Monessa lemmikkiperheessä meneillään nyt suuri muutos, joka "voi aiheuttaa koirille suurtakin stressiä" – tämä omistajan on tärkeä tietää lemmikistään

"Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan"– tätä koiran eleet kertovat 1:38
KATSO MYÖS: Tätä koiran eleet kertovat.

Lemmikin hyvinvointiin tulee kiinnittää huomiota, kun omistajan etätyö loppuu.

Korona-aikana moneen perheeseen on tullut uusi tulokas. Kennelliiton mukaan koirien rekisteröintimäärät kasvoivat vuonna 2020 8,3 prosenttia ja viime vuonnakin lähes kahdeksan prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Pitkin koronapandemiaa ja etätyösuositusten aikana on lemmikkien omistajia kuitenkin varoiteltu ajasta koronarajoitusten jälkeen.

Esimerkiksi digitaalinen eläinklinikka FirstVet kertoi syksyllä toteuttamastaan asiakaskyselystä, josta kävi ilmi, että monet koiranomistajat olivat huolissaan lemmikkinsä lisääntyvästä yksinolosta koronatilanteen helpottaessa. Vastaajia huoletti koiran mahdollinen eroahdistus ja sen oireet, kuten stressi, masentuminen sekä haukkuminen koiran ollessa yksin omistajan palatessa takaisin työpaikalle kotitoimistolta.

Kun kansallinen etätyösuositus päättyi 1. maaliskuuta, monessa perheessä ollaan nyt siinä tilanteessa, että lemmikki joutuu viettämään aiempaa enemmän aikaa yksin.

Kuinka koronan jälkeiseen arkeen palaaminen kannattaa tehdä lemmikkiystävällisesti? Juttu jatkuu videon alla.

Vuoden eläinlääkärit vastaavat: Kuinka koronan jälkeiseen arkeen palaaminen kannattaa tehdä lemmikkiystävällisesti? 2:36
Kuinka koronan jälkeiseen arkeen palaaminen kannattaa tehdä lemmikkiystävällisesti? Näin neuvoivat vuoden eläinlääkäreiksi valitut Suvi ja Teppo Heinola jo viime vuonna.

"Voi aiheuttaa koirille suurtakin stressiä"

Royal Caninin teettämän kyselytutkimuksen mukaan koirien kasvattajatkin ovat huomanneet pentujen kysynnässä selvää kasvua korona-aikana.

– Etätyöaikana hankituille koirille on normaali tilanne, että ihmiset ovat enimmäkseen kotona. Nyt ollaan hiljalleen palaamassa takaisin toimistoille ja tällainen elinympäristön sekä rutiinien muutos voi aiheuttaa koirille suurtakin stressiä, muistuttaa Royal Caninin Field Sales Representative Mari Smal tiedotteessa.

Pitkäkestoinen stressi on lemmikille suuri rasite, eikä koira kestä toistuvaa tai pitkään jatkuvaa stressiä. 

Mistä tunnistaa stressaantuneen eläimen? Tämä omistajan pitää tietää lemmikistään

Käytös paljastaa lemmikin stressin. Koira voi vaikuttaa levottomalta ja reagoida tilanteiseen totuttua voimakkaamin. Koira voi läähättää, vaellella, vinkua tai vapista tai se voi nuolla itseään paljon. Stressin vuoksi koira voi suhtautua myös toisiin koiriin eri tavalla. Stressi voi vaikuttaa myös lemmikin ruokahaluun ja suoliston toimintaan.

– Stressin oireet ovat eläimilläkin hyvin yksilöllisiä. Omistajan onkin tärkeä tietää, miten lemmikki käyttäytyy voidessaan hyvin, jotta voi huomata stressin vaikutukset. Etätyöajan loppuessa ja lemmikin yksinoloajan kasvaessa nopeasti omistajan kannattaa olla herkkänä, miten lemmikki reagoi, sanoo Smal.

Kun koiran yksinolorutiineissa tapahtuu äkillinen muutos, seurauksena voi olla eroahdistus. Eroahdistuksesta kärsivä koira muuttuu yksin jäätyään levottomaksi, se voi haukkua tai pureskella huonekaluja, ravata edestakaisin tai tehdä vaikkapa tarpeensä sisätiloihin.

– Eroahdistunut koira tarvitsee apua ja säännöllistä yksinoloharjoitusta. Jos epäilee omalla koirallaan eroahdistusta, on parasta ottaa ensimmäisenä yhteys eläinlääkäriin, kehottaa Smal.

Näin autat koiraa

Kun omistaja palaa lähitöihin, voi rutiinien äkillistä muutosta yrittää tehdä koiralle helpommaksi.  Johdonmukaiset rutiinit voi luoda etukäteen, ja lemmikistä kannattaa viettää asteittain pidempiä aikoja erossa. 

Vietä koiran kanssa aikaa päivittäin ja tarjoa sille tekemistä. Monipuoliset virikkeet vähentävät turhautumisesta johtuvaa stressiä. Kun koiralla on mielekästä puuhaa, se ei tylsisty, Smal muistuttaa.

– Liikunta, leikkiminen, koulutushetket ja kotoisat nukkumapaikat pitävät koiran tyytyväisenä ja rentona, kun on jälleen aika jäädä yksin.

Lenkkeily kannattaa myös siitäkin syystä, että viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan aktiivisesti lenkeille päässyt koira elää todennäköisesti terveemmän elämän.  Tutkimuksen mukaan koirilla, jotka eivät ole lainkaan aktiivisia, on nimittäin jopa 6,74-kertainen mahdollisuus sairastua koirien dementiaan verrattuna erittäin aktiivisiin koiriin. Ja tekeehän kävely toki hyvää ihmisellekin: Tämä määrä askelia päivässä voi pidentää elinikää.

Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön? Eläinlääkärit vastaavat videolla.

Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Vuoden eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola vastaavat 1:33
Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Vuoden eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola vastaavat.

Lähde: Royal Canin

Lue myös:

    Uusimmat