Mainos

MTV seuraa hetki hetkeltä: Ranskan pääministerin mukaan isku liittyy "tavalla tai toisella" ääri-islamiin

0:54

Ainakin 84 ihmistä on kuollut, kun kuorma-auto ajoi keskelle väkijoukkoa Nizzassa Ranskan kansallispäivän juhlissa. MTV seuraa tapahtumia hetki hetkeltä.

Valkoinen kuorma-auto ajoi kovaa vauhtia Promenade des Anglaisin puistokatua pitkin ihmisjoukossa jopa kaksi kilometriä. Ranskan presidentti Francois Hollande on puhunut tapahtuneesta terrori-iskuna. Autosta löytyi ranskalais-tunisialaisen miehen Mohamed Lahouaiej-Bouhlelin henkilöpaperit. Poliisi on nimennyt hänet iskun epäillyksi. 

22.00: Valls sanoi Ranskan televisiossa myös, että kansainvälinen liittouma aikoo vahvistaa sotilaallisia voimavaroja Irakissa ja Syyriassa taistelussaan Isisiä vastaan.  

Hänen mukaansa aiheen tiimoilta pidetään merkittävä kokous Washingtonissa ensi viikolla.  

21.17: Yhdysvaltalaisyliopisto Berkeley kertoo, että loukkaantuneiden joukossa on kolme yliopiston opiskelijaa, jotka olivat opintomatkalla Euroopassa.

21.13: Ranskan pääministeri Valls sanoo Reutersin mukaan, että hän on varma siitä, että iskun tekijä liittyy tavalla tai toisella ääri-islamistisiin ympyröihin. Valls toteaa myös olevansa varma siitä, että sota terrorismia ja ääri-islamistia vastaan tullaan voittamaan.

20.25: Uutistoimisto AFP kertoo, että iskussa kuolleiden kansallisuuksia on vahvistutettu. Uutistoimiston mukaan kuolonuhreissa  on 4 ranskalaista, 3 saksalaista, 3 algerialaista, 3 tunisialaista, 3 sveitsiläistä, 2 yhdysvaltalaista, marokkolainen, ukrainalainen, venäläinen ja armenialainen.

20.20: Tekijä oli tiedustelupalvelulle hän oli täysin tuntematon, eikä hänellä tiedetä olleen yhteyksiä radikaaliryhmiin.   

19.20: Kuva iskujen tekijästä leviää ranskalaismediassa.

18.51: Syyttäjän mukaan isku on "linjassa muiden jihadististen iskujen kanssa".

18.34: EU:n ulkoministerit keskustelevat maanantaina terrorismin Nizzan iskun takia, kertoo uutistoimisto AFP.

18.31: Uutistoimisto AFP:n mukaan kuolleiden joukossa on ainakin kymmenen lasta ja teini-ikäistä, syyttäjä kertoo. Syyttäjä Francois Molinsin mukaan iskussa on loukkaantunut 202 ihmistä.

18.29: Syyttäjän mukaan Nizzan hyökkääjällä oli useita automaattiaseita kuorma-autossa. Syyttäjä kertoo miehen ampuneen poliisia päin.

18.28: Syyttäjä kertoo, että hyökkääjän mahdollisia kytköksiä terroristijärjestöihin tutkitaan edelleen. Poliisi selvittää lisäksi yhä, toimiko hyökkääjä yksin.

17.40: Pariisin Eiffel-torni tullaan tänään illalla valaisemaan Ranskan lipun väreillä Nizzan iskussa kuolleiden muistoksi.

17.25: Ulkoministeriön mukaan kaikki omaisten ilmoittamat suomalaiset on tavoitettu Nizzassa. 

17.18: Uutistoimisto AFP kertoo, että poliisi on pidättänyt Nizzan iskusta epäillyn entisen vaimon kuulusteluja varten.

17.16: YK:n turvallisuusneuvosto pitää hiljaisen hetken Nizzan iskun uhrien muistoksi.

17.14: STT kertoo, että ulkoministeriö tavoittelee vielä yhtä suomalaista, mutta hänen oleskelustaan alueella ei ole varmuutta. 

17.08: Kuolleiden joukossa on aiempien kansalaisuuksien lisäksi ainakin yksi sveitsiläinen ja kaksi armenialaista.

16.13: Ranskan presidentti Hollande sanoo uutistoimiston Reutersin mukaan, että noin 50 iskussa loukkaantunutta ihmistä taistelee tällä hetkellä hengestään.

16.11: Nizzan iskujen tekijän henkilöllisyys on vahvistettu. Hän on 31-vuotias ranskalais-tunisialainen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Miehen kasvot iskun aikana nähneen silminnäkijän mukaan "hänellä näytti olevan hauskaa".

16:05: Nizzan iskuissa ei tiettävästi ole kuollut suomalaisia. tavoittamatta on Ulkoministeriön mukaan kaksi alueella olevaa suomalaista.

15.47: Suomalaisia ei ole loukkaantunut tai kuollut Nizzan terrori-iskussa viimeisimpien tietojen mukaan, kertoo ulkoministeriö.  

Yhteensä 306 suomalaista on tehnyt tähän mennessä matkustusilmoituksen Nizzaan. Muutamia heistä yritetään vielä tavoittaa. Ulkoministeriö tavoittelee lähinnä suomalaisia, joihin omaiset eivät ole saaneet yhteyttä.

Ministeriö on yhteydessä Suomen Pariisin-suurlähetystöön, joka saa tietoja ranskalaisviranomaisilta.  

15.28:Tilanne Nizzan lentoasemalla on normalisoitunut. Aiempien evakuointien syynä oli ilmeisesti terminaalista löytynyt hylätty laukku. 

15.14: Nizzan lentokenttää evakuiodaan toistaiseksi tuntemattomasta syystä, kertoo uutistoimisto AFP. 

15.13: Nizzan iskuissa kuoli myös kaksi Yhdysvaltain kansalaista, 51-vuotias isä ja 11-vuotias poika

15.04: Nizzan iskussa kuolleiden henkilöllisyyksiä alkaa tulla julkisuuteen. Kuolleiden joukossa on ainakin kolme saksalaista, yksi opettaja ja kaksi opiskelijaa.

14.55: The Guardianin mukaan iskussa on loukkaantunut "pieni määrä" Britannian kansalaisia. Britannian ulkoministeri Boris Johnson vahvistin aiemmin ainakin yhden britin loukkaantuneen.

14.36: Viranomaiset eivät ole vielä vahvistaneet tekijän henkilöllisyyttä. Ranskaan julistettiin iskun vuoksi kolmen päivän suruaika, joka alkaa huomenna lauantaina.

14.27: MTV3-kanavalla nähtiin ylimääräinen uutislähetys Nizzan tapahtumista.

3:16

Julki tuli myös dramaattinen video, jossa näkyy, miten poliisi pysäytti Nizzan hyökkääjän.

2:21

13.23: Ulkoministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että toistaiseksi kuolleista tai loukkaantuneista suomalaisista ei ole tullut tietoa. Ulkoministeriöstä kuitenkin muistutetaan tilanteen olevan vielä kesken.

13.19:  BBC:n mukaan Venäjän ulkoministeriö on vahvistanut, että uhrien joukossa on yksi venäläinen. Lisäksi kolme muuta on kateissa.  

13.13: Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan iskussa on kuollut kaksi yhdysvaltain kansalaista. Toistaiseksi suomalaisuhreista ei ole tietoa.

13.04: Finnair, Aurinkomatkat ja Tjäreborg eivät ole saaneet tänään matkaperuutuksia Nizzaan, kerrotaan yhtiöiden viestinnästä. Yhtiöiden mukaan asiakkailta kuitenkin tuli kyselyjä peruutuksista terrori-iskun takia. 

Finnairin mukaan matkustuspäivää voi siirtää tai lentokohteen voi vaihtaa johonkin muuhun Euroopan kohteeseen, jos lähtöpäivä on tänä viikonloppuna.  

Aurinkomatkojen peruutuksissa pätevät samat säännöt kuin Finnairilla, sillä matkat tehdään yhtiön reittilennoilla.  

