Mörökölli uhkaa: Autovalmistaja vannoi kautta kiven ja kannon, ettei se vielä hylkää keppivaihteita – söi kuin söikin sanansa

Formula ykkösten uusi turva-auto tulee Aston Martinilta 0:47
F1-sarjan uusi turva-auto tulee Aston Martinilta.

"Vannon kautta kiven ja kannon, ja jos sanani syön, niin mörökölli minut vieköön", todettiin legendaarisessa kahvimainoksessa 2000-luvun alussa. Sanansa on nyt syönyt Aston Martin, jonka piti olla viimeinen, joka luopuu kolmannesta polkimesta. Täyskäännös tapahtui kuitenkin vain parissa vuodessa.

Kun Aston Martin esitteli Vantage AMR:n kaksi vuotta sitten, julisti se palvelevansa puristeja viimeiseen asti ja olevansa urheiluautovalmistajista viimeinen, joka tulisi näyttämään ovea manuaalivaihteistolle.

Perinteikkään yhtiön uudella toimitusjohtajalla, Tobias Moersilla, on kuitenkin muita suunnitelmia. Elokuussa 2020 Aston Martinin ohjaksiin hypännyt Moers on pyörtänyt yhtiön aiemman julistuksen manuaalivaihteisia autoja rakastavien asiakkaidensa palvelemisesta hamaan tappiin saakka. Moers kertoi asiasta australialaiselle Motoring-julkaisulle.

Mercedes-AMG:n johdosta Aston Martinille loikanneen Moersin mukaan manuaalivaihteiston päivät ovat luetut myös brittiyhtiössä, koska ylivoimainen enemmistö heidän asiakkaistaan valitsee automaatin. Vantagekin menettää manuaalinsa lähestyvän faceliftin yhteydessä.

Manuaalivaihteisto saattaisi puolustaa paikkaansa, mikäli se olisi valmistajan asiakaskunnassa suositumpi vaihtoehto, mutta vakavissa talousvaikeuksissa pitkään pyörinyt ja vasta hiljattain päänsä takaisin pinnalle saanut valmistaja ei Moersin mukaan aio tuhlata resurssejaan ominaisuuksiin, joille ei ole kysyntää.

Omin kätösin hämmennettävä laatikko piti aiemman ilmoituksen mukaan löytyä muun muassa vuosimallin 2022 Vanquishista, mutta nyt tästäkin autosta haaveilevien on tyytyminen automaattivaihteistoon.

Lue myös:

    Uusimmat