MTV:n olympiaseuranta: Ilkka Herolalle jäi avauskisasta tyhjä käteen

Suomen valopilkku yllätti kaikki vaikean kauden jälkeen –"Joni Mäki näytti minun sanani vääriksi" 4:14
Nyrhinen ja Karvonen: Suomen valopilkku Joni Mäki yllätti kaikki olympiasprintissä – Ilkka Herolalta sopii odottaa hyvää yhdistetyssä.

Pekingin olympialaisissa on kahdeksas kilpailupäivä keskiviikkona. MTV Urheilu seuraa sen tapahtumia tässä artikkelissa. 

Seuranta on päivän kisaohjelman alla. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.   

Olympialaisten ohjelma keskiviikkona 9.2.:

Kellonaika

Laji

Tapahtuma

Suomalaiset

8.30

Lumilautailu

Lumilautacross, naiset
Erävaihe ja finaalit

10.00

Yhdistetty

Normaalimäen kilpailu
Mäkiosuus

Perttu Reponen,
Arttu Mäkiaho,
Eero Hirvonen,
Ilkka Herola

10.40

Jääkiekko

Alkulohko, miehet
Venäjä-Sveitsi (B)

13.00

Yhdistetty

Normaalimäen kilpailu
Hiihto-osuus, 10km

Perttu Reponen
Arttu Mäkiaho
Eero Hirvonen
Ilkka Herola

13.00

Kaukalopikaluistelu

1500m, miehet, puoliväli- ja välierät
1000m, naiset, alkuerät
3000m viesti, naiset, välierät
1500m, miehet, finaalit

14.05

Curling

Alkulohko, miehet
Tanska-Kanada
Yhdysvallat-Venäjä
Norja-Sveitsi
Kiina-Ruotsi

14.20

Kelkkailu

Ohjaskelkkailu, parikilpailu
Laskut 1-2

15.10

Jääkiekko

Alkulohko, miehet
Tshekki-Tanska (B)

Olympiaseuranta, keskiviikko 9. helmikuuta:

Klo 14.04: Ilkka Herola kummasteli omaa hiipumistaan, vaikka roikkui kisan voittaneen Vinzenz Geigerin peesissä aina loppuratkaisuun asti: "Eipä se hirveästi tuon huonommin olisi voinut mennä tuo hiihto-osuus. Se oli paska päivä tänään, ja tyhjä jäi käteen. Loppuun asti taisteltiin eikä se sillä tavalla kaukana ollut, mutta samapa se oikeastaan, että mikä se marginaali siinä on", Herola kertoi Ylen haastattelussa.

Klo 13.49: Eero Hirvonen ei päästä itseään helpolla: "Uskoin, että pystyn kauden parhaaseen hyppyyn ja hiihtoon, ja sitten molemmat meni päin persettä"

Klo 13.38: Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen sanoo Ylen haastattelussa, ettei Herolan päivä ollut aivan normaali. Kärjen romahduksesta hän nostaa esiin korkean ilmanalan, joka voi hyydyttää nopeasti.

Klo 13.30: Herolan kisasta jossiteltavaa jättää se, että kaksi kirkkainta mitalistia tulivat hänen kanssaan läpi kisan hiihtäneestä ryhmästä. Jokin ei tänään osunut hyvänä hiihtäjänä tunnetulla Herolalla kohdilleen.

Klo 13.24 Yhdistetyn kisa ohi! Vinzenz Geigerin hirmuhyökkäys johtaa olympiakultaan! Kakkoseksi nousee Norjan Jörgen Graabak ennen Itävallan Lukas Greidereria. Ilkka Herola on kuudes. Rydzek hyytyy viidenneksi ja Schmid peräti kahdeksanneksi. Eero Hirvonen on 17:s, Perttu Reponen 22:s ja Arttu Mäkiaho 23:s.

Klo 13.20: 7,5 kilometriä hiihdetty, 2,5 jäljellä: Schmid johtaa, Rydzek toinen ja Greiderer kolmas.  Saksalainen Vinzenz Geiger vetää kakkosryhmää, jossa Herola on mukana. Tuo porukka on päässyt jo 18 sekunnin päähän kärkikolmikosta.

Klo 13.16: Kuusi kilometriä hiihdetty: keulilla kaksi saksalaista, kun Julian Schmid ja Johannes Rydzek ovat Itävallan Lukas Greidererin edellä. Herolan ryhmä on edelleen yli puoli minuuttia perässä.

Klo 13.13: Kauaa ei Yamamoto pysy kyydissä. Rydzek, Greiderer ja Schmid ovat nyt karkaamassa. Kisan puolivälissä Herola on seitsemäntenä 32,3 sekuntia kärjestä. Hän hiihtää mukana viiden miehen ryhmässä.

