Ukrainan sota nyt: Ukraina ja Venäjä yrittävät sopia paikkaa ja aikaa neuvotteluille – myös Kanada asettaa pakotteita Venäjälle ja Valko-Venäjälle

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tilannetta hetki hetkeltä – katso suoraa lähetystä

Seurasimme Ukrainan sodan ajantasaista tilannetta tässä artikkelissa perjantaina. Lauantain seuranta on käynnissä tässä artikkelissa!

Ukrainan sodan tilanne tiivistetysti:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina
  • Räjähdyksiä ja ilmaiskuja on raportoitu ympäri Ukrainaa
  • YK raportoi ainakin 58 siviilin kuolleen
  • Presidentti Zelenskyi on allekirjoittanut määräyksen yleisestä liikekannallepanosta Ukrainassa
  • Venäjän odotetaan yrittävän pääkaupunki Kiovan hallintorakennusten valtausta, jotta se saisi hallinnon vaihdettua mieleisekseen

23.55: Myös Kanada säätää sanktioita Venäjän presidentti Putinille ja ulkoministeri Lavroville. Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoi asiasta perjantaina tiedotustilaisuudessa.

Kanada kokoaa lisäksi pakotteita Valko-Venäjälle ja sen johtajille, jotka ovat Trudeaun sanoin edistäneet Venäjän tunkeutumista Ukrainaan.  

23.40: Reutersin mukaan Ukraina ja Venäjä yrittävät sopia paikkaa ja aikaa neuvotteluille, Ukrainan presidentti Zelenskyin tiedottaja Sergii Nykyforov kertoo.

– Ukraina on ollut ja on edelleen valmis puhumaan tulitauosta ja rauhasta, Nykyforov sanoi.

23.38: Taloudellisen yhteistyön ja kehityksenjärjestö OECD on virallisesti lopettanut Venäjän järjestöön liittymisprosessin, kertoo uutiskanava CNN. Prosessi on jo ollut keskeytettynä vuodesta 2014, jolloin Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä.

OECD myös sulkee Moskovan toimistonsa. Järjestön nettisivulla julkaistussa lausunnossa järjestö tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

23.05: Valkoinen talo ilmoittaa, että Yhdysvallat aikoo asettaa pakotteita Venäjän presidentti Vladimir Putinia ja ulkoministeri Sergei Lavrovia vastaan. 

Näin ollen Yhdysvallat, EU ja Britannia kaikki aikovat asettaa pakotteita Putinia vastaan. 

22.38: Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paronen kertoi heti Haaviston, Niinistön ja Stoltenbergin puheiden jälkeen, mitä niistä jäi käteen. Pääset katsomaan Parosen analyysin videolta:

Tämä jäi käteen Niinistön, Haaviston ja Stoltenbergin puheista 8:25

22.32: Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Parosen mukaan Venäjä voi haluta vaihtaa Ukrainan hallinnon mieleisekseen. Tämä tarkoittaa, että Venäjän pitäisi ensin löytää presidentti Volodymyr Zelensky, joka on kertonut jäävänsä maahan.

– Myös valtaosa hänen hallinostaan pitäisi löytää Ukrainan pääkaupungista ja tuoda jollain tavalla julkisuuteen tai kansan eteen. 

– Voidaan vain kuvitella, minkälaisia muita vaihtoehtoja tässä olisi: jonkinlaisen kenraalikuvernementin istuttaminen, jonkun toisen nukkehallitsijan asettaminen valtaan. 22.30: Uutistoimisto AFP:n mukaan Britannia kertoo jäädyttävänsä Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin varat Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi.

22.20: Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola sanoo, että EU voisi poistaa Venäjän SWIFT-järjestelmästä ensi pakotekierroksella. 

– Pidemmälle menevät, massiiviset sanktiot ovat tärkeitä. Mitään ei pidä poislukea, voimme tehdä enemmän, mukaanlukien Venäjän poisrajaaminen SWIFT-järjestelmästä. 

21:53: Euroopan unioni valmistelee jo lisäpakotteita Venäjää vastaan, vaikka uusin pakotepaketti hyväksyttiin tänään perjantaina. 

EU-maiden ulkoministerit ovat päättäneet, että seuraavalla pakotekierroksella sanktioidaan myös Valko-Venjää, joka on mahdollistanut alueensa kautta venäläisjoukkojen liikkumisen kohti Ukrainaa.

EU on päättänyt laventaa pakotekriteereitä niin, että jatkossa pakotteita voidaan asettaa nykyistä laajemmin Venäjän nykyhallintoa tukevia oligarkkeja kohtaan. Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että seuraavaksi EU:ssa arvioidaan tarkkaan sitä, keitä pakotelistalle voitaisiin lisätä tällä perusteella.

