Max Verstappen teki huiman tempun, Valtteri Bottaksen sunnuntai muuttui kitkeräksi – näin Britannian toinen GP eteni

F1-kauden viides osakilpailu ajettiin viimeviikkoiseen tapaan Englannin Silverstonen radalla. Tällä kertaa GP:n virallisena nimenä toimi F1:n 70-vuotisjuhlakisa. MTV Urheilu seurasi kilpailun tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Britannian toinen GP:

Lopputulokset:

1. Verstappen
2. Hamilton +11,3
3. Bottas +19,2
4. Leclerc +29,2
5. Albon +39,1
--------------------
15. Räikkönen +1L

Maali: Verstappenilta huima kisa. Loistavaa renkaiden käyttöä ja voitto yli 11 sekunnin erolla Hamiltoniin nähden. Bottas ei saanut renkaita toimimaan. Suomalainen tipahtaa kolmanneksi. Leclerc vetää kisan läpi yhdellä pysähdyksellä ja on komeasti neljäs. Räikkönen 15:s.

Kierros 52/52: Verstappen viimeiselle kierrokselle. Hollantilaiselta huima suoritus. Bottas jäänyt jo yli viisi sekuntia Hamiltonista.

Kierros 50/52: Hamilton ohi. Ei voi Bottas mitään. Surkeaksi meni tämäkin sunnuntai.

Kierros 49/52: Vaikeaksi menee Bottaksella. Hamilton aivan takasiivessä kiinni.

Kierros 48/52: "Voitte ajaa kilpaa, mutta jättäkää tilaa", Bottakselle viestitetään. Hamilton jo sekunnin päässä.

Kierros 47/52: Hamilton ottaa nyt Bottasta kiinni. Ero vähän päälle kaksi sekuntia.

Kierros 45/52: Hamilton pääsee Leclercin ohi. Monacolaiselta voimakas puolustusliike ja Hamilton joutuu hieman nostamaan jalkaa kaasulta.

Kierros 45/52: Hülkenberg kolmannen kerran sisään. Softit alle. Saksalainen nyt seitsemäntenä. Magnussen keskeyttää.

Kierros 44/52: Hamilton aivan Leclercin takasiivessä kiinni. Britti tulee nyt lujaa.

Kierros 42/52: Hamilton palaa radalle neljänneksi. Ero edellä olevaan Leclerciin neljä sekuntia.

Kierros 41/52: Hamilton vihdoin ja viimein varikolle. Jarrutus menee aivan viime tippaan. Hamiltonille kovan seoksen renkaat alle vielä kisan loppuun.

Kierros 40/52: Verstappenia käsketään kuromaan ero Hamiltoniin nähden kiinni. Ja heti yli sekunnilla nopeampi kierros.

Kierros 39/52: Hamilton ja Bottas vetävät samoja kierrosaikoja. Britin takarenkaat näyttävät kyllä pahalta.

Kierros 37/52: Mercedes pitää yhä Hamiltonia radalla. Ero Verstappeniin 11 sekuntia, yhä.

Kierros 36/52: Ricciardo jo kolmannen kerran sisään. Kvjatille päivän toinen pysähdys.

Kierros 35/52: Hamilton tykittää hyviä kierroksia kuluneilla kovan seoksen renkailla. 1.30,7, kun Verstappen naulaa samalla 1.30,8. Bottas jää Hamiltonista kaksi kymmenystä.

Kierros 34/52: Hamiltonin takarengas aivan loppu. Ero Verstappeniin 11 sekuntia.

Kierros 33/52: Molemmille kovan seoksen renkaat alle. Eli nyt taistellaan kisan voitosta samoilla pyörillä. Kaksikon ero kaksi sekuntia.

Kierros 32/52: Verstappen varikolle. Samoin Bottas. 

Kierros 31/52: Varikkoruletti jatkuu. Hülkenberg ja Albon sisään. Hülkenberg tipahtaa sijalle kuusi, Albon sijalle 11. Samalla Ricciardo pyörähtää ja aiheuttaa keltaiset liput. Aussi tipahtaa sijalle 12.

Kierros 30/52: Norris jo toisen kerran sisään. Hardit alle. Britti tipahtaa sijalle 13.

Kierros 29/52: Haasin Magnussenille viiden sekunnin aikarangaistus. Magnussen ajaa radalta ulos ja palaa vaarallisesti suoraan Latifin eteen. Ja Latifin etusiipi rikkoontuu.

Kierros 28/52: Räikkönen käynyt myös varikolla. Suomalainen sijalla 17. Mediumit alla.