Klo 13.10: 3,5 kilometrin kohdalla Herola on jäänyt jo 36 sekuntia kärjestä, kun kilometriä aiemmin ero oli kymmenen sekuntia pienempi. Myös Japanin Yamamoto näyttää pysyvän kärkinelikon mukana. Herola siis edelleen viides.

Klo 13.06: Kärjessä ladulle lähtenyt Japanin Ryota Yamamoto on nopeasti ajettu kiinni. Keulilla menee nyt nelikko Lukas Greiderer, Julian Schmid, Johannes Rydzek ja Yamamota. Vajaan puolen minuutin päässä tulee Ilkka Herolan vetämä viiden hiihtäjän ryhmä.

Klo 13.02: Kärki on lähtenyt matkaan yhdistetyn kisassa! Nyt alkaa jännitys Ilkka Herolan mitalitaistelusta.

Klo 12.45: Ilkka Herolan kultajahti käynnistyy vartin kuluttua!

Hiihto-osuuden alkamisen alla yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen on kuuluttanut koko kansan jännittämään Suomen urheilijoiden puolesta.

– Tämä on hälytys. Pyydän koko Suomea poikien taakse. Sormet ja varpaat pystyyn, lähettäkää jokainen energianripe kohti Pekingiä, Kukkonen pyytää.

Seuraamme tässä artikkelissa normaalimatkan tapahtumia hetki hetkeltä.

Klo 11.13: Yhdistetyn kisan aikana saapui tosiaan ilouutisia Suomen miesten jääkiekkojoukkueesta. Lähtökohtaisesti Leijonien ykkösvahtina kisoihin tullut Jussi Olkinuora on vapautunut karanteenista.

Klo 11.00: Yhdistetyn kymmenen kilometrin hiihto-osuus alkaa kello 13.00.

Ilkka Herola pääsee ladulle kahdeksantena taistelemaan mitalista. 

– Hyvään paikkaan (tuli) lisämetrejä, Herola kommentoi hyppyään.

– Kaikki on avoinna hiihto-osuudelle.

Eero Hirvonen on mäkiosuuden jälkeen sijalla 19, Arttu Mäkiaho 28:s ja Perttu Reponen 29:s.

Klo 10.52: Ilkka Herola on yhdistetyn normaalimäen jälkeen kahdeksas!

Suomalainen lähtee ensimmäisenä starttaavaa Ryota Yamamotoa minuutin ja yhdeksän sekuntia on perässä. Japanilainen ei kuitenkaan ole Herolan päävastus, sillä hänen odotetaan hyytyvän ladulla.

Sen sijaan Lukas Greiderer, Julian Schmid ja Johannes Rydzek ovat yhdessä nipussa Herolan edellä. Rydzek lähtee ladulle 26 sekuntia ennen Herolaa.

Nyt sen voi sanoa: Ilkka Herola taistelee olympiakultamitalista.

Klo 10.50: Herola saa Norjan Jörgen Graabakista seuraa ladulle. Hän jää niukasti suomalaisen taakse. Onko tässä kaksikko, joka lähtee jahtaamaan kärkeä kiinni tänään kymmenen kilometrin hiihto-osuudella?

Klo 10.47: Saksan Julian Schmid nousee tässä vaiheessa kolmanneksi ja pääsee ladulle 29 sekuntia ennen Herolaa.

Klo 10.44: Saksan Johannes Rydzek nappaa kakkossijan ja pääsee ladulle aivan Greidererin kantaan. Japanin Ryota Yamamoto puolestaan läväyttää itsensä kärkipaikalle peräti 108 metrin hypyllään!

Klo 10.42: Ilkka Herola on puomilla. Suomalainen liitää tasan sataan metriin! Herola on taistelussa mukana ladulle lähdettäessä. Eroa Greidereriin on startissa 31 sekuntia.

Klo 10.38: Lukas Greiderer hyppää kisan kärkeen. Itävaltalainen ponnistaa 103,5 metriä. Hirvonen on puolestaan nyt kymmenentenä. Herola odottaa yhä vuoroaan.

Klo 10.32:  Eero Hirvonen hyppää 93-metrisen. Tässä vaiheessa neljänneksi, mutta ei aivan ollut sellainen nappisuoritus, jota häneltä toivottiin.

Klo 10.29: Kun 26 hyppääjää on tullut alas mäestä, Mäkiaho ja Reponen ovat sijoilla kahdeksan ja yhdeksän. Vielä 20 parasta on mäkitornissa.

Klo 10.26: Loistavia uutisia Leijonien olympiajoukkueesta! Maalivahti Jussi Olkinuora on päässyt karanteenistaan ja liittyy torstaina urakkansa aloittavan joukkueen vahvuuteen.

