Nämä olivat viime vuoden suosituimmat koirarodut – ykkösenä vanha tuttu

Nämä olivat viime vuoden suosituimmat koirarodut – arvaatko ykkösen? 1:04
Nämä olivat vuoden 2021 suosituimmat koirarodut.

Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä kasvoi edelleen vuonna 2021. Suosituin koirarotu on edelleen labradorinnoutaja.

Korona-aikana koirien rekisteröinti on jatkanut kasvuaan. Viime vuonna Kennelliittoon rekisteröitiin yhteensä 52 771 koiraa, kun vuonna 2020 rekisteröintejä oli 48 895, liitto kertoo tiedotteessaan. Tämä tarkoittaa 7,9 prosentin kasvua. Määrä on liki ennätyksellinen, sillä enemmän koiria on rekisteröity vain vuonna 2008, jolloin koiria rekisteröitiin 52 921.

Vuodesta 2019 rekisteröintien määrä on kasvanut lähes 17 prosentilla.

 Koronavuosina koiran merkitys ihmisen parhaana ystävänä on korostunut. Olosuhteiden muututtua moni uusi koiranomistaja on toteuttanut pitkäaikaisen haaveensa koiran hankinnasta, tulkitsee Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen tiedotteessa.

Aiemmin on pelätty, että pentubuumi kostautuu koronan jälkeen, kun koiranomistajat ymmärtävät, mihin ovat sitoutuneet. 

– Itse ajattelen, että asia näkyy siinä vaiheessa, kun palataan normaaliin. Työt, harrastukset ja matkustaminen tulevat kuvioihin takaisin. Sitten muistetaan, että koirakin pitäisi ottaa mukaan tai sille pitäisi hankkia hoitaja, Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen totesi aiemmin MTV Uutisten haastattelussa.

Labradorinnoutaja on edelleen suosituin

Eniten viime vuonna rekisteröitiin edelleen labradorinnoutajia (2480), joka komeilee listan ykkösenä vuodesta toiseen. Suomenlapinkoira kiilasi toiseksi suosituimmaksi roduksi jämtlanninpystykorvan ohi. Suomenlapinkoiria rekisteröitiin 1533 ja jämtlanninpystykorvia 1470. 

Kolmen suosituimman koirarodun kärki on tuttu jo viime vuodelta, mutta alkutietojen mukaan saksanpaimenkoira oli tuolloin kolmantena. Myöhemmin järjestys hieman vaihtui, kun tiedot tarkentuivat, ja suomenlapinkoira kiilasi neljän yksilön voimin saksanpaimenkoiran ohi kolmanneksi. Kennelliitto muistuttaakin, että myös vuoden 2021 rekisteröintitilastot voivat elää vielä jonkin verran tämän vuoden aikana muun muassa tuontikoirien kirjausten ja rekisterisiirtojen myötä.

Kennelliitto on listannut koiraroduista sata suosituinta. Kolmen kärjen jälkeen listalla ovat kultainennoutaja, shetlanninlammaskoira sekä saksanpaimenkoira.

Uusina rotuina sadan suosituimman koirarodun listalle nousivat muun muassa irlanninsusikoira, saksanpystykorva keeshond, pieniamerikanpaimenkoira, rhodesiankoira sekä venäjänbolonka. Listalta putosivat esimerkiksi belgianpaimenkoira groenendael, amerinkancockerspanieli, saksanmetsästysterrieri sekä chow chow.

Luna on suosituin koiran kutsumanimi

Kennelliiton Omakoira-mobiilisovelluksen kautta on tallennettu lähes 50 000 koiran kutsumanimi, joista yleisin nimi on viime vuoden ja monen edellisenkin tapaan Luna. Myös Alma, Helmi, Hertta ja Sulo ovat suosittuja nimiä. Suosituille nimille yhteistä on se, että ne ovat lyhyitä ja napakoita. Näin koiran on helppo ymmärtää nimensä kutsuttaessa.

Kennelliitto on listannut 20 suosituinta nimeä

Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen yksiöön? Eläinlääkärit ottavat kantaa:

Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Vuoden eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola vastaavat 1:33
Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? Vuoden eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola vastaavat.

Lähde: Kennelliitto

Lue myös:

    Uusimmat