Tällaisia asuntoja Suomi lahjoitti Ukrainaan – ministerit Krista Mikkonen ja Ville Skinnari tutustuivat rakennuksiin paikan päällä – "Hienoa nähdä, että tämä projekti nyt toteutui"

MTV Ukrainassa: Suomalaisministerit vierailevat Irpinissä 6:44
Katso videolta Krista Mikkosen ja Ville Skinnarin haastattelu Ukrainan Irpinissä

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) sekä sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) vierailevat parhaillaan Ukrainassa.

Krista Mikkonen ja Ville Skinnari tutustuvat Suomen lahjoittamiin väliaikaisiin perheasuntoihin Irpinissä ja sekä pelastustoimen liikuteltaviin majoitustiloihin Kiovassa. Ministerit myös tapaavat muun muassa Ukrainan infrastruktuurista vastaavan varapääministerin, energiaministerin, sisäministerin sekä Kiovan pormestarin.

Suomi on luovuttanut kotinsa menettäneille ukrainalaisille 12 rivitalomoduulia, joista jokaisessa on kolme huoneistoa. Asunnot on sijoitettu Irpinin kaupunkiin lähellä Kiovaa ja niihin mahtuu yli 200 asukasta. 

Esteettömät ja helposti siirretävissä olevat asunnot sopivat ympärivuotiseen asumiseen. Skinnarin mukaan pyyntö asunnoista tuli Ukrainalta.

– Sovimme Ukrainan ministerin kanssa, että rakennamme ukrainalaisille perheille asuntoja, ja tottakai sodan ja kaiken tämän keskellä on hienoa nähdä, että tämä projekti nyt toteutui, Skinnari sanoo. 

Pelastustoimelle liikuteltavia majoitustiloja

Suomi on lisäksi toimittanut Ukrainaan noin kymmenen pelastushenkilöille tarkoitettua liikuteltavaa majoitustilaa. Majoitustilat ovat ulkoministeriön hankkimia, ja ne on toimitettu Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. 

Liikuteltaville majoitustiloille on erityinen tarve alueilla, joilla infrastruktuuri on tuhoutunut, ja jotka ovat lähellä rintamalinjoja. Mikkonen osallistuu majoitustilojen luovutustilaisuuteen Kiovassa maanantaina. 

– Suojatut ja liikuteltavat majoituskontit auttavat Ukrainan pelastushenkilöstöä jatkamaan työtä siviiliväestön suojelemiseksi, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen tiedotteessa.

Ukrainan humanitaarinen tilanne on heikentynyt jatkuvasta talven tulon ja Venäjän etenkin energiainfrastruktuuriin kohdistuneiden iskujen myötä. Suomi tuki Ukrainaa vuoden 2022 aikana yhteensä noin 330 miljoonalla eurolla. Keskusteluissa ukrainalaisten ministerien kanssa aiheina ovat Ukrainan tarpeet tulevaisuudessa ja muun muassa maan jälleenrakentaminen. 

Lue myös:

    Uusimmat