– Ketkä ovat sellaisia henkilöitä, jotka ovat rahoittamassa nykyisen hallinnon toimintaa ja sitä tukemassa ja millaisia sanktioita heihin voidaan kohdistaa, Haavisto ennakoi tänä iltana. 

21.45: Ukrainan presidentti  Zelensky kertoo twiitissään keskustelleensa Yhdysvaltain presidentti Bidenin kanssa.

Zelenskyn mukaan keskustelun aiheina olivat pakotteiden vahvistaminen, sodanvastainen liittouma ja konkreettinen puolustusavustus. Zelensky kiitti Yhdysvaltoja sen antamasta tuesta Ukrainalle. 

21.35: Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvaltojen odotetaan asettavan pakotteita Putinia vastaan jo perjantaina paikallista aikaa. 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi torstaina CNN:lle pakotteiden Putinia vastaan olevan mahdollisia.

Aiemmin perjantaina EU päätti jäädyttää Putinin ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroviin liittyvät eurooppalaiset varat. Myös Britannia on ilmoittanut aikovansa asettaa pakotteita Putinia ja Lavrovia vastaan.

21.28: Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock kertoi, että Venäjän presidentti Putinin Ukrianan presidentti Zelenskyille tekemä neuvottelutarjous Minskissä oli "myrkyllinen tarjous", ja EU-ministerit eivät edes keskustelleet siitä tavatessaan Brysselissä.  

Ulkoministeri myös sanoi, että Putinin ja Lavrovin omaisuuksien jäädyttämisellä on 

21.21: Presidentti Sauli Niinistön mukaan Naton huippukokouksessa painotettiin vastauksen antamista Venäjän aggressioon.

Keskustelussa nousi esille kaksi elementtiä. Ensiksi se, kuinka tärkeää on pysyä yhtenäisenä. Toiseksi esillä olivat sanktiot, eli talous.

20.34: Presidentti Niinistö kommentoi medialle myös Ukrainalle annettua apua.

– Selvästi on tarpeita myös siviilipuolen tai sairaanhoidolliseen tukemiseen. Uskon, että hallitus asiasta vielä keskustelee ja päättää.

20.21: Niinistö kommentoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kantaa Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Niinistö halusi toistaa tarkalleen sen, mitä Zaharova oli sanonut ja sanoi, että Zaharovan sanomisia on siteerattu aiemmin julkisuudessa niin, että viestin merkitys oli muuttunut. 

Niinistön mukaan Zaharova sanoi, että "Suomen Nato-jäsenyydellä olisi sotilaallispoliittisia seurauksia, jotka edelläyttäisivät meidän maaltamme vasta-askeleita".

– Näissä on hyvä yrittää olla mahdollisimman tarkka. Olen huomannut siteerattavan, että tässä uhataan sotilaallisilla toimilla. Näinhän ei ole. 

Niinistö myös sanoi, että Venäjän tämänpäiväiset lausunnot Suomen Nato-jäsenyydestä eivät poikkea Venäjän aikaisemmista kannoista.

20.12: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo päivän kulustaan ja Naton tämän päiväisestä kokouksesta.

Presidentti Niinistö kommentoi Nato-kokousta 5:51
Näin presidentti Niinistö puhui päivänsä kulusta ja Nato-kokouksesta.

20.10: Ukrainan presidentti Zelensky on julkaissut Twitter-tilillään videon. Hän kertoo videolla olevansa Kiovassa puolustamassa Ukrainan itsenäisyyttä. 

19.52: Norjan puolustusministeri Odd Roger Enoksenin mukaan maa harkitsee lisäjoukkojen viemistä Naton itäisiin jäsenmaihin lisäavuksi. 

19.39: Naton, EU:n ja kumppanimaiden hätäkokous on päättynyt ja pääsihteeri Jens Stoltenberg vastaa median kysymyksiin. 

Stoltenbergin mukaan Nato-maat, samoin kuin sen kumppanimaat aikovat jatkaa Ukrainan tukemista eri tavoin, esimerkiksi ottamalla käyttöön sen taisteluvalmiit joukkoja ja jatkamalla asemateriaalin lähettämistä Ukrainaan. Tämä pitäisi sisällään myös apuja ilmapuolustuksen tueksi.

Samaan aikaan Stoltenberg painottaa, että Nato pitää tarkasti huolen siitä, ettei mitään sellaisia "vahinkoja" tapahdu, joilla voisi olla vakavia seurauksia. 

19.30: Kansainvälinen energiajärjestö on luvannut turvata maailmanlaajuisen enegiansaannin. Energiajärjestön mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt huolta jo aiemmin kiristyneillä öljymarkkinoilla, joissa hintavaihtelu on lisääntynyt runsaasti.

19.20: Ukrainan mukaan Venäjän ilmaohjus on osunut panamalaiseen rahtialukseen lähellä Odessan satama-aluetta. 

Reutersin mukaan aluksen omistaja ei ole vahvistanut tietoa.