Klo 10.24: Arttu Mäkiaho puolestaan leiskauttaa 95,5 metriä. Rutiinitason vetäisy Mäkiaholta, joka saa Reposeen verrattuna tuulietua. Kaksikon väliin ladulle startattaessa mahtuu siten vain kolme sekuntia.

Klo 10.22: Perttu Reponen hypppää 90 metriä. Kelvollinen suoritus suomalaisnuorukaiselta, jonka parhaat vuodet yhdistetyssä ovat vielä edessä. Nyt plakkariin kertyy arvokasta arvokisakokemusta.

Klo 10.19: Yhdistetyn mäkikisa on ollut jo tovin käynnissä, mutta suomalaiskilpailijoita ei ole vielä tullut alas tornista.

Suuntaa antavaa vertailua koekierroksella kympin sakkiin liitäneestä Herolasta. Herola oli viime vuoden Oberstdordfin MM-kisojen normaalimäen mäkiosuudella 13:s. Kärkeen ero ennen ladulle lähtöä oli tuolloin 1.01, mitalisijaankin 39 sekuntia. Kisat ovat toki erilaisia keskenään, mutta tuolloin Herola nappasi MM-hopeaa.

Klo 9.55: Kutkuttava tieto yhdistetyn koekierrokselta on se, että Herolan hyppy oli koko pakan kymmenenneksi paras. Jos kotvan kuluttua alkavassa kilpailussa on luvassa samanlaista suoritustasoa, Herola taistelee ladulla mitalista!

Klo 9.45: Ilkka Herolan koekierroshyppy kantaa 96,5 metriä. Hän menee viidenneksi, kun koekierroksella on hyppäämättä kymmenen urheilijaa. Yhdistetyn normaalimäen kilpailun mäkiosuus alkaa klo 10.00. 

Klo 9.40: Taitoluistelun joukkuekilpailun ympärillä kuplivasta kohusta on saatu uutta tietoa. 

Maanantaina käydyn ja Venäjän voittaman joukkuekilpailun mitaliseremonia piti järjestää Suomen aikaa tiistaina iltapäivällä, mutta seremoniaa on siirretty "lainopillisen konsultaation" vuoksi.

Nyt taustalla epäillään olevan dopingiin liittyviä epäselvyyksiä. Lue lisää aiheesta tästä linkistä

Klo 9.20: Yksi olympialaisten suomalaisittain odotetuimmista maastohiihtokisoista, naisten perinteisen 10 kilometriä, käydään huomenna. Olympiakultaa avausmatkalta ottanut norjalaistähti Therese Johaug on antanut mielenkiintoisia ennakkokommentteja suomalaistähdistä Kerttu Niskasesta ja Krista Pärmäkoskesta. Lue aiheesta tästä linkistä!

Klo 9.15: Olympialaisten taitoluistelussa kuplii epäilyttävällä tavalla. Joukkuekilpailun palkintojenjakoa on siirretty "lainopillisen konsultaation" vuoksi, kertoo Kansainvälinen olympiakomitea (KOK).

Maanantaina käydyn joukkuekilpailun voitti Venäjä, jonka 15-vuotias sensaatio Kamila Valieva teki ensimmäisenä naisena onnistuneen neloishypyn olympialaisissa. Toiseksi sijoittui Yhdysvallat ja kolmanneksi Japani.

– Lyhyellä varoitusajalla syntyi tilanne, joka vaatii lainopillista konsultaatiota, KOK:n edustaja Mark Adams perusteli mitaliseremonian siirtämistä.

Klo 9.09: Yksi aamun suurimmista uutisista on ollut alppihiihtotähti Mikaela Shiffrinin nopea keskeytys pujottelukisassa. Yhdysvaltalainen keskeytti myös suurpujottelukisan aivan alkumetreillä. 

Itkuinen Shiffrin pohti pujottelupettymyksensä jälkeen jopa kisoista lähtöä: "Jos lasken ulos viidennellä portilla, mitä järkeä siinä on?" Shiffrin kysyi. 


9.02: Yhdistetyn normaalimäen kisan alku lähestyy kovaa vauhtia, sillä mäkiosuus starttaa klo 10.00. Esimakua mitalitoivo Ilkka Herolan olympiakunnosta saadaan kuitenkin juuri nyt alkavalta koekierrokselta. Herola hyppää numerolla 37. Kisan muut suomalaiset ovat Perttu Reponen (21), Arttu Mäkiaho (23) ja Eero Hirvonen (28). 

Klo 8.58: Pujottelun olympiakultaa Pekingissä vei Slovakian Petra Vlhova, joka nousi voittoon toisen kierroksen mahtilaskullaan ensimmäisen kierroksen kahdeksannelta sijalta.

Klo 7.42: Freestylen big air -kisasta tuli norjalaisjuhlat, kun ennakkosuosikki Birk Ruud nappasi kultaa huikeilla hypyillään. 21-vuotias tähtilaskija sai palkintopallille seuraa Yhdysvaltojen Colby Stevensonista ja Ruotsin Henrik Harlautista.

