Ilkka Herola ärähti jossittelusta: "Kuka sen mitalin arvon sitten määrittää" – suomalaistähden olympiamenestykselle liuta perusteita

Suomen valopilkku yllätti kaikki vaikean kauden jälkeen –"Joni Mäki näytti minun sanani vääriksi" 4:14
Nyrhinen ja Karvonen käyvät läpi Joni Mäen sprintin huippusuorituksen ohella Ilkka Herolan asetelmat yhdistettyyn.

Moni seikka puhuu yhdistetyn suomalaistähden Ilkka Herolan mitalin puolesta Pekingin olympialaisissa. Yhtä niistä Herola on kyllästynyt pyörittelemään mielessään. 

Kaikki nämä neljä herraa, jotka ovat yhdistetyn maailmancupin kokonaiskisassa seitsemän parhaan joukossa, ovat hyvin suurella todennäköisyydellä sivussa koronatartuntojen takia keskiviikkona, kun Zhangjiakoussa kilpaillaan normaalimäen kilpailu. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Suomen maajoukkueen päävalmentajan Petter Kukkosen mukaan listaan pitää lisätä vielä Italian Samuel Costan (44:s kokonaiscupissa) nimi. 

– Toivon mukaan näitä ei tule lisää, jotta saataisiin arvoisensa kilpailut aikaiseksi, Kukkonen totesi maanantaina.

Olympiakisoissa on puhuttanut urheilijoiden lähettäminen karanteeniin koronatestien tiukkojen CT-raja-arvojen takia. Suomen joukkueessa tästä on kärsinyt varsinkin Leijonat

Ilkka Herola tunnustaa, että monen huipputekijän poissaolo muuttaa kärjen voimasuhteita, mutta on jo hieman kyllästynyt aiheeseen. 

– Urheilija ei halua sellaista tilannetta, että oma menestyminen on siitä kiinni, että sieltä on parhaat poissa. En halua uhrata siihen niin paljon ajatuksia, vaan tehdä omat parhaat suoritukseni.

– En usko, että sitä hirveästi kymmenen vuoden päästä enää mietitään, ketkä olivat viivalla ja ketkä eivät. Kisat käydään paikalla olevien urheilijoiden kesken.

On puhuttu siitä, että Herolan mahdollisesti saavuttaman mitalin arvo ei olisi niin korkea. 

– En tiedä, kuka sen mitalin arvon sitten määrittää, Herola vastaa. 

Herola, joka itsekin sai koronatartunnan ja joutui jännittämään CT-raja-arvojen kanssa kotimaassa ennen Pekingin-matkaa, korostaa tapausten epäreiluutta isossa kuvassa. 

– Onhan se katastrofi näiden urheilijoiden kohdalla, Herola toteaa ja jatkaa pitkällä puheenvuorolla. 

– Tässä on moni asia sattunut olemaan väärin. Ensinnäkin nämä kilpailut on laitettu tämmöiseen paikkaan, jossa reagoiminen ylipäätään kaikkeen on tosi kankeata. Se on tietysti monen sattuman summa, että kisat on annettu tänne jo ennen pandemiaa. Ja nyt sattui tämä pandemian vaihe olemaan vielä sellainen, että valloillaan on erittäin helposti leviävä variantti.

– Tilanne karkasi "sopivasti" käsistä juuri pari kuukautta ennen kisoja, jolloin ei ollut enää mitään mahdollisuuksia siirtää kisoja, eikä hirveästi reagoida muutenkaan tähän asiaan. Urheilijat ovat jääneet ennalta-arvaamattomien olosuhteiden armoille.

Herola joutui jättämään tammikuussa kaksi maailmancupin viikonloppua väliin koronaongelmiensa takia. 

– Olen ehkä päässyt hieman helpommalla korona-asian stressaamisen suhteen nämä viimeiset pari viikkoa kuin moni muu. 

"Tilannehan on älyttömän hyvä"

Olympialaisten maastohiihdon avausmatkat ovat jo osoittaneet, että Zhangjiakoun ladut sopivat profiililtaan suomalaistähdille, ja välinepuolellakin sinivalkoinen ryhmä näyttäisi olevan varovastikin ilmaistuna eturintamassa. 

Iivo (Niskanen) sanoi, että kevyttä on. Ei sillä tavalla mitään ihmeellistä. Helppo lenkki ja helpot olosuhteet. Kuopiolaisittain homma toimii täällä hienosti, Herola heitti naureskellen viitaten olympiapronssia napanneeseen Puijon hiihtoseuran toveriinsa

Herola kuvailee sopeutumistaan olympiamaisemiin "pehmeäksi". 

– Odotin pahempaa fiilistä ensimmäisille päiville. Tässä on päässyt aika lailla heti perushyvään fiilikseen kiinni. 

– Kun tulee arvokisoihin, ja pystyy sanomaan, että ei ole suurempia ongelmia, niin tilannehan on silloin älyttömän hyvä. Kisat sitten näyttävät, että ollaanko 90 prosentin vai 100 prosentin kunnossa, Herola jatkaa. 

Kaikki yhdistetyn hiihto-osuudet sivakoidaan samalla 2,5 kilometrin lenkillä. 

– Siinä on todella pitkä yhtenäinen työpätkä. Reitti on rakennettu niin, että tasaiset osuudet ovat ylämäkien päällä, mikä tekee ladusta aika paljon rankemman. Tämä ei ole mikään peesilatu, ainakaan ennakkoarvion mukaan.

Kisaoloissa 10 kilometrin hiihtosuoritus vie Herolan mukaan noin 24 minuuttia. 

– Lenkki ei ole ajallisesti pitkä, mutta siitä huolimatta älyttömän kova. Ratkaisevaa on se, että kuinka paljon jokainen joutuu tekemään siitä hiihtoajasta töitä. Pätkää, jossa jokainen hiihtää pelkästään omaa hiihtoaan, on paljon. Se varmasti hyödyttää minua, Herola alleviivaa.

– On ihan saletti, että yksittäisiä suurhyytymisiä ja yllätyksiä tullaan näkemään. Jos vedät itsesi niittiin korkealla kilpailtaessa, sippaaminen on niin totaalista.

"Perusmäki"

Näin Herola kuvailee yhdistetyn avauskilpailun toista näyttämöä, normaalimäkeä. 

– Profiililtaan se vastaa Oberstdorfin pikkumäkeä. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Siinä mäessä ja Oberstdorfin laduilla Herola saavutti uransa ensimmäisen aikuisten arvokisamitalin, MM-hopean, vajaa vuosi sitten.

– Mukava on ollut hypätä. Erot ovat olleet kohtuullisen pieniä harjoituksissa. 

Tähän saattaa vaikuttaa osaltaan se, että Zhangjiakoussa hypätään korkeassa ilmanalassa, noin 1 600 metrissä. Ilmanvastus on pienempi kuin merenpinnan tasolla.  

– Lentämiseen ja välineisiin liittyvien asioiden merkitys varmasti vähenee täällä korkealla, ja sitä myötä erot tasoittuvat. Mutta kuinka isoista eroista puhutaan, jos Seefeld on 1 100 metrissä ja täällä ollaan 1 600 metrissä, niin en tiedä.

– Tuskin se tuloslistaa hirveästi muuttaa. Hypätessä sitä eroa ei huomaa, Herola summaa.

Yhdistetyn normaalimäen kilpailun mäkiosuus käydään keskiviikkona Suomen aikaa kello 10 alkaen. Hiihto-osuus (10km) starttaa kello 13.00. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.   

Lue myös:

    Uusimmat