Tähän mennessä yhteensä kolmeen alukseen on osunut ohjus Venäjän hyökkäyksen alettua. 

Aiemmin tänään Moldovan laivasto kertoi, että moldovalaiseen tankkeriin on osunut ohjus Ukrainan Odessan sataman lähellä. Laivaston mukaan kaksi miehistön jäsentä on loukkaantunut vakavasti. Torstaina turkkilaiseen rahtilaivaan osui ohjus.  

18.43: Suomen ja Ruotsin mahdollisella pääsyllä sotilasliitto Naton jäseneksi olisi vakavia sotilaallisia ja poliittisia seurauksia, jotka edellyttäisivät Venäjältä vastavuoroisia toimia, sanoo Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

18.40: Ukrainan terveysministeri Viktor Lyashko syyttää Venäjän joukkojen iskeneen ambulansseihin  Zaporizhzhyan ja Chernihivin kaupungeissa tänään. Lyashko kertoo ukrainalaisella televisiokanavalla, että Venäjän joukot avasivat tulen psykiatrisessa sairaalassa Chernihivissä.

18.08: Venäjä syyttää Ukrainaa hiljentymisestä mahdollisten neuvottelujen suhteen. Venäjän puolustusministeri kertoi aiemmin Venäjän olevan valmis neuvotteluihin Ukrainan kanssa Minskissä, Valko-Venäjällä.

Ukrainan presidentin kansliasta taas kerrotaan Reutersille Ukrainan tahtovan rauhaa ja olevan valmis keskusteluihin Venäjän kanssa.

17.56: Yhdysvaltain puolustusviranomaiset kertovat, että Ukrainan läntiset osat pysyvät yhä pitkälti koskemattomina. Reutersin haastattelema vanhempi viranomainen kommentoi, että venäläiset kohtaavat suurempaa vastustusta ukrainalaisilta, kuin osasivat odottaa. 

17.48: Venäjä ei enää saa osallistua Euroopan neuvoston toimintaan. Asiasta kertoo Italian ulkoministeri Luigi Di Maio

Hallitustenvälinen organisaatio, Euroopan neuvosto perustettiin toisen maailmansodan jälkeen, ja sen tarkoituksena on suojella ihmisioikeuksia ja laillisuusperiaatetta.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous päätti viisi vuotta sitten perua Venäjän äänioikeuden Krimin valtauksen jälkeen, mutta neuvosto palautti Venäjän jäsenyyden täysivaltaiseksi vuonna 2019. 

17.03: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo keskustelleensa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa asetarvikkeiden toimittamisesta Ukrainaan. 

Kuleba kertoo Twitter-tilillään keskustelleensa Blinkenin kanssa myös siitä, kuinka Ukraina tarvitsee Yhdysvaltain apua, jotta Euroopan maat lähtisivät osallistuisivat Venäjän ulossulkemiseen SWIFT-järjestelmästä

Näin sota näkyy tavallisen ukrainalaisen elämässä – Victorian pankkikortti ei toimi ja ihmiset hamstraavat ruokaa 3:06
Kiovan liepeillä asuva Victoria kertoo videolla, kuinka sota näkyy tavallisen ukrainalaisen elämässä.

16.52: Myös ukrainalaiskaupunki Lviv ilmoittaa ottavansa käyttöön ulkonaliikkumiskiellon iltakymmenen ja aamukuuden välillä. Ukrainan pääkaupunki Kiovaan asetettiin torstaina ulkonaliikkumiskielto niin ikään iltakymmenestä aamuviiteen.

16.31: Teleoperaattori Elisa on ilmoittanut sulkevansa Venäjän valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) omilta kanaviltaan osoittaakseen tukensa Ukrainalle. Elisa ilmoitti asiasta Twitterissä perjantaina iltapäivällä.

– Haluamme osoittaa tukemme Ukrainalle ja olemme päättäneet sulkea Russia Today-kanavan, teleoperaattori sanoi viestissään.

Valtiollinen RT aloitti toimintansa vuonna 2005. Länsimaat ovat syyttäneet kanavan tarjoavan disinformaatiota ja Kremlille myönteistä propagandaa. Kanava on kielletty monissa maissa, muun muassa entisissä neuvostotasavalloissa Liettuassa ja Latviassa.

16.23: EU ei aio asettaa matkustuskieltoa Venäjän presidentti Putinille tai pääministeri Lavroville, kertoo Reuters. 

– Haluamme säilyttää mahdollisuuden neuvotteluihin päättääksemme väkivallan Ukrainassa, Itävallan ulkoministeri Alexander Schallenberg selitti päätöstä.

16.07: Ukraina kerää todisteita Venäjän sotarikoksista Haagin tuomioistuimeen toimitettavaksi, sanoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba. Asiasta kirjoittaa ukrainalaisjulkaisu Evropeiskaja Pravda.

– Venäjän federaation tämänpäiväiset hyökkäykset päiväkotia ja orpokotia vastaan ovat sotarikoksia. Keräämme yhdessä oikeusministeriön kanssa näitä ja muita aineistoja, jotka toimitamme Haagille viipymättä. Vastuu on väistämätön, ministeri sanoi Twitterissä.

16.00: Naton, EU:n ja kumppanimaiden hätäkokous on alkamaisillaan Brysselissä ja etänä. Suomesta kokoukseen osallistuu tasavallan presidentti Sauli Niinistö etäyhteydellä.

15.15: Moldovan laivaston mukaan Moldovan lipun alla seilaavaan tankkeriin on osunut ohjus Ukrainan Odessan sataman lähellä. Laivaston mukaan kaksi miehistön jäsentä on loukkaantunut vakavasti.

Puola on ilmoittanut alkavansa valmistelemaan ilmatilansa sulkemista venäläiskoneilta.

15.09: Kiovan pormestarin Vitali Klitschkon mukaan Kiova on nyt puolustustilassa Venäjän hyökkäyksen jatkuessa. Kaupungissa on raportoitu useita taistelun ääniä. Pormestarin mukaan venäläisjoukot ovat jo kaupungissa.

15.04: Venäjän puolustusministeriö kertoo, että Venäjä olisi valmis neuvotteluihin Ukrainan kanssa Minskissä, Valko-Venäjällä. Venäjä on valtion tiedottajan mukaan valmis lähettämään puolustus- ja ulkoministereistä koostuvan delegaation.

Aiemmin perjantaina Ukrainan presidentti Zelenskyi vetosi jälleen Venäjään ja presidentti Putiniin, että he voisivat neuvotella tilanteesta.

15.00: EU:n virkailijat kertovat, että unioni on päättänyt jäädyttää Venäjän presidentti Putinin ja pääministeri Lavrovin henkilökohtaiset varat Euroopassa, Reuters kertoo.

Ilmoitus on siinä mielessä poikkeuksellinen, että varojen jäädyttämistä on harvoin kohdistettu suoraan valtionjohtajiin.

14.54: Saksan puolustusministerilö kertoo vahvistavansa Naton ilmavalvontaa Romaniassa, joka on Ukrainan rajanaapuri. Hänen mukaansa Nato lähettää kuusi Eurofighter Typhoon -hävittäjää Romaniaan maaliskuun loppuun mennessä.

14.43: Ukrainan presidentti kiittää Ruotsia aseellisesta, teknologisesta ja humanitaarisesta avusta. 

Zelenskyi kertoo Twitterissä myös useista taisteluista Kiovan alueella perjantaina aamupäivällä. 

14.35: Ilmaiskuista varoittavat sireenit soivat jälleen Kiovan keskustassa. Sireenit ovat perjantaina soineet useamman kerran. Kansalaisia on kehotettu hakeutumaan suojaan. Kaupunkiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto. Aiemmin Kiovassa nähtiin Ukrainan turvallisuuspoliiseja poistumassa pääpoliisiasemalta sireenien soidessa.

14.21: Venäjän presidentti Vladimir Putin on suostuvainen istumaan neuvottelupöytään, kertoo Kiinan valtiontelevisio.

Sen mukaan Putin kertoi asiasta Kiinan presidentille Xi Jipingille puhelinkeskustelussa perjantaina.

Kiinan valtiontelevisio ei kertonut, oliko neuvotteluille asetettu jonkinlaisia ehtoja.

Aiemmin perjantaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Venäjän olevan valmis neuvotteluihin Ukrainan kanssa, jos Ukrainan armeija antautuisi.

14.16: Kiovan alueella Butšassa kuvattiin ohjus iskeytymässä asuinalueelle. BBC kertoo vahvistaneensa videon aitouden.

13.58: Euroopan unioni on viimeistelemässä uusia pakotteitaan Venäjälle. EU vakuuttaa olevansa valmis tiukempiin toimiin tarvittaessa. Italian pääministeri Mario Draghi sanoo pakotteiden olevan laajoja, ja ne koskettavat muun muassa Venäjän talous-, energia-, kuljetus-, ja teknologiasektoreita.

– Olemme valmiita aiheuttamaan Venäjälle taloudellista kipua, EU:n virkailijat kertoivat medioille perjantaina. 

13.40 Ukrainan televisio neuvoo katsojiaan siinä, miten valmistaa Molotovin cocktaileja eli polttopulloja. Aiemmin ohjeita on annettu jo maan puolustusministeriön Twitterissä.

13.34: Venäjä olisi valmis neuvotteluihin Ukrainan kanssa, jos Ukrainan armeija antautuisi, sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Lavrov sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei Venäjän aikeena ole miehittää Ukrainaa. Lavrovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on ryhtynyt sotilaalliseen operaation Ukrainan demilitarisoimiseksi, jotta "sorrosta vapautettuina" ukrainalaiset voisivat itse päättää tulevaisuudestaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Lavrovin kommentti viittasi siihen, että Venäjä aikoo syrjäyttää Ukrainan viranomaiset hyökkäyksellään.

12.46: Ukrainalaiset valmistautuvat Venäjän hyökkäykseen Kiovassa. Aiemmin perjantaina maan puolustusministeri kutsui kaikkia aseenkäyttötaitoisia liittymään puolustusjoukkoihin iästä huolimatta. 

Aiemmin presidentti on määrännyt yleisen liikekannallepanon ja kieltänyt 18–60-vuotiaita miehiä poistumasta maasta. CNN raportoi ukrainalaisviranomaisiin nojaten, että Kiovassa on jaettu 18 000 asetta reserviläisille hyökkäyksen alettua. Puolustusministerit sanovat, että lisää aseita on tulossa.

Aiemmin perjantaina puolustusministeriö kehotti Twitterissä siviilejä valmistamaan Molotovin cocktaileja eli polttopulloja venäläisjoukkoja varten.

12.20: YK:n lastenjärjestö Unicef raportoi polttoaineen, kaasun ja lääkkeiden puutteesta Ukrainasta. Lisäksi järjestö peräänkuuluttaa kriisiapua tilanteesta traumatisoituneille lapsille.

Unicefin mukaan Ukrainan naapurimaihin Moldovaan, Romaniaan ja Puolaan tarvitaan lisäresursseja pakolaisten vastaanottamiseen. Lisäksi pakolaisiin tulee varautua Unkarissa ja Sloveniassa. Venäjän hyökkäyksen alettua tuhannet ukrainalaiset ovat pyrkineet pois suurista kaupungeista ja maasta.

12.01: Venäjä kiistää tehneensä ilmaiskuja Kiovassa. Ukraina on syyttänyt Venäjää ilmaiskuista asuinalueille. Venäjä myös ilmoitti valmistelevansa omia talouspakotteitaan vastaiskuna Venäjään kohdistuvilla pakotteille, joista useat maat ovat ilmoittaneet. Venäjän valtiovarainministeriö sanoo Venäjän valmistautuneen tiukentuneisiin pakotteisiin jo pitkään, ja se tekee kaikkensa minimoidakseen vaikutukset Venäjän talouteen. 

11.45: Harkovan kaupungissa Itä-Ukrainassa on raportoitu voimakkaan kuuloisista räjähdyksistä.

Venäjän tukemat separatistijohtajat kertovat venäläisille uutistoimistoille, että separatistijoukkojen odotetaan siirtyvän separatistialueiden ja muun Ukrainan rajan yli hyvin pian.

11.22: Ukrainan armeija kertoi perjantaina taistelevansa ilmavoimin venäläisjoukkoja vastaan Kiovan luoteispuolella, uutistoimisto AFP kertoi. Ukrainan armeijan mukaan taisteluita käydään Dymerin ja Invankivin alueilla noin 45–60 kilometriä Ukrainan pääkaupungista luoteeseen.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoo kuulleensa räjähdysten ja ammuskelun ääniä myös Kiovan kaupungin pohjoisosassa, ja myös maan puolustusministeriö vahvisti vihollisjoukkojen päässeen Kiovan pohjoisosaan Oboloniin.

11.13: Ilmaiskuista varoittavat sireenit soivat jälleen Kiovan keskustassa. Keskustassa myös juoksee sotilaita. Voit katsoa suoraa lähetystä Kiovan keskustasta videolta:

10.53: Ukrainan ydinvoimaa valvova viranomainen raportoi nousseista säteilytasoista Tšernobylin ydinvoimalassa. Aiemmin perjantaina Venäjä puolestaan sanoi, että säteilytasot ovat normaalit.

Venäjän joukot ottivat Tšernobylin alueen haltuunsa torstai-iltana. Tšernobyl on reilun 100 kilometrin päässä Kiovan keskustasta ilmateitse. Alue on strategisesti tärkeä, sillä se on lyhin reitti Valko-Venäjältä Kiovaan. Valko-Venäjä on antanut Venäjän joukkojen kulkea maansa kautta Ukrainaan.

10.48: Ukrainan presidentti kertoo Twitterissä keskustelleensa puhelimitse Suomen presidentti Niinistön kanssa. Zelenskyi kiittää Suomea 50 miljoonan dollarin avusta.

Suomen presidentti Niinistö puolestaan sanoo avustussumman olevan 15 miljoonaa euroa. Niinistö toisti sympatiansa Ukrainan tilannetta kohtaan.

10.39: Ukrainan puolustusministeriö kertoo Twitterissä, että Kiovassa Obolonin kaupunginosassa on havaittu vihollisjoukkoja. 

Twitterissä leviää video panssarivaunusta Obolonissa, mutta vielä ei ole vahvistettu, onko kyseessä Venäjän vai Ukrainan joukkoja. Video poistettiin myöhemmin Twitteristä.

