Mansikkatiramisu on juhlapöydän kuningatar, jonka valmistaminen ei vaadi leivontataitoja.
Moni leipoo juhlapöytään perinteisen täytekakun. Koko Suomi leipoo -voittaja Harriet Järf vinkkasi kesällä 2024 Viiden jälkeen -ohjelman pyynnöstä ohjeen täydelliseen mansikkakakkuun. Sen salaisuus on kakkupohjassa käytettävä ruskistettu voi.
Helpommallakin voi kuitenkin päästä! Herkullisen mansikkakakun voi nimittäin loihtia ilman varsinaista leipomista.
The Kitchn -ruokasivustolla vinkataan kakkuvaihtoehdoksi mansikkatiramisu. Kyseessä on raikas ja kesäinen versio perinteisestä italialaisesta jälkiruoasta.
Kahvin ja kaakaon sijaan mansikkatiramisussa käytetään makeaa mansikkasiirappia. Tiramisusta tutut savoiardi-keksit kostutetaan siirappiin, joka maustetaan joko appelsiiniliköörillä tai appelsiinimehulla. Mansikkasiirappi on helppo valmistaa itse, mutta halutessasi voit ostaa sen myös valmiina.
Lue myös: Liisan mansikkakääretorttu on kakkua helpompi vaihtoehto – sopii äitienpäiväksi ja kevään juhliin!
Mansikkatiramisu
Mukailimme The Kitchn-sivuston mansikkatiramisuohjeen astetta helpommaksi. Helpon mansikkasiirapin ohje on Dansukkerin.
Mansikkasiirappi:
2 ½ dl sokeria
2 ½ dl vettä
4 dl mansikoita
Mascarponevaahto, kokoaminen ja koristelu:
noin 1 kg tuoreita mansikoita
500 g mascarponea
1,2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
5 dl kuohukermaa
n. 40 savoiardi-keksiä (noin 350–400 g, riippuen käytetyn vuoan koosta. Keksejä tarvitaan kahteen kerrokseen)
Valmista mansikkasiirappi:
- Lisää sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes sokeri on liuennut veteen. Lisää mansikat ja anna kiehua miedolla lämmöllä vielä noin 10 minuuttia.
- Sulje lämpö ja anna mansikoiden seistä vielä noin 30 minuuttia.
- Siivilöi mansikat pois ja kaada siirappi laakeaan astiaan odottamaan keksien kostutusta.
- Jos mansikkasiirappia jää yli, se säilyy ilmatiiviissä pullossa jääkaapissa noin 2 viikkoa. Ravista pulloa ennen käyttöä.
Tee mascarponevaahto:
- Vatkaa mascarpone, sokeri, vaniljasokeri ja suola yhteen.
- Lisää kuohukerma ja vatkaa vaahdoksi. Älä vatkaa liikaa – vaahto jähmettyy lisää jäähtyessään.
Kokoa tiramisu:
- Kasta savoiardi-keksit mansikkasiirappiin ja asettele vuoan pohjalle.
- Lisää puolet mascarpone-kermavaahdosta.
- Levitä päälle tuoreita viipaloituja mansikoista. Voit myös käyttää mansikkasiirapista yli jääneitä mansikoita tiramisun välissä.
- Toista kerrokset: siirapilla kostutetut keksit ja loput mascarponevaahdosta.
Jäähdytä ja koristele:
- Peitä vuoka kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 12 tuntia, kunnes keksit pehmenevät ja jälkiruoka saa kakkuisen rakenteen.
- Koristele viipaloiduilla tuoreilla mansikoilla juuri ennen tarjoilua.
Lue myös: Voileipäkakku, ylioppilaslakkikeksit ja muut tarjoilut valmistujaisjuhliin
Katso myös video: Lohivoileipäkakku on juhlien klassikkoherkku ja sen voi valmistaa myös kääretortun muotoon
1:09Näin teet rullavoileipäkakun.