Mitä ihmettä on tekeillä? Olympialaisten supersuosikin suoritus herätti jo epäuskoa – itkuinen tähti myönsi harkitsevansa rajua ratkaisua

Tulosruutu: Mikaela Shiffrin laski yllättäen ulos pujottelun ensimmäisellä kierroksella.

Yhdysvaltojen alppihiihtotähti Mikaela Shiffrin laski ulos jo toisessa olympiastartissaan Pekingissä, mikä on herättänyt suurta ihmetystä.

Mikaela Shiffrin on dominoinut alppihiihdon tekniikkalajeja viimeisten vuosien aikana lähes mielensä mukaan ja on tullut tunnetuksi varmana laskijana. Etenkin pujottelussa moninkertainen arvokisamitalisti ja maailmancupvoittaja on ollut lyömätön.

Pekingissä jokin on kuitenkin ollut pahasti pielessä. 26-vuotias alppitähti laski ulos niin suurpujottelussa kuin pujottelussa ensimmäisellä kierroksella.

Mikaela Shiffrinin epätyypillinen uloslasku katsottavissa artikkelin pääkuvan videolta.

Keskiviikkona kisatussa pujottelussa Shiffrinin urakka oli ohi jo muutaman portin jälkeen aivan radan alussa.

– On erittäin epätavallista, että Mikaela laskee ulos näin aikaisessa vaiheessa, niin suurpujottelussa kuin nyt myös pujottelussa, avauskierroksen nopein Lena Dürr ihmetteli Reutersin mukaan.

– Hän on voittanut niin paljon ja hän tiesi olevansa selvä suosikki, ja uskon, että se jättää jälkensä, jopa Mikaelan kaltaiseen ihmiseen.

Shiffrin itse vaikutti kommentiensa perusteella olevan vähintään yhtä ihmeissään tapahtuneesta.

– Yritin puskea, eikä ollut yhtään tilaa lipsua edes vähän. Tämä tuntuu todella isolta pettymykseltä, Shiffrin sanoi.

– Ei tämä mikään maailmanloppu ole, ja on typerää, että välitän tästä näin paljon, mutta minusta tuntuu, että minulla on nyt paljon kyseenalaistettavaa.

Shiffrin pohtii jo kisojen keskeyttämistä

Shiffrin on voittanut urallaan kuusi maailmanmestaruutta ja kaksi olympiakultaa. Hän voisi jahdata menestystä vielä ainakin super-G:ssä ja alppiyhdistetyssä, joista hänellä on myös maailmanmestaruudet vuosilta 2019 ja 2021.

– En ole koskaan ollut tässä tilanteessa, enkä oikein osaa käsitellä sitä, Shiffrin totesi.

Jenkkitähti jopa väläytti kisojen keskeyttämistä tähän paikkaan.

– Mäki vauhtilajeissa näyttää melko upealta ja uskon, että sen laskeminen olisi nautinto. Minulla on kuitenkin useita joukkuetovereita, jotka ovat todella nopeita. Ja meillä on muita urheilijoita, jotka voivat täyttää paikan.

– Joten jos minä lasken ulos viidennellä portilla, mitä järkeä siinä on?

Shiffrin menetti isänsä tapaturmaisesti vuonna 2020 ja joutui pitämään taukoa kisaamisesta toipuakseen menetyksestään.

– Se antaa minulle hieman perspektiiviä, mutta juuri nyt haluaisin todella paljon soittaa hänelle. Joten se ei tee tästä helpompaa, ja hän vain luultavasti käskisi minua menemään eteenpäin.

– Mutta hän ei ole täällä sanomassa niin, joten kaiken lisäksi olen melko vihainen myös hänelle, Shiffrin kyynelehti.

Vlhova nousi voittoon, Honkanen laski maaliin

Pujottelun olympiakultaa Pekingissä vei Slovakian Petra Vlhova, joka nousi voittoon toisen kierroksen mahtilaskullaan ensimmäisen kierroksen kahdeksannelta sijalta.

Hopeaa otti Itävallan Katharina Liensberger ja pronssia Sveitsin Wendy Holdener.

Suomalaiskolmikosta Riikka Honkanen, Rosa Pohjolainen ja Erika Pykäläinen vain Honkanen pääsi naisten olympiapujottelun avauskierroksella maaliin. Honkanen jäi ensimmäisen kierroksen kärkiajasta peräti 4,16 sekuntia.

–  En tietenkään ole tyytyväinen sijoitukseen ja tuohon laskuun, mutta pääsin kuitenkin maaliin, Honkanen sanoi Olympiakomitean välittämällä ääninauhalla.

Honkanen laski maaliin myös toisen laskunsa ja oli lopulta yhteisajassa 7,99 sekuntia Vlhovaa perässä.

Pohjolaisen oli määrä laskea myös suurpujottelussa, mutta hän päätti viime hetkellä keskittyä vain pujotteluun, koska suurpujottelu ei ollut kulkenut harjoituksissa.

–  Aika huono fiilis. Olisi ollut hyvät mahdollisuudet laskea hyvin, ja sitten kun mokaa ekoilla kepeillä, niin totta kai se ärsyttää. Mutta minkäs teet, tämä on urheilua. Olisi ollut aika hyvät olosuhteet, sillä rata ei näyttänyt kuluvan oikein mitenkään, Pohjolainen harmitteli.

Pykäläinen laski avauskierroksella ulos sekä maanantain suurpujottelussa että tämänpäiväisessä pujottelussa. Myös Honkasen suurpujottelu päättyi maanantaina avauskierroksen keskeytykseen.

–  Tuli virhe ihan peruskäännöksessä. Lumi on täällä aika erilaista kuin Euroopassa. Rinne oli sinänsä hyvä. Harmittaa, että kävi näin, mutta tuli kovillekin nimille virheitä. Ei ollut helppo kisa tänään, Pykäläinen kommentoi ja totesi, että oli hienoa olla mukana olympialaisissa.

Sitaattien lähteet: Reuters, STT

Lue myös:

    Uusimmat