Klo 7.29: –  En tietenkään ole tyytyväinen sijoitukseen ja tuohon laskuun, mutta pääsin kuitenkin maaliin, Riikka Honkanen sanoi pujottelun avauslaskustaan.

–  Tuntui, ettei ollut ihan niin hyvä pito suksissa ja että vähän lipsui. En pystynyt ihan sataprosenttisesti luottamaan, että suksi pitää, Honkanen jatkoi.

Erika Pykäläinen laski Rosa Pohjolaisen tavoin ulos radalta.

–  Tuli virhe ihan peruskäännöksessä. Lumi on täällä aika erilaista kuin Euroopassa. Rinne oli sinänsä hyvä. Harmittaa, että kävi näin, mutta tuli kovillekin nimille virheitä. Ei ollut helppo kisa tänään, Pykäläinen kommentoi.

–  Aika huono fiilis. Olisi ollut hyvät mahdollisuudet laskea hyvin, ja sitten kun mokaa ekoilla kepeillä, niin totta kai se ärsyttää. Mutta minkäs teet, tämä on urheilua. Olisi ollut aika hyvät olosuhteet, sillä rata ei näyttänyt kuluvan oikein mitenkään, Pohjolainen harmitteli.

Klo 5.35: Riikka Honkanen ei silittele itseään Ylen haastattelussa laskunsa jälkeen. 

– Ihan kaameaa laskemista, Honkanen summaa.

Hän kertoo kuitenkin lähteneensä pujotteluun huomattavasti rentoutuneempana kuin suurpujotteluun, eikä jännitys ottanut samalla tavalla valtaa hänen otteistaan tällä kertaa.

Supertähti Mikaela Shiffrin puolestaan ei voinut oikein käsittää, että oli laskenut jälleen ulos. Vieläpä leipälajissaan pujottelussa.

– Tämä tuntuu kuin unelta. Ei tämä tietenkään mikään maailmanloppu ole, mutta juuri nyt tämä tuntuu hirveältä, yhdysvaltalainen saa sanotuksi.

Klo 5.13: Rosa Pohjalainen laskee ulos!

Suomalaislaskija Rosa Pohjalainen laskee ulos tasan samassa kohtaa kuin Shiffrin vajaata tuntia aiemmin. Kova isku lupaavia otteita aiemmin tällä kaudella esittäneelle suomalaiselle.

Riikka Honkanen puolestaan pääsee maaliin saakka, mutta jää peräti 4,16 sekuntia kärkilaskija Lena Dürrin vauhdista. Aiemmin suurpujottelussa Honkanen laski ulos ja laittoi mokansa jännityksen piikkiin. Nyt hän sai kasaan ehjän suorituksen. 

Klo 4.25: Shiffrin laski taas ulos!

Ei voi olla totta! Yhdysvaltojen alppitähden Mikaela Shiffrinin suoritus maanantaisessa suurpujottelussa katkesi vain muutaman portin jälkeen ja nyt painajainen toistui pujottelurinteessä. Shiffrin ei saa selvitettyä kuin muutama kepin, minkä jälkeen hän laskee ulos. 

Klo 4.15: Naisten pujottelun avauskierros käynnistyy! Rosa Pohjalainen laskee numerolla 38, Riikka Honkanen 41 ja Erika Pykäläinen 57. Kilpailun ennakkosuosikkeja ovat Petra Vlhova (2) ja Yhdysvaltojen Mikaela Shiffrin (7). Suurpujottelussa Vlhova oli vasta 14:s ja Shiffrin keskeytti. 

Klo 4.00: Tervetuloa MTV Urheilun olympiaseurannan pariin! Suomalaisia nähdään keskiviikkona kahdessa lajissa, naisten pujottelussa ja miesten yhdistetyssä. 

Suomalaispäivän avaavat Rosa Pohjalainen, Riikka Honkanen ja Erika Pykäläinen pujottelurinteessä. Ensimmäinen kierros alkaa klo 4.15, toiset laskut ovat ohjelmassa klo 7.45. Aiemmin suurpujottelussa Honkanen ja Pykäläinen keskeyttivät avauslaskussa, joten paranettavaa riittää. 

Yhdistetyn normaalimäen kisassa (mäkiosuus klo 10.00, hiihto-osuus klo 13.00) katseet kohdistuvat varsinkin Ilkka Herolaan, jonka menestysmahdollisuudet ovat tapissa Zhangjiakoun olosuhteissa. Herola saavutti MM-hopean juuri normaalimäen kisassa vuosi sitten.  

Muista lajeista voi nostaa esiin jääkiekon, jossa miesten olympiaturnaus käynnistyy kahdella ottelulla. 

Lue myös:

    Uusimmat