Tapparalta mestarimaisen tyly esitys Lahdessa, Pelicans jo pahasti takamatkalla finaalisarjassa – näin toinen finaaliottelu eteni

Maalikooste: Pelicans - Tappara 5:36
Videolla maalikooste ottelusta Pelicans-Tappara.

Jääkiekon SM-liigan finaaleissa Tappara otti toisen kiinnityksen mestaruuteen, kun se kaatoi maanantain Lahden väännössä Pelicansin 3–2.

Tappara siirtyi avauserässä johtoon, kun Heikki Liedes ohjasi Otto Rauhalan heiton sisään. Aika 14.52.

Lisää tuli toisessa erässä, kun Veli-Matti Savinainen osui ylivoimalla ja Joni Tuulola läpiajosta.

Pelicans kavensi erän lopussa, kun Lubos Horkyn laukaus yllätti Tappara-vahdin Christian Heljangon.

Kolmannessa erässä Pelicansin usko oli koetuksella. Toni Utunen herätteli isäntiä kavennusosumallaan. Se ei kuitenkaan riittänyt, vaan Tappara oli parempi lukemin 3–2.

Finaalisarjan voitot ovat nyt Tapparalle 2–0.

Seuraava peli pelataan keskiviikkona Tampereella. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. 

Lopputulos, SM-liigan 2. finaali, Pelicans–Tappara, 2–3 (0–1, 1–2, 1–0):

3. erä:

60.00: Summeri soi, Tappara voittaa toisen finaalin 3–2. Ei riittänyt Pelicansilla kiri.

60. min: Kuusi sekuntia enää kellossa jäljellä. Tappara toisessa voitossa kiinni.

60. min: Pelicans saa vasta 42 sekuntia ennen erän loppua Kokon pois maalilta. 

59. min: Ei saa Pelicans ylivoimaa rullaamaan. Toiseksi viimeinen minuutti käynnissä kolmannesta erästä.

56.21 JÄÄHY! No nyt menee jännäksi, kun Tapparan Heikki Liedes ottaa jäähyn kiinnipitämisestä. Kolmatta erää jäljellä 3.39.

55.23 MAALI! Pelicans, 2–3. Isännät tulevat maalin päähän, kun puolustaja Toni Utusen sutaisu painuu nuottaan. Saatiinhan tästä vielä peli.

55. min: Pelicans yrittää, mutta ei meinaa päästä A-luokan sektoriin. Tapparalla homma vahvasti hallussa.

52. min: 4403 katsojaa tänään Isku Areenassa. Tappara-fanit myhäilevät, Pelicans-faneilla usko horjuu. Niin kuin tuntuu horjuvan itse joukkueellakin.

50. min: Vaikka Pelicans jahtaa, niin Tapparalla on ollut paremmat paikat kolmannessa erässä. Tämä kertoo ihan kaiken isosta kuvasta.

48. min: "Pelicansin vaihtopenkistä huokuu vähän se, että uskooko ihan jokainen, että tästä tullaan vielä?" MTV Urheilun kaukalonlaitakommentaattori Siim Liivik kyselee.

47. min: Pelicansin Niklas Kokko pitää nyt isännät mukana pelissä. Tapparan kultakypärä Anton Levtchi karkasi läpiajoon, missä Levtchin yritys kilpistyi aivan Kokon räpylän reunaan.

45. min: Tapparalta mestarimainen tulo kolmanteen erään. Ei mittää hättää, vaikka Pelicansilla on pieni paine päällä.

Kello 20.24: Sitten saadaan homma käyntiin. Kiekko jäähän. Kolmas erä liikkeellä.

Kello 20.22: Vähän myöhästyy nyt erän alku, kun jää ei ole kunnolla jäätynyt.

Kello 20.20: Joukkueet valuvat jäälle Lahdessa. Muistaen sen, miten vakuuttava Tappara on ollut kolmansissa erissä, ei paljoa toivonkipinää pysty heittämään Pelicansin leiriin päin. Noh, katsellaan.

