MTV:n Niko Nurminen tapasi kopteriturmassa kuolleen Ukrainan sisäministerin viime viikolla: ”Osui hyvin kipeään kohtaan”

Ukrainan sisäministeriön ylin johto kuoli kopteriturmassa – Kiovassa ollut toimittajamme kertoo, mitä vaikutuksia sillä on 4:07
Kiovassa ollut toimittajamme Niko Nurminen kertoo, mitä vaikutuksia Ukrainan sisäministerin kuolemalla on.

Sisäministeriön ylimmän johdon kuolema Ukrainassa pistää Ukrainan kotirintaman koville, sillä kuolleet vastasivat pitkälle Venäjän pommitusten tuhojen korjaamisesta, kertoo MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen.

Turman uhriluvut ovat yhä epävarmoja, mutta tällä tietoa ainakin 14 henkilöä kuoli ja 29 loukkaantui, kun Ukrainan sisäministeriön ylintä johtoa kuljettanut ranskalaisvalmisteinen Super Puma -helikopteri putosi rakennuksen päälle Kiovassa.

Onnettomuuden selvittely on yhä käynnissä. Tällä hetkellä epäilykset koskevat sitä, että kuljettaja olisi tehnyt mahdollisesti jonkinlaisen virheen. Lento-olosuhteet olivat paikalla heikot, sillä sää oli sumuinen ja rakennuksissa ei ollut valoja sähköjen ollessa poikki. Ei kuitenkaan ole suljettu pois, ettei kyse olisi sabotaasista.

"Todella huono tuuri"

Nurminen oli itse tavannut turmassa kuolleen sisäministeri Denys Monastyrskyin viime viikolla.

– Ensimmäiset ajatukset olivat sellaisia, että mikäli tämä oli sabotaasia ja tarkoituksella aiheutettu onnettomuus, niin siinä tapauksessa osui hyvin kipeään kohtaan, Nurminen sanoo.

– Jos se oli lentäjän virhe tai jokin tekninen vika, niin oli kyllä todella huono tuuri, hän jatkaa.

Kuollut ministeriön johto vastasi ukrainalaisille kriittisistä palveluista

Nurminen luonnehtii diplomaattitietojen pohjalta, että Monastyrskyitä pidettiin tehokkaana ja lämpimänä uuden sukupolven poliitikkona. Hänen ja muun sisäministeriön johdon korvaaminen on Ukrainalle kriittistä, sillä juuri sisäministeriö käytännössä vastaa Ukrainan turvallisuustoiminnasta esimerkiksi poliisin ja pelastusviranomaisten osalta.

Nämä ovat Ukrainalle ja ukrainalaisille juuri nyt hyvin keskeisiä palveluita, koska Venäjän pommittaessa maata esimerkiksi palokunnan ja raunioraivausten merkitys sodan siviilirintamalle on suuri.

Nurmisen käsityksen mukaan ministeriön johto myös käytännössä vastasi avustuskuljetusten ja ulkomaiden, kuten Suomen, lähettämien avustusten vastaanottamisesta.

– Väistämättä sillä vaikutuksia käytännön työhön on, hän kommentoi menetysten ja uudelleenjärjestäytymisen merkitystä Ukrainalle.

Ukrainan sisäministeri kuoli helikopteriturmassa 1:23
Näin onnettomuudesta kerrottiin tuoreiltaan MTV Uutiset LIvessä.

Juttua korjattu 18.1. kello 18.51: Kuolonuhrien määrää korjattu.

Lue myös:

    Uusimmat