Kierros 27/52: Verstappen ohittaa kuitenkin Bottaksen. Hollantilainen lähtee välittömästi maisemaan.

Kierros 26/52: Ja Verstappen sisään. Mediumit alle. Bottas ehtii juuri ja juuri edelle.

Kierros 26/52: Hamiltonin renkaat kovilla jo nyt. Menee jännäksi.

Kierros 25/52: Hamiltonilta umpisurkea kierros kovan seoksen renkailla. Ja kärjessä Verstappen on repinyt jo 18 sekunnin eron Bottakseen. Ohhoh.

Kierros 24/52: Räikkönen nyt sijalla 13. Gasly tekee jo toisen pysähdyksen.

Kierros 22/52: Sainz, Ocon ja Vettel sisään. Sainzille mediumit, Oconille ja Vettelille kovan seoksen renkaat.

Kierros 22/52: Verstappen lähes 1,5 sekuntia nopeampi kierros kuin Bottaksella. Ohhoh. Ero jo 16 sekuntia.

Kierros 21/52: Verstappen tykittää hyviä kierroksia kuluneilla kovan seoksen renkailla. Koko ajan lähes puolta sekuntia nopeampia kierroksia.

Kierros 20/52: Leclerc tekee hienon ohituksen Norrisista ja nousee sijalle 10. Edessä Sainz, Ocon ja Vettel eivät ole pysähtyneet vielä.

Kierros 19/52: Stroll palaa radalle Hülkenbergin taakse. Sainz nyt neljäntenä. Espanjalainen ei ole pysähtynyt vielä.

Kierros 18/52: Stroll sisään Bottaksen edestä. Suomalainen nyt toisena. Ero Verstappeniin 12 sekuntia. Bottas selvällä erolla kärkeen, kun Verstappen pysähtyy.

Kierros 16/52: Bottaksella mainio vauhti päällä tuoreella setillä. 1.30,850. Yli sekunnilla nopeampi kuin Verstappen. Myös Hamilton jää lähes kuusi kymmenystä.

Kierros 15/52: Hülkenberg varikolle ja tipahtaa sijalle seitsemän. Hamilton ohittaa Leclercin. Bottas tykittää puolestaan kisan nopeimman kierroksen, 1.30,971. Tykittää yli sekunnilla nopeamman kierroksen kuin Verstappen.

Kierros 14/52: Hamilton varikolle. Britti jää selvästi Bottaksen taakse. Hamilton radalle takaisin Leclercin taakse sijalle kuusi. Ricciardo samalla varikolle.

Kierros 13/52: Bottas varikolle. Kova setti alle. Bottas radalle Leclercin eteen kovalla rengassetillä. Suomalainen nyt kuudentena.

Kierros 12/52: Hamiltonin vasen takarengas on aivan loppu. Britti pulassa Verstappenin kanssa.

Kierros 10/52: Verstappenia kehoitetaan ajamaan hieman kauempana Hamiltonista. Kaksikon välinen ero alle sekunti.

Kierros 9/52: Verstappen 1,2 sekunnin päässä Hamiltonista. Menee jännittäväksi. Räikkösen sijoitus nousee varikkopysähdysten myötä. Suomalaisella kovan seoksen renkaat allaan.

Kierros 8/52: Aikaisin alkaa rengasruletti. Gasly ja Giovinazzi myös sisään. Molemmille kovan seoksen renkaat.

Kierros 7/52: Verstappen on päässyt jo lähelle Hamiltonia. Kovan seoksen renkaat toimivat huomattavasti paremmin.

Kierros 6/52: Albon jo nyt sisään. Kovan seoksen renkaat alle. Thaimaalainen nyt joukon viimeisenä.

Kierros 6/52: Bottasta varoitellaan, että vasemman etu- ja takarenkaan lämpötilat ovat korkealla. Suomalainen joutuu nyt säästelemään.

Kierros 5/52: Nyt Bottas pystyy tekemään pientä eroa Hamiltoniin, eikä britti ole enää DRS-etäisyydellä.

Kierros 4/52: Vettel ajoi kanttareiden päältä ja Ferrari lähti käsistä. Onneksi Vettel ei osunut muihin autoihin pyöriessään. Saksalainen nousee nyt Räikkösen ohi sijalle 18.

Kierros 3/52: Bottas ei pysty tekemään Hamiltoniin sekunnin eroa. Hamilton saa täten DRS-siiven pitkille suorille.

Kierros 2/52: Ferrarilta surkea lähtö. Leclerc tipahtaa kaksi sijaa ja on nyt kymmenentenä. Vettel nyt sijalla 19. Räikkönen noussut pari pykälää sijalle 18.

Lähtö: Bottas saa hyvän lähdön, Hamilton haastaa tiukasti ensimmäisen kierroksen jatkuessa. Verstappen nousee kolmanneksi, Hülkenberg neljäntenä ja tallikaveri Stroll viidentenä. Vettel pyörähtää ja tipahtaa joukon hännille.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 16.10: Lämmittelykierros käynnissä. Jännitys tiivistyy. Nyt vaaditaan Bottakselta urotekoja, jotta MM-taistelu pysyy elossa.

Kello 16.09: Bottakselle paalu oli hänen uransa 13. Suomalaiskuski on voittanut kaksi edellistä kisaa, joihin hän on lähtenyt ykkösruudusta.

Kello 16.07: Rengasvalinnat julki. Kärkinelikosta Verstappen lähtee siis kovalla seoksella liikenteeseen. Samaan valintaan ovat päätyneet Vettel, Sainz, Kvjat ja Räikkönen. Muilla keskikovan seoksen renkaat.

Kello 16.06: Tänään juhlitaan siis F1:n 70 vuoden historiaa. Tästä tulee peräisin myös kisan virallinen nimitys. Myöhemmin kaudella luvassa on myös Ferrarin 1000. kisan juhlat, jotka on tarkoitus käydä Mugellossa.

Kello 16.04: Sitten kohti starttia. Kuten viime viikonloppuna, myös nyt kisassa ajetaan 52 kierrosta. Bottas ruudussa yksi, Hamilton rinnalla, yllättäjä Hülkenberg takana. Red Bullin Verstappen ruudussa neljä, kovan seoksen renkailla.

Kello 16.00: Oma mielenkiinto liittyy siihen, että mihin Racing Pointin Nico Hülkenberg pystyy? Ottaako saksalainen nyt, vihdoin ja viimein, uransa ensimmäisen palkintopallipaikkansa?

Kello 15.59: Alfa Romeon Kimi Räikkönen lähtee kisaan viimeisestä lähtöruudusta. Räikkösellä urakka nojaa käytännössä siihen, että mitä edessä tapahtuu.

Kello 15.56: Tämän kauden kaikki kisat on voitettu paalupaikalta. Viime sunnuntaina Bottas sai Hamiltonia paremman lähdön toisesta ruudusta, mutta suomalaiskuski joutui nostamaan jalkaa kaasulta, jotta kaksikko ei osuisi yhteen.

Mitä tapahtuu tämän päivän startissa?

Kello 15.53: F1-kuskeilta jo tutuksi tullut rasismin vastaisen taistelun tukiele.

Kello 15.48: Mercedeksen Bottaksella ja Hamiltonilla on varastossa kaksi uutta kovan seoksen rengassarjaa. Tämä viittaa siihen, että Mercedes vaihtanee näihin keskikovan avausvedon jälkeen.

Kello 15.45: Yleensä sateinen ja tuulinen Iso-Britannia on nyt jotain aivan muuta. Ilman lämpötila +23 ja radan +41.

Kello 15.43: Jos oli Hülkenberg aika-ajojen iso onnistuja, toisesta päästä löytyy Ferrarin Sebastian Vettel. Aika-ajoissa sijoitus 12. Vettel sai kuitenkin pienen lahjan Oconin rangaistuksen myötä, kun lähtöruutu kohenee yhdellä pykälällä.

Kello 15.36: Lauantain aika-ajoissa nähtiin yksi tapaus, josta jaettiin rangaistus. Tämä oli Renaultin Esteban Oconin tekemä estely, jonka kohteeksi joutui Williamsin George Russell. Oconille tuomittiin tästä kolmen lähtöruudun rangaistus.

Kello 15.33: Kansainvälinen autoliitto FIA on reagoinut viime viikonlopun yhteen erikoiseen tapaukseen. Tuolloin Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi maaliin rikkinäisellä autolla. Nyt FIA on linjannut, että kuljettaja ei voi ajaa maaliin varikkosuoran kautta.

Kello 15.30: Aika siirtyä varikkosuoralle. Suora lähetys käynnissä C More Maxilla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa.

Kello 15.27: BBC:n F1-kolumnistin Andrew Bensonin mukaan Hamilton jakoi varsin kitkeriä kommentteja yksinkertaisesti vain siksi, että hän vihaa häviämistä.

Kello 15.24: Mercedeksen brittikuski Lewis Hamilton suhtautui tallikaverinsa Bottaksen paaluun varsin nihkeästi. 

"Valtteri ansaitsi paalunsa, kai", Hamilton tokaisi.

Kello 15.20: Viime sunnuntain Britannian GP päättyi melkoiseen rengasfarssiin. Tämä on johtamassa siihen, että hyvin todennäköisesti kaikki kuskit ajavat tämän päivän kisan läpi kahden pysähdyksen taktiikalla.

Pirellin (rengastoimittaja) mukaan nopein taktiikka on käyttää kahta keskikovan seoksen rengasta alussa, mitä seuraa vielä kisan lopun kovan seoksen veto.

Kymmenen kärjestä kaikki muut paitsi Red Bullin Max Verstappen lähtevät kisaan keskikovan seoksen renkailla. Verstappen lähtee liikkeelle kovan seoksen pyörillä.

Tänä viikonloppuna käytössä on astetta pehmeämmät seokset. Tämä siis tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Bottaksella ja Hamiltonilla on käytössä viime kisan softit kilpailun alussa.

Kello 15.17: "Tiedän mitä pitää tehdä. Monen osa-alueen pitää osua nappiin. Tallikaveri antaa varmasti kovasti painetta, mutta eiköhän tuosta hyvä tule", Bottas mietti lähdön alla.

Kello 15.15: Lauantain aika-ajojen iso yllättäjä oli Racing Pointin Nico Hülkenberg, joka tuuraa koronaviruksen takia sivussa olevaa Sergio Pereziä. Hülkenberg tykitti upeasti kolmanneksi.

Kello 15.10: Viime viikonlopun dramaattinen käänne johti siihen, että Hamiltonilla on nyt pitkä etumatka kuljettajien MM-taistossa.

Mutta miltä pistetilanne näyttää niin kuljettajien kuin valmistajien puolella?

Kuljettajien TOP 5:

Järjestys

Nimi

Talli

Pisteet

1.

Lewis Hamilton

Mercedes

88

2.

Valtteri Bottas

Mercedes

58

3.

Max Verstappen

Red Bull

52

4.

Lando Norris

McLaren

36

5.

Charles Leclerc

Ferrari

33

Valmistajien TOP 5:

Järjestys

Talli

Pisteet

1.

Mercedes

146

2.

Red Bull

78

3.

McLaren

51

4.

Ferrari

43

5.

Renault

32

Kello 15.05: Bottas on paalulla, mutta miltä lähtöjärjestys muuten näyttää?

1. Valtteri Bottas, Mercedes

2. Lewis Hamilton, Mercedes

3. Nico Hülkenberg, Racing Point

4. Max Verstappen, Red Bull

5. Daniel Ricciardo, Renault

6. Lance Stroll, Racing Point

7. Pierre Gasly, AlphaTauri

8. Charles Leclerc, Ferrari

9. Alexander Albon, Red Bull

10. Lando Norris, McLaren

11. Sebastian Vettel, Ferrari

12. Carlos Sainz, McLaren

13. Romain Grosjean, Haas

14. Esteban Ocon, Renault *)

15. George Russell, Williams

16. Daniil Kvjat, AlphaTauri

17. Kevin Magnussen, Haas

18. Nicholas Latifi, Williams

19. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

20. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

*) Esteban Oconille kolme lähtöruudun rangaistus toisen auton estämisestä.

Kello 14.59: Sitten ennakkotunnelmien pariin. Lähetys käynnissä C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja ensimmäisen puolituntisen ajan MTV3:lla.

Kello 14.55: Bottaksen paalukierroksessa ei paljoa virheitä näkynyt. Väkevää tekemistä.

Paalukierros videona täältä:

Kello 14.50: Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff piti Bottaksen paalua hyvänä "tallin sisäisen tasapainon takia".

Kello 14.45: Bottas saattoi myhäillä lauantain tiukan paalutaiston jälkeen. Suomalaiskuski paljasti samalla, että mistä viikon sisällä tullut kehitys oli peräisin.

Kello 14.40: Lauantai tarjosi kaksijakoisia tunnelmia suomalaisille. Bottas aiheutti iloa, Räikkönen taas, noh, jotain muuta.

Paluu tapahtumiin raportin kautta:

Kello 14.35: Tervetuloa Britannian toisen GP:n, F1:n 70-vuotisjuhlakisan liveseurannan pariin. Valtteri Bottas lähtee paalulta voittotaisteluun. Miten Bottaksen käy? Se selviää kello 16.10 lähtien. Ennakkotunnelmat käynnistyvät kello 15.00 C More Maxilla, cmore.fi-suoratoistopalvelussa ja MTV3:lla.

Lue myös:

    Uusimmat