2. erä:

Videoita:

Lubos Horky tuo Pelicansin mukaan peliin: tshekkilaiturin sivallus yllättää Christian Heljangon 1:30
Lubos Horky tuo Pelicansin mukaan peliin: tshekkilaiturin sivallus yllättää Christian Heljangon

Lisää bensaa liekkeihin: puolustaja Joni Tuulola karkaa läpiajoon ja naulaa Tapparalle illan kolmannen maalin 1:23
Ei muuta kuin lisää bensaa liekkeihin: puolustaja Joni Tuulola karkaa läpiajoon ja naulaa Tapparalle illan kolmannen maalin

40.00: Summeri soi Lahdessa. Tapparalta melkoinen erä. Todella tylyä toimintaa kirvesrinnoilta. Philip Granath hukkasi pari paikkaa, mutta sen jälkeen alkoi helistä, kun Veli-Matti Savinainen ja Joni Tuulola kasvattivat vieraiden johtoa. Lubos Horky iski tärkeän kavennuksen Pelicansille. Vielä on pientä toivon kipinää isännillä, mutta vain pientä.

37.53 MAALI! Pelicans, 1–3. Isännät mukaan peliin, kun tshekkilaituri Lubos Horky yllättää Tapparan tähtivahdin Christian Heljangon. Horkyn sivallus painuu maskitta takanurkkaan.

34.41 JÄÄHY! Isännille illan ensimmäinen ylivoima, kun Tapparalta Valtteri Kemiläinen ottaa kampitusjäähyn.

34.21 MAALI! Tappara, 0–3. Herranen aika miten tyly Tappara on. Puolustaja Joni Tuulola karkaa läpiajoon ja painaa kiekon nuottaan. Ohhoh.

Video:

Tapparan johto kasvaa: Veli-Matti Savinainen nostaa kiekon rystyltä maalin kattoon 1:35
Tapparan johto kasvaa: Veli-Matti Savinainen nostaa kiekon rystyltä maalin kattoon

32. min: Isännät lamaantuivat toisesta takaiskusta. Tappara vie nyt peliä mielin määrin.

28.02 MAALI! Tappara, 0–2. Vieraiden johto kasvaa, kun Carter Camper pelaa kiekon maalille ja Veli-Matti Savinaisen rysty puhuu tylyä kieltä. Kiekko aivan yläbörsään ja Tappara-fanit juhlivat.

28. min: Tapparalla loistopaikka heti ylivoiman alkuhetkillä, kun Petri Kontiola kääntää ja Nick Halloranilla on käytännössä tyhjä maali edessään. Ei mene. Pelicans selviää.

27.01 JÄÄHY! Tapparalle lisää ylivoimaa, kun Pelicansilla liikaa miehiä jäällä.

27. min: "Pelicans-valmennus painottaa sitä, että kiekon kanssa pitää olla huolellinen, kun Tappara on saanut nopeita kääntöjä menetysten jälkeen", kommentaattori Siim Liivik sanoo vaihtoaitioiden välistä. 

26. min: No nyt tapahtuu. Tapparan Philip Granathille kaksikin hyvää tekopaikkaa ihan lyhyen ajan sisään. Norjalainen karkaa ensin läpiajoon ja hetken päästä hänelle tarjoutuu toinen hyvä tekopaikka, kun Pelicansin pakka on auki. Nyt meinaa isännillä ote lipsua.

24. min: Väriä toisen erän alkuun. Tapparalle nopea vastaisku, kun Heikki Liedes murtautuu kaukalon oikealta laidalta puolittaiseen läpiajoon. Kokko selvittää. Hetken päästä nauhistaan, kun Pelicansin Aatu Jämsen ja Tapparan Otto Rauhala ottavat kunnon painit. Molemmille kakkoset. 

23. min: Pelicansin kiekonmenetyksen jälkeen Tappara luo välitömästi tekopaikan. Valtteri Kemiläinen ampuu kiekon viivasta ja taas on vaarallista ohjuria välissä. Pelicansin Niklas Kokko löytää lopulta kiekon ja sulkee sen allensa.

Kello 19.29: Kiekko jäähän. Toinen erä käyntiin.

Kello 19.28: Lahdessa vedellään vielä erätauon laukaisukisaa, kun joukkueet valuvat jo jäälle. Tappara 1–0-johdossa.

