Saksa pyörsi linjansa: Lähettää 1 000 sinkoa ja 500 ohjusta Ukrainaan – myös Viron tykit saamassa vientiluvan

Mitä eroa on tuntemallamme ydinaseella ja taktisella ydinaseella? Tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa selventää 3:15
Mitä eroa on tuntemallamme ydinaseella ja taktisella ydinaseella? Tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa selventää

Saksa päätti illalla pyörtää tiukan linjansa aseiden toimittamisesta sotaa käyviin maihin.

Ukrainaan lähtee pikatoimituksena 1 000 panssarintorjuntasinkoa ja 500 maasta ilmaan ammuttavaa Stringer-ohjusta. Hallituksen tiedottajan Steffen Heberstreitin mukaan aseet toimitetaan niin nopeasti kuin vain mahdollista.

Liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on peruste Saksan tiukan asevientikiellon muuttamiseen. 

– Venäjä uhkaa maailmansodan jälkeistä Euroopan turvallisuusjärjestystä. Tässä tilanteessa meidän velvollisuutemme on tukea Ukrainaa puolustautumaan Vladimir Putinin miehitysjoukkoja vastaan, Scholz perusteli Saksan muuttunutta kantaa.

Saksa sallii myös muiden eurooppalaisten kumppanimaiden viedä Saksassa valmistettuja aseita Ukrainaan. Päätös koskee saksalaisen DPA uutistoimiston mukaan myös Suomen Virolle lahjoittamia yhdeksää kenttähaupitsia, jotka ovat alunperin Suomen Saksasta hankkimia.

Toimittaminen Ukrainaan vaatii vielä Suomen luvan. Ylen tietojen mukaan Suomi on antamassa Viron tykeille vientiluvan Ukrainaan.

Ylen tietojen mukaan sekä Suomen puolustusministeriö ja ulkoministeriö ovat kertoneet, ettei niillä ole mitään tykkien luovutusta vastaan.

Hollanti toimittaa Ukrainaan 400 saksalaista panssarintorjuntasinkoa.

Saksaa on arvosteltu viime viikkoina ja aivan erityisesti viime päivinä voimakkaasti siitä, että se on pitänyt järkähtämättä aseiden vientikieltopäätöksestään kiinni.

Scholz on saanut poliittisilta vastustajiltaan kovaa kritiikkiä hallituksen päätöksestä lahjoittaa Ukrainalle vain 5000 suojakypärää. Myös kyseiset suojakypärät lähtivät tänään kuorma-autokuljetuksena kohti Ukrainaa.

Saksa on tukenut liittokansleri Olaf Scholzin mukaan Ukrainaa taloudellisesti viime kuukausina yli 1,2 miljardilla eurolla.


Lue myös:

    Uusimmat