Tjäreborgille on tullut muutamia kyselyjä peruutuksista, mutta matkat järjestetään normaalisti. Peruutuksissa noudatetaan normaaleja peruutus- ja muutosehtoja. 

12.58: Ylimääräinen uutislähetys MTV3-kanavalla kello 13. Lähetystä voin seurata myös netissä MTV Katsomossa.

12.46:Kaksi iskussa loukkaantuneista lapsista on kuollut. Lapsia on toimitettu eilisillan jälkeen sairaalaan paikallismedian mukaan kaikkiaan 54. 

12.29: Uhrien joukossa on muitakin kuin ranskalaisia. Ainakin yksi ukrainalainen on kuollut ja toinen loukkaantunut. Lisäksi kaksi virolaista on loukkaantunut.

12.28: Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi iskun merkitystä Suomen kannalta.

12.25: Ranskalaislehti Nice-Matin: Tekijän nimi on Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

11.57: Saksa lisää rajatarkastuksia Nizzan iskun jälkeen.  

11.21: Nizzassa on viety sairaalaan yli 50 lasta, kertoo BBC paikallismedian tietojen perusteella. Lapsia on toimitettu eilisillan jälkeen sairaalaan paikallismedian mukaan kaikkiaan 54

11.18: Oletko Nizzassa? Facebookissa voi ilmoittaa olevansa turvassa ja "hyökkäys paikassa Nizza" -sivulla näkee myös, onko alueella omia läheisiä tai tuttuja. Ulkoministeriö suosittaa matkailijoita myös täyttämään matkustusilmoituksen internetissä osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi. 

10.51: Sonera kertoo twitterissä, että operaattori ei laskuta tänään puheluista, viesteistä tai dataliikenteestä Suomen ja Ranskan välillä. 

10.47: Suomen Ranskan-suurlähetystö Pariisissa kertoo seuraavansa Nizzan tilannetta. Omaistiedusteluissa kehotetaan kääntymään Ulkoministerön päivystyksen puoleen +358 9 160 55555.

10.15: Reuters: Venäjän presideentti Vladimir Putin lähetti surunvalittelunsa Ranskalle.

10.06: Sisäministeri Risikko järkyttyi Nizzan iskusta: "Raukkamainen teko lapsia ja siviileitä kohtaan."

9.52: Kuvassa reitti, jota kuorma-auto ajoi Nizzassa:

 

9.47: Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan Saksa seisoo Ranskan rinnalla taistelussa terrorismia vastaan.Hänen mukaansa on vaikea kuvailla sanoin, mitä Ranskan liittolaiset tällä hetkellä tuntevat.   

Merkel kommentoi Nizzan iskua Mongoliasta käsin, missä hän osallistuu Euroopan ja Aasian maiden Asem-huippukokoukseen. Merkelin mukaan kaikki ovat shokissa.  

9.46: Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen sanoo, että Nizzan kuorma-autoisku viittaisi tekotavaltaan terrorismiin. Hän on yllättynyt, ettei Isis ole vielä ilmoittautunut iskun tekijäksi.

9.18: Paronen arvioi, ettei Nizzan isku ollut ehkä alkuperäinen suunnitelma. Parosen mukaan tästä kielii, että alustavien tietojen mukaan iskussa käytetyssä kuorma-autossa oli lastina aseita ja räjähteitä, joita piti ehkä käyttää muualla. Hän jatkaa, että rantabulevardilla tehty isku saattoi olla vasta toinen vaihtoehto. 

9.07: Iskussa kuolleita on tällä hetkellä 84. 18 ihmistä on edelleen kriittisessä tilassa.

9.04: Saksan liittokansleri Angela Merkel tuomitsee terrori-iskut. "Saksa seisoo terrorisminvastaisessa sodassa Ranskan ja monien muiden rinnalla. Olen vakuuttunut, että vaikeuksista huolimatta voitamme tämän sodan", hän totesi Reutersin mukaan.

8.46: Video paljastaa, miten poliisit yrittivät pysäyttää rekkaa.

8.41:

0:54

8.36: Nizzan turvallisuustaso on korkein mahdollinen. Kaupungissa on 500 poliisia.

