Kiovassa on taisteltu viime yönä – Ukraina kertoo torjuneensa Venäjän hyökkäyksen keskeisellä kadulla

Taistelut Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ovat jatkuneet läpi yön.

Ukrainan armeija kertoi aamuyöllä Venäjän hyökänneen ukrainalaisjoukkoja vastaan yhdellä Kiovan pääväylistä. Ukrainan asevoimat kertoi torjuneensa hyökkäyksen. Ukrainan asevoimat ei tarkentanut, missä päin kaupunkia taistelu käytiin.

Interfax-Ukrainen mukaan venäläisjoukot yrittivät kaapata sähköntuotantolaitoksen Kiovassa. 

Ukrainan puolustusvoimat sanoi, että venäläisjoukot hyökkäsivät sotilastukikohtaan Ukrainassa. Ukrainalaiset joukot saivat torjuttua hyökkäyksen. Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi kuulleensa kovia räjähdyksiä Kiovan keskustan alueella varhain lauantaina.

"Yöstä tulee vaikea"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti myöhään perjantaina, että Venäjä iskee yön aikana voimalla. Presidentin myöhäisillan videoviestistä uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja brittilehti Guardian. 

– Tästä yöstä tulee vaikea, hyvin vaikea, mutta aamu tulee, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi katsoi, että Venäjä tekee yön aikana kaikkensa rikkoakseen ukrainalaisten vastarinnan.

– Tänä yönä meidän on kestettävä. Ukrainan kohtalosta päätetään juuri nyt.Presidentti sanoi, että moni kaupunki on hyökkäyksen kohteena ja että Ukraina ei voi menettää pääkaupunki Kiovan hallintaa.

Britannian puolustusministeriö kertoi yöllä Twitter-päivityksessään, että Venäjän panssaroidut joukot ovat edenneet useasta suunnasta Kiovaa kohti pyrkimyksenään pääkaupungin saartaminen. Venäjän hyökkäykset ovat kuitenkin kohdanneet ukrainalaisilta voimakasta vastarintaa. Brittien mukaan kaikki keskeiset kaupungit ovat yhä Ukrainan hallussa.Venäjä on luultavasti tehnyt maihinnousun Etelä-Ukrainassa Melitopolin ja Mariupolin välillä.

Venäjä on yrittänyt taas pudottaa laskuvarjojoukkoja

Taisteluja on käyty yöllä myös Kiovan eteläpuolella Vasylkivissä, jossa Venäjä on Ukrainan armeijan mukaan yrittänyt pudottaa laskuvarjojoukkoja maahan.

Ukrainan asevoimat kertoi yöllä ampuneensa Vasylkivissä alas venäläisen Iljushin II-76 -kuljetuslentokoneen. Koneessa oli mahdollisesti jopa toistasataa venäläistä laskuvarjojääkäriä, tarkkaa määrää ei ole ilmoitettu. Koneen alas ampumista ei ole vielä vahvistettu riippumattoman tahon toimesta. Il-76:n oli mahdollisesi tarkoitus pudottaa laskuvarjojoukkoja Kiovan valloittamista varten.

Hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä torstaina Venäjä toi maahanlaskujoukkoja Antonovin lentokentälle Kiovan länsipuolelle, mutta operaatio meni pieleen, sillä Ukraina sai joukot kukistettua ja lentokentän takaisin haltuunsa ennen kuin venäläiset saivat toimitettua vahvistuksia. Ukrainan asevoimien komentajan lausunnossa Il-76:n alas ampumista sanottiin kostoksi vuodesta 2014, jolloin ukrainalaisia laskuvarjojoukkoja kuljettanut kone ammuttiin alas Luhanskissa Itä-Ukrainassa.

Ukraina kertoi ampuneensa alas myös venäläisen helikopterin sekä SU-25-lentokoneen. Venäjän puolustusministeriö ei ole vahvistanut tappioita.

Ukraina ja Venäjä pohtivat neuvotteluja

Venäjän hyökkäyksen jatkuessa on liikkunut tietoa myös diplomaattisista tunnusteluista.

Zelenskyin mukaan Ukraina ja Venäjä keskustelevat paikasta ja ajankohdasta neuvotteluiden järjestämiseksi. Zelenskyin edustajan mukaan Ukraina on valmis neuvottelemaan tulitauosta ja rauhasta Venäjän kanssa. 

Unkari kertoi perjantai-iltana tarjoutuneensa isännöimään neuvotteluja Budapestissa, joka olisi maan ulkoministerin Peter Szijjarton mukaan "turvallinen paikka molemmille neuvotteludelegaatioille".

Szijjarto kertoi keskustelleensa sekä Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin että Zelenskyin avustajan kanssa.

– Kumpikaan ei hylännyt ehdotusta, molemmat olivat kiitollisia ja harkitsevat asiaa, Szijjarto sanoi.

Zelenskyi esitti aiemmin perjantaina julkisen neuvottelukutsun Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Kreml sanoi Putinin olevan valmis lähettämään delegaation neuvottelemaan Valko-Venäjän Minskiin. Aiemmin ulkoministeri Lavrov asetti neuvotteluiden ehdoksi Ukrainan antautumisen

Lue myös:

    Uusimmat