Jengeihin kytkeytyvillä ruotsalaisnuorilla pelottavia asenteita: "Moni ajattelee, että hyvä jos elää 25-vuotiaaksi"

Näin poliisi pääsi Ruotsista johdetun huumeorganisaation jäljille 4:12
Katso videolta, miten poliisi pääsi Ruotsista johdetun huumeorganisaation jäljille.

Ruotsalaiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon liittyvä laaja huumeoikeudenkäynti alkaa huomenna Helsingin käräjäoikeudessa. Jutussa on peräti 27 syytettyä. Syytteet koskevat pääasiassa törkeitä huumausainerikoksia. Ruotsalaissyytetyn asianajaja avaa jengiläisten ajatusmaailmaa Rikospaikan haastattelussa.

Helsingin poliisi ja Keskusrikospoliisi kertoivat lokakuussa paljastaneensa Suomeen rantautuneen laajan kansainvälisen huumausaineiden levitysorganisaation. 

Poliisi onnistui takavarikoimaan yli 100 kiloa huumausaineita, 230 000 huumaavaa tablettia ja yli 200 000 euroa käteistä rahaa. Laajan huumeorganisaation toimintaa on johdettu Ruotsista käsin.

Rikoksista epäillyt ovat syntyneet pääosin 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alkupuolella. Heidän joukossaan on useita kansalaisuuksia. Neljä epäillyistä liittyy poliisin mukaan Dödspatrullen-rikollisverkostoon. 

Dödspatrullen on niin sanotun Rinkebyn jengisodan toinen osapuoli, ja useita siihen kuuluvia ihmisiä istuu vankilassa murhista.

Välinpitämättömiä asenteita

Asianajaja Juha-Pekka Hippi avustaa yhtä ruotsalaisista pääsyytetyistä. 21-vuotias mies kiistää häneen kohdistuvat syytteet. Hän kiistää kuuluvansa Dödspatrulleniin.

– Hirveän paljon selvitystä ei asioihin ole kuulusteluissa tullut, Hippi sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Jenginuorilla pelottavia asenteita Ruotsissa: "Hyvä jos elää 25-vuotiaaksi" 6:29
Katso Hipin koko haastattelu videolta.

Hippi on käynyt tapauksen takia Ruotsissa. Hänen mukaan paikalliset vankilaviranomaiset ovat huolissaan siitä, että Ruotsissa jengeihin ja rikollisverkostoihin kuuluvien nuorten miesten ajattelua leimaa vahvasti ajatus kuolla nuorina.

– Olen kollegoilta kuullut, että moni ajattelee, että hyvä jos elää 25-vuotiaaksi. Eli ehkä se tuo sellaista tietynlaista pelottomuutta, että jos ei omaakaan elämää kovin paljon arvosteta, se vaikuttaa ylipäätään suhtautumiseen asioihin ja yhteiskuntaan, Hippi sanoo.

Pääsyytetyille vaaditaan maksimirangaistusta, eli 13 vuotta vankeutta. Oikeudenkäyntiin on varattu 30 istuntopäivää tammi–helmikuulle asti.

Katso yhtä jutun pääsyytettyä avustavan asianajaja Juha-Pekka Hipin koko haastattelu illan Rikospaikasta. Rikospaikka MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat