Monipuoliset ja maukkaat piirakat – näin onnistut

Piirakka on yksi monipuolisimmista leivonnaisista. Katso vinkit onnistuneeseen leivontaan ja kokeile erilaisia reseptejä löytääksesi suosikkisi!

Kahvipöydän koristeeksi sopii hyvin niin makea kuin suolainenkin piirakka. Vaihtoehtoja piirakan näölle, koolle ja maulle on monia. Piirakan pohjaksi voit tehdä rukiisen, pulla-, lehti-, voi- tai kauramurotaikinan. Kauramurotaikina sopii erityisen hyvin marjapiirakoihin, sillä se imee kosteutta. Lehtitaikina puolestaan sopii mainiosti suolaisten piirakoiden pohjaksi. Voitaikinasta leivot niin suolaisia kuin makeitakin piirakoita.

Vältä liian kuiva pohja mittaamalla jauhot tarkkaan. Kuivaan pohjaan voi nimittäin olla syynä se, että desimitta on ollut liian kukkurallaan jauhoja.

Paista piirakat uunin alimmalla tasolla ja huomioi, että vuoan koko vaikuttaa paistoaikaan. Mitä pienempi vuoka, sitä paksumpi piirakka ja sitä kautta myös pidempi paistoaika. Vuoka pitää voidella ja jauhottaa hyvin, jotta pohja varmasti irtoaa vuoasta – ellei kyseessä sitten ole teflon- tai silikonivuoka.

Piirakka ilman kananmunaa?

Makeissa leivonnaisissa munan korvaajiksi sopivat erilaiset hedelmä- ja marjasoseet tai mehut. Jos siis haluat tehdä taikinan ilman kananmunaa, kokeile yhtä desilitraa hedelmä- tai marjasosetta korvaamaan yhden kananmunan. Pullataikinasta kananmunan voi jättää kokonaan pois ja pullat voi voidella sokerivedellä tai maidolla. Myös 2 ruokalusikallista soijajauhoja tai 30 g murskattua tofua korvaa yhden kananmunan.

Mitä täytteeksi?

Voit tehdä täytteen marjoista, rahkasta tai vaikka kanttarelleista – vain mielikuvituksesi on rajana. Tai kokeile piirakan päälle marjojen seuraksi esimerkiksi kauramurua, smetanaa, kermaviiliä tai herkullista marenkia. Kaikkia täytteitä ei ole pakko paistaa piirakkapohjan mukana. Voit myös paistaa pohjan yksinään ja lisätä jäähtyneen pohjan päälle vaikkapa marjoja ja jäätelöä.


Tässä ohje herkulliseen marjapiirakkaan, jonka voit toteuttaa kolmella eri täytteellä:

Paras marjapiirakka kolmella tavalla

Valitse pohjaksi rukiinen tai tavallinen Pyöreä Piirakkataikina. Valitse mieluisin päällys: kauramuru, smetana tai marenki. Vaihteluna voit käyttää kauramurupäällykseen hiutaleiden tilalla pelkästään leseitä.

Smetanan tilalle kelpaa toki kevyempänä vaihtoehtona kermaviili.

Mustikka- ja vadelmakauden mentyä, tee sama kirsikoilla, puolukoilla tai karpaloilla. Tee talvella jäisillä pakastemarjoilla.

Tarvitaan: pyöreä piirakkavuoka, halkaisija 25–30 cm

Pohjaksi:

1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikinaa, makea (380 g)

tai Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa (380 g)

Täyte:

2 dl mustikka- tai vadelmasurvosta tai -marmeladia

5-6 dl mustikoita ja/tai vadelmia

Päällys 1: Kauramuru

1 dl Myllyn Paras Kauraleseitä

3 dl Myllyn Paras Iso Kaurahiutaleita

1 dl voi- tai margariinisulaa

1 dl fariinisokeria tai hunajaa

Päällys 2: Mehevä smetana

2 dl smetanaa (kevytkin käy)

1 muna

1 dl juoksevaa hunajaa

1 tl vaniljasokeria

Päällys 3: Marenkisektorit

1 rkl perunajauhoja

1 rkl sokeria

2 valkuaista

4 rkl tomusokeria

4 dl mustikoita ja vadelmia

herukan tai sitruunamelissan lehtiä

Tee näin:

Ota taikina sulamaan noin puoli tuntia ennen käyttöä tai sulata hetki erittäin varovasti mikroaaltouunissa. Levitä piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Levitä päälle survos tai marmeladi ja marjat.

Valitse päällys 1, 2 tai 3.

Jos teet päällyksen 1 tai 2: sekoita ainekset. Levitä seos tasaisesti piirakan päälle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–40 min, kunnes piirakka saa kauniin värin.

Tarjoile kauramurupiirakka (nro 1) jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Jos teet päällyksen 3: Sekoita täytteen marjoihin perunajauhoja ja sokeria ja levitä seos piirakkapohjalle marmeladin päälle, paista 30–35 min 200-asteisen uunin alimmalla tasolla. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vatkatessa vaahtoon pikkuhiljaa tomusokeria. Ota piirakka pois uunista. Pursota marengista kahdeksan tasakokoista sektoria ja reunat marjojen päälle. Jatka paistamista ihan hetki, kunnes marenki saa väriä eli 1–2 minuuttia 250 asteessa uunin keskitasolla. Täytä marenkien väleihin jäävät sektorit kauniisti tuorein vadelmin ja mustikoin. Tarjoile sellaisenaan tai jäätelön tai kinuski- tai vaniljakastikkeen kanssa.


Resepti, vinkit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Katso myös muut suolaiset ja makeat piirakkareseptit:

(pääkuvan resepti)

Lue myös:

    Uusimmat