Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Nerokas mansikkakakku kasataan vuokaan – helppo vaihtoehto täytekakulle

mansikkatiramisu
Mansikkatiramisun valmistaminen on todella helppoa. Shutterstock
Julkaistu 21.05.2025 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mansikkatiramisu on juhlapöydän kuningatar, jonka valmistaminen ei vaadi leivontataitoja.

Moni leipoo juhlapöytään perinteisen täytekakun. Koko Suomi leipoo -voittaja Harriet Järf vinkkasi kesällä 2024 Viiden jälkeen -ohjelman pyynnöstä ohjeen täydelliseen mansikkakakkuun. Sen salaisuus on kakkupohjassa käytettävä ruskistettu voi. 

Helpommallakin voi kuitenkin päästä! Herkullisen mansikkakakun voi nimittäin loihtia ilman varsinaista leipomista.

The Kitchn -ruokasivustolla vinkataan kakkuvaihtoehdoksi mansikkatiramisu. Kyseessä on raikas ja kesäinen versio perinteisestä italialaisesta jälkiruoasta. 

Kahvin ja kaakaon sijaan mansikkatiramisussa käytetään makeaa mansikkasiirappia. Tiramisusta tutut savoiardi-keksit kostutetaan siirappiin, joka maustetaan joko appelsiiniliköörillä tai appelsiinimehulla. Mansikkasiirappi on helppo valmistaa itse, mutta halutessasi voit ostaa sen myös valmiina.

Lue myös: Liisan mansikkakääretorttu on kakkua helpompi vaihtoehto – sopii äitienpäiväksi ja kevään juhliin!

Mansikkatiramisu

Mukailimme The Kitchn-sivuston mansikkatiramisuohjeen astetta helpommaksi. Helpon mansikkasiirapin ohje on Dansukkerin. 

Mansikkasiirappi:
2 ½ dl sokeria
2 ½ dl vettä
4 dl mansikoita

Mascarponevaahto, kokoaminen ja koristelu:
noin 1 kg tuoreita mansikoita
500 g  mascarponea
1,2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
5 dl kuohukermaa
n. 40 savoiardi-keksiä (noin 350–400 g, riippuen käytetyn vuoan koosta. Keksejä tarvitaan kahteen kerrokseen)
 

Valmista mansikkasiirappi:

  1. Lisää sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes sokeri on liuennut veteen. Lisää mansikat ja anna kiehua miedolla lämmöllä vielä noin 10 minuuttia.
  2. Sulje lämpö ja anna mansikoiden seistä vielä noin 30 minuuttia.
  3. Siivilöi mansikat pois ja kaada siirappi laakeaan astiaan odottamaan keksien kostutusta.
  4. Jos mansikkasiirappia jää yli, se säilyy ilmatiiviissä pullossa jääkaapissa noin 2 viikkoa. Ravista pulloa ennen käyttöä.

Tee mascarponevaahto:

  1. Vatkaa mascarpone, sokeri, vaniljasokeri ja suola yhteen. 
  2. Lisää kuohukerma ja vatkaa vaahdoksi. Älä vatkaa liikaa – vaahto jähmettyy lisää jäähtyessään.

Kokoa tiramisu:

  1. Kasta savoiardi-keksit mansikkasiirappiin ja asettele vuoan pohjalle.
  2.  Lisää puolet mascarpone-kermavaahdosta. 
  3. Levitä päälle tuoreita viipaloituja mansikoista. Voit myös käyttää mansikkasiirapista yli jääneitä mansikoita tiramisun välissä. 
  4. Toista kerrokset: siirapilla kostutetut keksit ja loput mascarponevaahdosta.

Jäähdytä ja koristele:

  1. Peitä vuoka kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 12 tuntia, kunnes keksit pehmenevät ja jälkiruoka saa kakkuisen rakenteen. 
  2. Koristele viipaloiduilla tuoreilla mansikoilla juuri ennen tarjoilua.

Lue myös: Voileipäkakku, ylioppilaslakkikeksit ja muut tarjoilut valmistujaisjuhliin

Katso myös video: Lohivoileipäkakku on juhlien klassikkoherkku ja sen voi valmistaa myös kääretortun muotoon

1:09imgNäin teet rullavoileipäkakun.