1. erä:

Kello 19.24: Avauserän jälkeen maaliodottamalukemat (xG) Pelicansille 0,86–0,70. Tappara iski taas tehokkaasti paikoistaan, joita ei montaa tullut. Vierailta oppikirjamainen pudotuspelimaali. Asialla Liedes, syöttäjät Rauhala ja Tobias Ekberg.

Kello 19.13: "Vähän möyhittiin ja sitten vain maalin eteen. Tosi hyvä kuti Otolta, juuri tuollainen, mikä on helppo ohjata", Tapparan maalintekijä Otto Rauhala sanoi MTV Katsomon lähetyksessä.

20.00: Summeri soi Lahdessa. Tappara avauserän jälkeen 1–0-johdossa. Pelicansille vielä erän loppuun tonttia, mutta ei mene. Pelicans oli erän alkupuoliskolla hieman edellä, mutta Tappara naulasi. Isossa kuvassa hyvin tasaista. Torjunnat: Pelicans, Kokko: 10, Tappara, Heljanko: 11.

Video:

Tappara Lahdessa johtoon: Otto Rauhala heittää ja Heikki Liedes ohjaa 1:28
Tappara Lahdessa johtoon: Otto Rauhala heittää ja Heikki Liedes ohjaa

19. min: Pelicans selvittää ongelmitta Bloodin kakkosen. Paras paikka tulee heti jäähyn päätyttyä, kun isännät pääsevät kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Antti Tyrväisen kääntö menee kuitenkin harakoille.

16. min: Lahdessa tunteet kuumina, kun Tapparan Philip Granath kalastaa Pelicansin Ben Bloodille boxin. Granath kellahtaa kevyesti jäähän, kun Blood napauttaa tätä pienoisesti poikkarilla selkään. Yleisö raivoissaan.

14.52 MAALI! Tappara, 0–1. Vieraat johtoon, kun Otto Rauhalan johtama nelosketju saa vahvan pyörityksen isäntien päätyyn. Rauhala heittää kiekon viivasta ja Heikki Liedes saa mailansa väliin.

13. min: "Aina kun Kontiolat hyppäävät kentälle, Pelicansilta Carlssonin johtama ketju hyppää jäälle. Selkeää peluutusta. Tappara koittaa antaa painetta, mutta Pelicans selvittää sen jatkuvasti hyvin", MTV Urheilun kaukalonlaitakommentaattori Siim Liivik raportoi.

11. min: Tapparalle meinaa avautua mainio tontti, kun Pelicansin tshekkipuolustajan Filip Kralin maila lahoaa hyökkäyssiniviivan tuntumassa. Nick Baptiste kärkyllä, mutta Pelicansin Kasper Puutio hoitaa tilanteen. 

10. min: Yleisö kohahtaa, kun Juhamatti Aaltonen jakaa kiekon maalille ja Jonas Enlund meinaa painaa lötön pönttöön.

9. min: Pelicansille tonttia, kun kiekko pelataan päätypelin kautta tshekkilaituri Lubos Horkylle. Tämän yritys kilpistyy Tappara-vahti Christian Heljankoon. Pelicans isossa kuvassa napsun Tapparaa edellä.

7. min: Tarkka alku Lahdessa. Kummallakaan ei vielä yhden yhtään laatupaikkaa. 

4. min: Tunteet kuumina heti alkumetreillä Lahdessa, kun Pelicansia rikotaan. Pilli pysynyt taskussa raitapaidoilla.

3. min: Tunnusteleva alku Lahdessa. Pelicans peluuttaa nelosvitjaansa Tapparan ykköstä vastaan. Patrik Carlssonin johtama kakkonen pelaa puolestaan Oiva Keskisen kolmosta ja Petri Kontiolan johtamaa kakkostrioa vastaan.

Kello 18.33: Kiekko jäässä. SM-liigan toinen finaaliottelu käyntiin. Pelicans lyö Elias Vilénin kolmosketjun Tapparan nelosvitjaa vastaan.

-----------------------------------------------

Kello 18.32: Maamme-laulu vedetty yleisön voimin. Sitten mennään.

