MTV paikalla: Pahamaineiseen Dödspatrulleniin liittyvä oikeudenkäynti sai tahmaisen alun – useita syytettyjä puuttui

Jenginuorilla pelottavia asenteita Ruotsissa: "Hyvä jos elää 25-vuotiaaksi" 6:29
Oikeudenkäynnissä erään ruotsalaisen avustajana toimiva asianajaja kertoo Ruotsin jenginuorten pelottavista asenteista: "Hyvä jos elää 25-vuotiaaksi".

Ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon liittyvän laajan huumejutun oikeudenkäynti on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjät nostivat aiemmin tässä kuussa syytteet yhteensä 27 ihmistä vastaan.

Oikeudenkäynti alkoi kello yhdeksän jälkeen käräjäoikeuden turvasalissa. Toimittajia ei päästetty istuntosaliin, eikä medialle myöskään annettu lupaa kuvata oikeudenkäynnin alkua. Media saa seurata istuntoa etäyhteyden välityksellä.

Oikeudenkäynnin aluksi salissa käytiin läpi läsnäolijat. Kävi ilmi, että useampi syytetyistä ei ole saapunut paikalle oikeuteen.

Osalle syytetyistä ei ole saatu toimitettua kutsua oikeudenkäyntiin ollenkaan ja osaan ei ole saatu yhteyttä haasteen antamisen jälkeen. Yhden syytetyn avustaja kertoi päämiehensä olevan sairaana.

Joidenkin poissaolijoiden syytteitä pyritään käsittelemään myöhemmin oikeudenkäynnin edetessä. 

Alkupuheiden jälkeen oikeudessa alettiin käydä läpi syytteitä paikalla olevien henkilöiden osalta.

Törkeitä huumerikoksia

Laajan huumejutun syytteet koskevat pääasiassa törkeitä huumausainerikoksia. Poliisi kertoi aiemmin, että Suomeen epäillään tuodun yli 350 kiloa huumeita ja yli miljoona lääkeainetablettia.

Syytteiden mukaan valtaosa huumeista tuotiin Suomeen rekkalastissa Tornion kautta. 

Lisäksi suuri erillinen kannabislasti toimitettiin Suomeen postilähetyksenä. Kannabis oli kätketty tietokoneiden keskusyksikkökoteloihin.

Syytteiden mukaan huumeita säilytettiin pääosin pääkaupunkiseudulla sijaitsevissa asunnoissa ja myytiin ja levitettiin eri puolille Etelä-Suomea.

Rikokset ovat tapahtuneet Tornion ja pääkaupunkiseudun lisäksi myös esimerkiksi Hämeenlinnassa ja Lahdessa. Teot ajoittuvat tälle ja viime vuodelle.

Neljällä yhteyksiä Dödspatrulleniin

Rikoksista syytetyt ovat syntyneet pääosin 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alkupuolella. Heidän joukossaan on useita kansalaisuuksia.

Osa syytetyistä on syyttäjien mukaan osallistunut huumeiden maahantuontiin ja levittämiseen kiinteämmin. Osan rooli on ollut pienempi.

Yhdeksälle syytetylle vaaditaan 10 vuoden vankeutta tai pidempää. Muiden osalta rangaistusvaatimukset ovat lievempiä.

Syyttäjien mukaan rikoksia tehtiin osana järjestäytynyttä rikollisryhmää. 

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan ainakin neljän syytetyn uskotaan kuuluvan ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon. Syyttäjä aikoo todistella näkemystään tuomalla oikeuteen myöhemmin todistajan kertomaan asiasta. 

Dödspatrullen on niin sanotun Rinkebyn jengisodan toinen osapuoli, ja useita siihen kuuluvia ihmisiä istuu vankilassa murhista.

Syyttäjien mukaan ryhmä toimii kansainvälisesti ja ohjaa muun muassa Espanjasta käsin huumekauppaa Ruotsin, Suomen, Englannin ja Puolan suuntaan.

Poliisi: Ruotsalaiset tapasivat katujengiläisiä

Huumerikoskokonaisuus alkoi paljastua poliisille viime vuoden syksyllä, kun poliisi kiinnitti huomiota tiettyihin Suomessa vierailleisiin ruotsalaisiin.

Keskusrikospoliisin (KRP) tutkinnanjohtaja Marko Heinonen sanoi lokakuun alussa, että väkivaltaiseen ryhmään liittyvien ihmisten huomattiin tapaavan suomalaisia katujengiläisiä ja viettävän aikaa heidän kanssaan.

Myöhemmin poliisin tietoon tuli, että ruotsalaisten mukana Suomesta Ruotsiin liikkui rahaa, ja alkuvuodesta tehty liikennepysäytys vahvisti käsityksen, että kyse on huumeista. Ruotsalaisten kanssa aikaa viettäneeltä ihmiseltä takavarikoitiin poliisin mukaan tilanteessa 1,5 kiloa amfetamiinia.

Näin poliisin paljastama Ruotsista johdettu huumeorganisaatio toimi- huumevyyhdissä ei ole kyse väkivaltaisen Dödspatrullen-jengin rantautumisesta Suomeen 7:24
Katso myös: Näin poliisin paljastama Ruotsista johdettu huumeorganisaatio toimi- huumevyyhdissä ei ole kyse väkivaltaisen Dödspatrullen-jengin rantautumisesta Suomeen.

Lue myös:

    Uusimmat