Luulitko jatkuvan etätyön olevan rankkaa? Kissaasi vasta stressaakin – ja syy olet sinä

Puhutko kissaa? ”Haista v**tu” voikin olla oikeasti ”rapsuta minua"– näin tulkitset kissaa 2:33
Puhutko kissaa? "Haista v**tu" voikin olla oikeasti "rapsuta minua" – katso, miten tulkitset kissaa!

Jatkuva etätyö voi toisinaan puuduttaa, mutta se on rankkaa myös lemmikeille – ainakin kissoille!

Elokuussa 2021 nimimerkki joannamont kertoi Twitter-seuraajilleen kuulleensa eläinlääkäriltä erikoisen faktan.

– Eläinlääkäri kertoi, että covid-pandemian alettua hän on hoitanut monia masentuneita kissoja, joita ärsyttävät ihmiset, jotka ovat kotona koko päivän. Selvästi tämä ei ole hauskaa, mutta on se kissamaisin asia, jonka olen koskaan kuullut, Joanna sanaili.

– Ilmeisesti koirilla ei ole samaa ongelmaa.

"Osa kissoista stressaa enemmän kotona pandemian aikana"

Eläinjärjestö Cats Protectionin edustaja muistutti omistajia siitä, että lemmikeille ihmisen jatkuva, yllättäen alkanut paikallaolo voi olla rasite.

– Vaikuttaa siltä, että osa kissoista stressaa enemmän kotona pandemian aikana. Muutokset kissan rutiineihin saattavat aina aiheuttaa stressiä, koska kissat ovat tavoilleen uskollisia, järjestö totesi Mirrorin mukaan.

– Tämän lisäksi turvalliset tai hiljaiset tilat, joihin kissa on aiemmin voinut piiloutua, on saatettu muuttaa kotitoimistoiksi, joten kissalla ei enää ole hiljaista paikkaa.

Katso myös: Kissa ei pissi väärään paikkaan "kostoksi", muistuttaa eläinlääkäri. Vahinkopissojen taustalta löytyy aina jokin syy! Juttu jatkuu videon alla.

Näin kissan virtsavaivat oireilevat – kissa ei pissi väärään paikkaan"kostoksi" 2:13
Monen kissarakkaankin on vaikeaa niellä totuutta siitä, ettei kissa ikinä pissaa muualle kuin laatikkoon kostoksi.

Ihmisen jatkuva seura voi stressata 

Kissojen stressiongelma on noussut brittiotsikoihin useampiakin kertoja. Jatkuva etätyö käänsi monien kissojen maailman ylösalaisin. Eläimet eivät pidä muutoksista, muistuttaa Pennsylvaniassa sijaitsevan eläinlääkäriklinikan edustaja Stephanie Borns-Weil.

– Kissalle voi olla liikaa, kun ympärillä on ihmisiä silloinkin, kun se ei heitä odottanut – varsinkin nuoria lapsia, jotka yleensä lisäävät sekä melutasoa että kaaoksen määrää, Borns-Weil kertoi Express-lehdelle.

"Älä kohtele kissaa eri tavalla..."

Ison-Britannian eläinsuojeluyhdistys RSPCA:n mukaan kissaa tulisi leikittää ja huomioida, jos se pyytää sitä; lemmikin kuitenkin pitäisi myös antaa viettää aikaa itsekseen rauhallisessa paikassa.

– Älä kohtele kissaa eri tavalla, kun olet kotona, yhdistys muistuttaa nettisivullaan.

Yhdistyksen mukaan rutiinit on tärkeää pitää samanlaisina, sillä kissa hämmentyy, jos ne muuttuvat esimerkiksi etätyösuositusten muuttuessa jatkuvasti. Kissan kanssa ei siis pitäisi etätyöaikana aloittaa sellaisia rutiineja, joita ei myöhemmin voikaan ylläpitää.

Kissan stressistä voi kertoa esimerkiksi vähentynyt aktiivisuus ja muutokset syömiskäyttäytymisessä. Toisaalta muutokset voivat kertoa myös sairauksista, joten vakavat syyt kannattaa käydä sulkemassa pois eläinlääkärissä.

Katso myös: Osaatko tunnistaa? Näin kissan hammaskipu oireilee!

Osaatko tunnistaa? Näin kissan hammaskipu oireilee 1:13

Lue myös:

    Uusimmat