Kello 18.27: Joukkueet valuvat jäälle Lahdessa. Illan päätuomareina tänään Aleksi Rantala ja Stefan Fonselius. Linjoilla Hannu Sormunen ja Joni Pekkala.

Kello 18.24: Lahdessa pumpataan jo kotiyleisöä. Tappara-faneja myös varsin hyvin paikalla. Illan ottelu on loppuunmyyty.

Kello 18.20: Pelicans on ollut erittäin vahva kevään aikana Lahdessa. Se on hävinnyt vain kertaalleen kotonaan. Tämä tahra tuli puolivälierissä HIFK:ta vastaan. Välierissä Kärpät ei ottanut yhtään voittoa mastokaupungista.

Kello 18.16: Kertaus vielä illan kokoonpanoista.

Pelicans:

Tappara:

Kello 18.13: "Tasapainoinen peli meiltä. Puolustimme hyvin keskustaa ja pidimme heidät pois paikoilta", Tapparan Otto Leskinen perkasi finaaliavauksen antia. 

Kello 18.11: "Olin viime vuonna katsomassa yhtä finaalia paikan päällä ja silloin oli sama fiilis. Tappara oli silloinkin vakuuttava, eikä antanut oikein mitään", MTV Urheilun kommentaattori Sami Lepistö mietti, viitaten lauantain finaaliavaukseen.

Kello 18.09: "Ensimmäisessä finaalissa ei tullut vielä taistelupareja, olen varma, että niitä tulee sarjan edetessä", kaukalonlaitakommentaattori Siim Liivik totesi.

Kello 18.06: Mistä lääkkeet, että pääsisi maalille? "Iso juttu on se, että saadaan jätkää maalille ja yritetään saada keskilinjaa murrettua sitä kautta", Pelicansin Konsta Hirvonen totesi alkulämmittelyiden yhteydestä.

Kello 18.03: "Tapparan maalille on todella vaikea päästä. Mutta Pelicans on varmasti tehnyt läksyt ja tulee vahvempana tänään", MTV Urheilun asiantuntija Ari Vallin povaa.

Kello 18.00: MTV Katsomon studiolähetys käynnissä Lahdesta. Puoli tuntia ottelun alkuun, sitten jatketaan finaalisarjaa.

Linkki lähetykseen löytyy tästä.

Kello 17.49: Joukkueet alkulämmittelyihin Lahdessa. Jäällä ei mitään yllättävää. Tapparalla ei yhtään ylimääräistä pelaajaa mukana. Pelicansilla sama homma.

Kello 16.09: Tämän päivän ottelu näkyy MTV Katsomo -palvelusta. Lähetys käyntiin kello 18.

Studiota juontaa Teemu Niikko, asiantuntijoina Ari Vallin ja Pekka Saravo. Selostajana Jani Alkio ja kommentaattoreina Sami Lepistö sekä vaihtoaitioiden välistä huomioita jakava Siim Liivik.

Linkki lähetykseen löytyy tästä.

Kello 16.05: Pelicansin kevään ykköstähti on ollut huippuluokan maalivahtilupaus Niklas Kokko, joka on vakuuttanut lahtelaisjoukkueen tolppien välissä. MTV Urheilun studiossa Kokkoa verrattiin jo sangen kovaan tahoon.

MTV Urheilun studiosta kova arvio Pelicansin Niklas Kokosta: verrataan Suomen entiseen NHL-supertähteen 1:58
MTV Urheilun studiosta kova arvio Pelicansin Niklas Kokosta: verrataan Suomen entiseen NHL-supertähteen.

Kello 16.01: Pelicansilla Lars Bryggmanin, Patrik Carlssonin ja Ryan Laschin ketju sai painetta Tapparan päätyyn lauantain avausfinaalissa. Lahtelaisjoukkueen päävalmentaja Tommi Niemelä nosti kuitenkin esiin myös toisen seikan tähtitrion tekemisestä: pakkaselle meni.

Niemelä uskoo vankasti, että Pelicans parantaa finaaleiden edetessä.