10.12: Venäjän puolustusministeri Sergei Lavrov on ilmoittanut keskustelevansa perjantaina Donetskin ja Luhanskin separatistijohtajien kanssa Moskovassa.

Venäjän puolustusministeriö sanoo lähettävänsä laskuvarjojoukkoja vartioimaan Tšernobylin aluetta, jonka Venäjän joukot ottivat torstaina haltuunsa. Puolustusministerin mukaan Tšernobylin ydinvoimalan säteilytasot ovat normaalit.

10.03: Ukrainan sisäministeriön mukaan vuorokauden aikana on isketty 33 siviilikohteeseen. Kuolleiden joukossa on myös kaksi lasta. (Korjattu: Ministeriö ei varmistanut siviiliuhrien määrää, vaan iskujen kohteena olleiden siviilikohteiden määrän.)

9.58: Iso-Britannia ilmoittaa haluavansa sulkea Venäjän ulos kansainvälisestä SWIFT-maksujärjestelmästä. Kyse olisi tähän mennessä järeimmästä talouspakotteesta, minkä Venäjä olisi kohdannut. Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallacen mukaan se esimerkiksi vaikeuttaisi Venäjän kykyä vastaanottaa maksuja sen jakelemasta kaasusta. 

9.26: Iso-Britannian puolustusministeri Ben Wallacen mukaan Venäjä on menettänyt jo 450 sotilasta taisteluissa. Wallacen mukaan Venäjä ei ole saanut haltuunsa merkittäviä kohteita tähän mennessä. 

Suomalaisasiantuntijat kuitenkin arvioivat, että Venäjä on monin tavoin onnistunut hyökkäyksessään Ukrainaan, vaikka joitain takaiskuja on tullut.

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri arvioi, että venäläisten näkökulmasta operaatio on mennyt suunnitellusti. Krimin suunnassa Venäjä on päässyt etenemään vähäisin taisteluin, ja kovista taisteluista huolimatta idässä Harkovassa kaupunkia ollaan ilmeisesti saartamassa.

Kiovassa taas Venäjän joukkoja on ilmeisesti päässyt tunkeutumaan kaupungin keskusta-alueelle, vaikka taka-iskujakin on tullut esimerkiksi maahanlaskujen tultua lyödyksi. Lue lisää tästä artikkelista.

8.53: Ukrainan presidentti Zelenskyi vetoaa itäeurooppalaisiin Nato-maihin, jotta nämä lähettäisivät puolustusapua. Zelenskyi kertoi keskustelleensa asiasta Puolan presidentti Andrzej Dudan kanssa puhelinkeskustelussa perjantaiaamuna.

Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee kansainvälistä liittoumaa, jotta he saavat Venäjän neuvottelupöydän ääreen.

– Tarvitsemme sodanvastaisen liittouman, Zelenskyi kirjoitti Twitterissä. 

8.32: Ukrainan puolustusvoimat kertoo puolustavansa pääkaupunkia neljästä eri suunnasta. Puolustusvoimien mukaan he ovat onnistuneet pysäyttämään Venäjän joukkojen etenemisen useasta suunnasta.

Aamulla Ukrainan hallinto raportoi useista ilmaiskuista Kiovaan. Myös ilmaiskuista varoittavia sireenejä on soitettu pari kertaa aamulla. Reutersin lähettämässä suorassa lähetyksessä Kiovan Maidan-aukiolta kuuluu taisin väliajoin pamauksia, mutta ei tiedetä, mistä ne ovat peräisin.

Näin hälytyssireenit soivat kahdeksan jälkeen aamulla: 

Kuuntele: Ilmasireenit varoittavat ilmahyökkäyksestä Kiovassa 6:38

8.19: Ilmaiskuista varoittavat hälytyssireenit soivat Kiovassa. Sireenit soivat aiemmin noin kello seitsemän aikaan. Voit seurata suoraa lähetystä Kiovasta tältä videolta:

8.02:  "Tästä tulee vaikein päivä", todetaan Ukrainan hallinnosta. Sen mukaan venäläiset suunnittelevat pääkaupunkiin Kiovaan tunkeutumista panssarivaunuilla. Hallinnon mukaan ukrainalaisjoukot Kiovassa ovat valmistautuneet panssarintorjuntakalustolla, jota se on saanut ulkomaisilta liittolaisilta. 

CNN:n mukaan Ukrainan puolustusministeriö kertoo räjäyttäneensä sillan Ivankivissa Teteriv-joella Kiovan ulkopuolella hidastaakseen venäläisten maajoukkojen etenemistä.

7.36: Ukrainan sisäministeriön mukaan ukrainalaisjoukot ampuivat alas viholliskoneen Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa varhain perjantaiaamuna. Kone putosi kerrostalon päälle asuinalueella, ja yhdeksänkerroksinen rakennus syttyi tuleen.

