Ruotsalaistähti teki historiaa Pekingin olympialaisissa – "Aivan sairasta"

Ruotsin Sara Hector saalisti ruotsalaisille ensimmäisen suurpujottelun olympiakullan 30 vuoteen.

Hector juhli Yanqingin olympiarinteessä alppihiihdon naisten suurpujottelun kultamitalia ja toi Ruotsille Pekingin kisojen kolmannen olympiavoiton.

–  Olen ollut tosi hermostunut, joten tämä on aivan uskomatonta, 29-vuotias Hector kommentoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Hectorille voitto oli ensimmäinen arvokisatasolla, mutta tämän vuoden maailmancupien perusteella ykkössija ei ollut yllätys. Hector ehti voittaa kauden aikana kolme suurpujottelukisaa maailmancupissa ennen olympialaisia.

Olympialaisten ensimmäisessä naisten kilpailussa Hector johti kisaa avauskierroksen jälkeen ja piti pintansa myös toisella kierroksella. Tauko kierrosten välissä oli totuttua pidempi, koska miehet laskivat sunnuntailta siirtyneen syöksyn naisten suurpujottelukierrosten välissä.

Hector kukisti toiseksi sijoittuneen Italian Federica Brignonen 0,28 sekunnilla. Kolmanneksi laski Sveitsin Lara Gut-Behrami 0,72 sekunnin erolla kärkeen.

–  Toinen lasku ei tuntunut hyvältä, mutta oli huimaa nähdä maalissa, että se riitti. Aivan sairasta. Olen tosi ylpeä itsestäni, Hector sanoi.

Edellinen suurpujottelun ruotsalaisvoittaja oli Pernilla Wiberg, joka voitti lajin vuonna 1992 Ranskan Albertvillessä.

–  Saran lasku oli vakuuttava, Wiberg kommentoi uutistoimisto TT:lle.

Suurpujottelun edellisestä ruotsalaisten olympiavoitosta ehti kulua enemmän kuin tovi, mutta pujottelussa ruotsalaisten viime vuosien olympiatilasto on vakuuttava. Frida Hansdotter voitti naisten ja Andre Myhrer miesten olympiapujottelun neljä vuotta sitten.

Suomalaisille suurpujottelu käänsi tylymmät kasvonsa, vaikka alppihiihdossa onnistumisen ja epäonnistumisen ero on hiuksenhieno. Riikka Honkanen ja Erika Pykäläinen ajoivat olympiadebyyteissään ulos radalta avauskierroksella. Saman kohtalon koki muun muassa olympiavoittoa puolustanut Yhdysvaltain supertähti Mikaela Shiffrin.