä yrittävät sopia paikkaa ja aikaa neuvotteluille, Ukrainan presidentti Zelenskyin tiedottaja Sergii Nykyforov kertoo.

– Ukraina on ollut ja on edelleen valmis puhumaan tulitauosta ja rauhasta, Nykyforov sanoi.

23.38: Taloudellisen yhteistyön ja kehityksenjärjestö OECD on virallisesti lopettanut Venäjän järjestöön liittymisprosessin, kertoo uutiskanava CNN. Prosessi on jo ollut keskeytettynä vuodesta 2014, jolloin Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä.

OECD myös sulkee Moskovan toimistonsa. Järjestön nettisivulla julkaistussa lausunnossa järjestö tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

23.05: Valkoinen talo ilmoittaa, että Yhdysvallat aikoo asettaa pakotteita Venäjän presidentti Vladimir Putinia ja ulkoministeri Sergei Lavrovia vastaan. 

Näin ollen Yhdysvallat, EU ja Britannia kaikki aikovat asettaa pakotteita Putinia vastaan.

Aiemmat käänteet: Näin MTV seurasi Ukrainan tapahtumia tiiviisti eilen, perjantaina 25. helmikuuta

Lue myös:

    Uusimmat