Pormestari Vitaly Klitschkon mukaan ainakin kolme on loukkaantunut. Videolla näkyi pelastustyöntekijöitä sammutustöissä koneen putoamispaikalla: 

Ukrainalaisjoukot ampuivat alas viholliskoneen, joka putosi kerrostalon päälle Kiovassa 0:34

7.31: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi televisiopuheessaan, että venäläisjoukkojen eteneminen on pysähtynyt suurimmassa osassa maata. Ohjusiskut kuitenkin jatkuvat.

7.15: MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että yö Ukrainan pääkaupunki Kiovassa on ollut levoton ja räjähdyksiä on kuultu eri puolilta kaupunkia. Hän arvioi tilanteen olevan erittäin kriittinen.

– Kiova tuntuu olevan nyt pääkohde, jota pyritään nyt piirittämään ja valtaamaan, hän arvioi.

Sarasteen käsityksen mukaan venäjä on onnistunut helikopterein tuomaan kaupunkiin sabotööreiksi luonnehdittavia erikoisjoukkoja, jotka pyrkivät valtaamaan sotilaskohteita ja hallintorakennuksia. Siitä ei toistaiseksi ole tietoa, miten hyvin näissä pyrkimyksissä on onnistuttu.

– Joukon suuruudesta ei ole tietoa, mutta ilmeisen tehokas. Tässä on nyt tosi kyseessä, hän arvioi.

– On vaikea sanoa, miten kauan tämä kaupunki nyt kestää.

Kaiken kaikkiaan tilanne vaikuttaa Sarasteen kertoman mukaan synkältä.

– Erittäin julmaa ja raakaa peliä täällä hetkellä tunnutaan harrastavan Venäjän taholta.

Video: Kuuntele Sarasteen raportti hyökkäyksen kohteena olevasta Kiovasta sanasta sanaan.

MTV:n kirjeenvaihtaja Kiovassa:"Vietimme pommisuojassa koko yön" 2:45

6.50: Ukrainan keskuspankki kieltää maksuliikenteen Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Lisäksi keskuspankki kieltää kaiken toiminnon molempien maiden valuutoilla, kertoo Reuters.

5:40: Reuters kertoo ohjusiskun osuneen Zaporizhzhyan raja-alueelle. Rajavartiolaitoksen mukaan tapahtuneessa menehtyi sekä haavoittui vartioita.

4:41: Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on kuultu ainakin kaksi voimakasta räjähdystä, kertovat kansainväliset mediat.

The Guardian kertoo saaneensa useita raportteja Ukrainassa olevilta toimittajilta, joiden mukaan Kiovassa on kuultu kovia räjähdyksiä varhain perjantaina.

Lehden tietojen mukaan kaupungissa olisi räjähdysten jälkimainingeissa tulessa kaksi asuinrakennusta.

Medioiden mukaan Ukrainan sisäministerin neuvonantaja kertoo, että Kiovaan olisi tehty perjantaiaamuna ohjusisku.

Guardianin mukaan Ukrainan sisäministeriö kertoo ampuneensa alas venäläiskoneen maan pääkaupungissa. Väitettä ei ole voitu varmentaa vielä.

Lisäksi on vielä on epäselvää, onko Kiovan taivaalta ammuttu alas lennokki, lentokone vai mahdollisesti ohjus.

BBC:n mukaan samanlaisia ääniä kuultiin torstaina, kun Ukrainan viranomaisten mukaan venäläiset risteilyohjukset osuivat sotilastukikohtaan Brovaryn kaupungissa lähellä Kiovaa. Tilanteen myötä kuusi ihmistä menehtyi.

Petri Saraste Kiovassa: Tällaisessa hotellin pommisuojassa matkailijat ja media ovat suojassa 1:36
Petri Saraste Kiovassa: Tällaisessa hotellin pommisuojassa matkailijat ja media olivat suojassa eilen torstaina.

4:20: EU:n uudet pakotteet Venäjää vastaan iskevät erityisesti pankkisektoriin sekä teknologiavientiin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) luonnehtii pakotepakettia aiempaa painavammaksi ja voimakkaammaksi.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU:n pakotteiden kohteena on 70 prosenttia Venäjän pankkisektorista. Lisäksi pakotteiden kohteena on myös Venäjän valtio-omisteisia yhtiöitä.

EU kieltää myös öljynjalostamojen päivittämiseen tarvittavien varusteiden ja teknologian viennin Venäjälle. Lisäksi EU kieltää lentokoneiden ja esimerkiksi lentokoneiden osien viennin Venäjälle.

3:59: Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan Putin haluaa palauttaa meidät takaisin imperiumien aikakauteen.

Macron sanoo tarjoavansa Ukrainalle 300 miljoonaa euron edestä apua ja sotilastarvikkeita.