8.31: Ranskalaissairaalat pyytävät ihmisiä luovuttamaan verta. BBC:n mukaan vakavasti haavoittuneiden joukossa on muun muassa useita lapsia. Monet lapsista ovat tarvinneet kiireellistä leikkaushoitoa. 

8.27: Ranskan sisäministeriön mukaan uhriluku on noussut. Uhreja on nyt 84.

8.26: Le Monde: Ranskan muslimijohtajat tuomitsevat iskun.

8.15: Poliisi tunsi Nizzan hyökkääjän ennalta. Hyökkääjä oli 31-vuotias ja hänellä oli taustallaan väkivaltarikoksia.

8.09: Ulkoministeri Soinin mukaan suomalaisuhreista ei ole vielä tietoa.

7.48: Presidentti Niinistö tuomitsee Nizzan hyökkäyksen: ”Ranskan kansallispäivänä tapahtunut raaka isku on hyökkäys eurooppalaisia arvoja vastaan. Suomi tuomitsee terrorismin jyrkästi ja seisoo Ranskan tukena”

7.44: Kuolemanauto ohitti yhden silminnäkijän vain muutaman metrin päästä. Silminnäkijän mukaan se yritti osua mahdollisimman moneen ihmiseen.

7.31: 

0:33

7.25: Poliisilla ja kuljettajalla oli tulitaistelu ennen kuin poliisi ampui tämän kuoliaaksi. Lähteen mukaan kuorma-autosta löydettiin myös kranaatti ja useita kivääreitä, jotka eivät ole aitoja.

7.13: Rivieralla asuva suomalaisnainen Anne oli perheensä kanssa katsomassa ilotulitusta: "Lähdimme pois heti ilotulituksen loppumisen jälkeen autolle.  Kun tulimme autolta takaisin Promenadelle, koko paikka oli täynnä juoksevia ihmisiä. Ensin ajateltiin, että onpas ihmisillä kiire, mutta sitten näkyi jo hälytysajoneuvotkin ja olin näkevinäni yhden ihmisen peitellyn jonkin sinisen peitteen alle. Hän makasi maassa."

7.11: Nizzassa on parhaillaan ulkonaliikkumiskielto.

6.56: Ihmiset, joita etsitään parhaillaan iskun jälkeen, on koottu kuvineen tänne.

6.50:

0:58

6.37: Pääministeri Juha Sipilä on järkyttynyt Nizzan iskuista: "Nizzassa Ranskan kansallispäivän iltana tehty terrori-isku oli tavallisiin kansalaisiin suunnattu hirvittävä teko. Se oli myös hyökkäys avointa yhteiskuntaa vastaan. Yhteisten, avoimuuteen ja demokratiaan perustuvien eurooppalaisten arvojemme puolustaminen on entistäkin tärkeämpää. Ajatuksemme ovat nyt Ranskassa. Syvä osanottomme uhrien läheisille ja omaisille."

6.15: Paikalla Nizzassa on ollut suomalaisia, vaikka vielä ei tiedetä, kuuluuko kukaan iskun uhreihin. Yhden suomalaisnaisen pelasti aikainen lähtö ravintolaan.

6.11: Mahdollisista suomalaisuhreista ei ole vielä tietoa. Ulkoministeriö kehotta Nizzassa olevia suomalaisia olemaan yhteydessä omaisiinsa.

5.46: Paikalla oleva toimittaja Helena Liikanen-Renger kertoo tunnelman olevan järkyttynyt. Monet joutuivat seuraamaan välikohtausta sivusta ja näkivät iskussa kuolleiden ruumiit. 

5.45: Ranskan sisäministeriö suosittelee Twitterissä perumaan kaikki yleisötapahtumat Nizzassa lähipäivien aikana.

5.44: Ainakin 18:n ihmisen kerrotaan olevan kriittisessä tilassa.

5.40: YK on tuomitsee iskun Nizzaan. YK:n mukaan Nizzassa on tapahtunut barbaarimainen ja kammottava hyökkäys.

5.31: Iskun uhriluku nousee 80:aan. Aiemmin syyttäjänvirasto kertoi, että uhreja olisi 77.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.