Kello 15.57: Vaikka Tapparalla kulkee kaukalossa, ei tämä heijastu täysin suoraan talouspuolelle. Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro paljasti, että kirvesrinnat eivät välttämättä tee edes positiivista tulosta tällä kaudella. Ja jos tekevät, voitto ei kasva kovinkaan suureksi.

Kello 15.53: Tappara on muuttanut tällä kaudella kasvojaan, kun se on pelannut erittäin aggressiivista jääkiekkoa. MTV Urheilun asiantuntija Kari Jalonen paljasti, että hän teki Sveitsissä saman tempun kuin minkä Tapparan päävalmentaja Rikard Grönborg on tehnyt Tampereella.

Tappara teki valtavan muutoksen kahden mestaruuden jälkeen – Kari Jalonen haki asiasta kuvaavan esimerkin Sveitsin kautta 8:01
Tappara teki valtavan muutoksen kahden mestaruuden jälkeen – Kari Jalonen haki asiasta kuvaavan esimerkin Sveitsin kautta

Kello 15.49: Lahden Isku Areena on lähes myyty loppuun. Kahdeksan vapaata jakkaraa enää jäljellä. 

Kello 15.45: MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Petteri Sihvosen analyysi avausfinaalista:

Kello 15.40: Tapparan kokenut hyökkääjä Petri Kontiola vihjaili avausfinaalin yhteydessä sillä, että hänen uransa on aivan loppumetreillä. Kontiola jakoi myös hilpeää heittoa hänen hyvästä ystävästään, Pelicansin kansantaiteilijasta Juhamatti Aaltosesta.

Petri Kontiola myöntää: ura vetelee viimeisiä 2:18
Petri Kontiola myöntää: ura vetelee viimeisiä

Kello 15.35: Liigan avausfinaalissa yksi puheenaihe nousi ylitse muiden: Tapparan 2–0-maali. Pelicans haastoi tämän, koska vieraat kokivat, että Tapparan hyökkääjä Petteri Puhakka esti Pelicansin maalivahtia Niklas Kokkoa. Haaston aikana eteen tuli erikoisia ongelmia.

Kello 15.29: Pelicans sen sijaan muovaa kokoonpanoaan uuteen uskoon kakkosfinaalin alla. Keväällä heikosti esiintynyt Aatu Jämsen tiputetaan nyt kolmosketjuun, mistä Aleks Haatanen nousee nyt ykkösketjun vasempaan laitaan. 

Aloittavat maalivahdit ovat samat kuin Tampereella. Niklas Kokko vartioi Pelicans-maalia ja Christian Heljanko pysäyttelee kiekkoja Tapparan tolppien välissä.

Pelicansin ketjut:

Aleks Haatanen – Nathan Schnarr – Lubos Horky
Lars Bryggman – Patrik Carlsson – Ryan Lasch
Konsta Hirvonen – Elias Vilén – Aatu Jämsen
Jonas Enlund – Antti Tyrväinen – Juhamatti Aaltonen
Leevi Tukiainen

Michal Jordan – Johannes Johannesen
Filip Kral – Kasper Puutio
Ben Blood – Toni Utunen

Niklas Kokko (Jasper Patrikainen)

Kello 15.24: Tappara ei tee ainuttakaan muutosta pelaavaan kokoonpanoonsa finaaliavauksen jäljiltä. Vitjat täysin samat kuin Tampereella.

Tapparan ketjut:

Anton Levtchi – Otto Somppi – Carter Camper
Veli-Matti Savinainen – Petri Kontiola – Philip Granath
Petteri Puhakka – Oiva Keskinen – Nick Halloran
Heikki Liedes – Otto Rauhala – Nick Baptiste
Kristian Tanus

Veli-Matti Vittasmäki – Valtteri Kemiläinen
Otto Leskinen – Olli Juolevi
Joni Tuulola – Tobias Ekberg

Christian Heljanko (Eetu Randelin)

Kello 15.20: Tervetuloa SM-liigan toisen finaaliottelun liveseurannan pariin. Pelicansin ja Tapparan koitos käynnistyy kello 18.30 Lahdessa. Ennen tätä perkauksessa molempien joukkueiden kokoonpanot ja lähtökohdat illan mittelöön.

Lue myös:

    Uusimmat