2:41: Uutiskanava CNN:n mukaan Ukraina on kieltänyt väliaikaisesti kaikkia 18–60-vuotiaita miehiä poistumasta maasta. Asiasta on kertonut Ukrainan rajavartiolaitos.

2:37: Sotilasliitto Nato pitää tänään ylimääräiseen huippukokouksen liittyen Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Kokoukseen osallistuu myös presidentti Sauli Niinistö, vaikka Suomi ei ole Naton jäsen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi torstaina, että Nato pitää tilanteesta videokokouksen. Mukana ovat edustajat myös sotilasliittoon kuulumattomista Suomesta ja Ruotsista sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Stoltenberg sanoi Naton tekevän kaiken tarvittavan suojatakseen liittolaisiaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Ukraina ei ole sotilasliiton jäsen.

2:00: BBC:n mukaan Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki on kertonut lehdistötilaisuudessa, että on olemassa uskottavia raportteja, joiden mukaan venäläiset joukot pitävät Ukrainassa sijaitsevan Tšernobylin ydinvoimalan henkilökuntaa panttivankina. Venäläisjoukkojen toimet voivat Psakin mukaan vaarantaa ydinjätteisiin liittyvien laitosten ylläpidon ja suojaamisen.

1:59: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski kertoi, että Ukrainan viranomaisilla on tietoa siitä, että ”vihollisen sabotaasiryhmät” ovat päässeet Kiovaan.

Presidentti ei tarkentanut, mitä nämä ryhmät voisivat olla. Asiasta tiedotti BBC.

Eversti Petteri Kajanmaa, millainen riski on, että sotatoimet leviäisivät muualle? 1:54
Suomalaiseversti: Venäjä ei kykene tällä hetkellä muihin sotaponnistuksiin – Ukraina aiheuttanut hyökkääjille tappioita

1:31: Japani aikoo tiukentaa pakotteita Venäjää vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Asiasta tiedotti Japanin pääministeri Fumio Kishida.

1:24: Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan kaikki todisteet viittaavat siihen, että Venäjä aikoo saartaa Ukrainan pääkaupungin Kiovan, kertoo uutiskanava CNN.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat uskoo, että Venäjän suunnitelmiin kuuluvat Ukrainan kansaan kohdistuvat laajamittaiset ihmisoikeusrikokset – ja mahdollisesti vielä pahempaakin. Ministeri ei kuitenkaan tarkentanut, mitä tarkoittaa jälkimmäisellä lisäyksellä.

Ulkoministeri kommentoi Venäjän aikeita torstaina Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) erityiskokouksessa pitämässään puheessa.

00:58: Ukrainan presidentti Zelenskyin mukaan ainakin 137 ihmistä on saanut surmansa ensimmäisen päivän taisteluissa. Kuolonuhrien joukossa on niin siviilejä kuin sotilaitakin. Lisäksi presidentti kertoo yli 300 ihmisen haavoittuneen.

00:53: Presidentti Zelenskyi on allekirjoittanut määräyksen yleisestä liikekannallepanosta Ukrainassa. Määräys on voimassa seuraavat 90 päivää, ja sen myötä kutsutaan koolle reserviläiset kaikkialta maasta.

00.52: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi myöhään eilen Suomen aikaa uusista Venäjään suunnattavista pakotteista. Hän totesi samalla, että Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat ”täysin rikki”. MTV Uutisten USA:n kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan Yhdysvalloissa ihmeteltiin erityisesti sitä, miksi presidentti Vladimir Putin pääsee pakotteiden puolesta yhä pälkähästä.

– Valkoisessa talossa lehdistö lähes kilpaa yhteen ääneen tivasikin Bidenilta, mitä pitää tapahtua ennen kuin Venäjän presidentti itse henkilökohtaisesti joutuu pakotelistalle, Karppinen kuvasi tilannetta Bidenin puheen jälkeen.

Toimittajille kerrottiin Karppisen mukaan myös siitä, miten Bidenia oli ”opastettu” kyberaseen käyttöön.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi uusista pakotteista Venäjää kohtaan 2:20
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julkisti eilen uusia Venäjän vastaisia pakotteita. Kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo median reaktioista. 

00:25: Yhdysvallat aikoo lähettää 7 000 sotilasta lisää Eurooppaan reaktiona Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan. Asiasta ilmoitti Yhdysvaltain puolustusministeriö. Joukot sijoitetaan Saksaan, ja niiden on tarkoitus siirtyä sinne lähipäivinä. Pentagonin mukaan joukkojen lisäyksen tarkoituksena on lisätä tukea Yhdysvaltain Nato-liittolaisille ja toimia pelotteena Venäjän aggressiota kohtaan.

00:00: Tämä artikkeli on MTV Uutisten hetki hetkeltä -seuranta perjantailta. Voit lukea torstain tapahtumista tästä:

Lue myös:

    Uusimmat