Asiantuntijat: Kun eristys päättyy, koiria uhkaa paha eroahdistus – 3 keinoa ehkäistä ongelma

0:59
Astronautin koira sekosi onnesta, kun omistaja palasi kotiin komennukselta – katso lemmikin reaktio videolta!

Koirat ovat innoissaan omistajiensa lisääntyneestä kotonaolosta. Ilo kuitenkin päättyy, kun ihmiset palaavat arkirutiineihinsa ja ovat jälleen enemmän poissa kotoa. Asiantuntijat varoittavat, että tämä voi näkyä valtavana eroahdistuksena.

Lisääntynyt laatuaika koiran ja ihmisen välillä voi johtaa siihen, että lemmikki ripustautuu liiaksi omistajaansa. Erityisesti herkät ja nuoret koirat ahdistuvat, kun perhe katoaa kotoa jälleen töihin, kouluun ja harrastuksiin. Koirat pitävät johdonmukaisuudesta ja ennustettavuudesta, minkä vuoksi arjen muutokset voivat saada aikaiseksi stressiä.

Eroahdistus ilmenee omistajan poistumisen jälkeen, minkä vuoksi ihmisen voi olla hankala havaita koiran stressiä. Haukkumisen ja ulvomisen lisäksi eroahdistuksesta voivat kertoa koiran tuhotyöt. Eläin saattaa rikkoa paikkoja tai irtaimistoa sekä tehdä tarpeitaan sisälle. Käyttäytymisestä ei saisi hermostua ja rankaista, sillä se lisää koiran epävarmuutta entisestään.

Insider-sivusto haastatteli koirien ahdistuneisuuteen ja käyttäytymiseen perehtyneitä asiantuntijoita selvittääkseen, miten koiran eroahdistusta voi ehkäistä.

1. Valmista koira tuleviin rutiineihin

Koiranomistajien kannattaa luoda poikkeusaikanakin rutiineja, jotka muistuttavat läheisesti normaalia arkea. Koiraa on hyvä totuttaa yksin olemiseen esimerkiksi pistämällä se erilliseen huoneeseen tai lähtemällä hetkeksi yksin ulos.

Totuttaminen kannattaa tehdä asteittain ja kuulostella, miten koira reagoi yksin jäämiseen. Mikäli eläin alkaa heti haukkua tai ulvoa, on se todennäköisesti ahdistunut erosta. Koiran käytöstä voi tarkkailla myös jättämällä asuntoon kameran kuvaamaan lemmikkiä yksinolon aikana.

Muista myös pitää kiinni yhteisestä laatuajasta harjoittelusta huolimatta. Koiralle pitää antaa huomiota ja rakkautta ilman, että se joutuu kerjäämään sitä. Rakkaudenosoitusten pidättely voi johtaa entistä pahempaan eroahdistukseen.

2. Lisää virikkeitä kotiin

Koiran yksinoloa helpottaa, jos sillä ei ole tylsää. Asuntoon voi jättää esimerkiksi leluja, joiden sisään on piilotettu herkkupaloja. Koiran iloksi esille voi jättää myös vanhoja vaatteita, jotka tuoksuvat omistajalle. Omistajan tuoksu voi lievittää koiran ahdistusoireita. Myös puheradion päälle jättäminen saattaa rauhoittaa koiraa.

Jotta koiran aika omissa oloissaan kuluisi nopeasti, kannattaa eläin väsyttää ennen yksin jäämistä käymällä sen kanssa pitkällä lenkillä.

3. Hanki koiralle hätävarahoitaja

Jos koira ahdistuu kovasti omistajansa lähdettyä, kannattaa läheisyyden kaipuuta paikata toisella ihmisellä. Esimerkiksi naapuria tai koiranulkoiluttajaa voi pyytää huolehtimaan lemmikistään.

Monilla koirilla eroahdistus on väliaikaista. Jos oireet jatkuvat pitkään, kannattaa asiasta olla yhteydessä eläinlääkäriin tai koirankouluttajaan.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja