Etätyösuositus loppuu: Muista nämä ohjeet palatessasi lähitöihin – "Tärkein keino suojella itseä ja ympärillä olevia"

Miten suomalaisten mielenterveys kestää korona-aikaa? 9:39
KATSO MYÖS: Näin korona on koetellut suomalaisten mielenterveyttä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ohjeet lähitöihin palaaville. 

Kansallinen etätyösuositus loppuu tiistaina 1.3.2022, ja moni suomalainen on palaamassa lähitöihin.

– Koronaepidemian tasaantuessa ja rokotuskattavuuden ollessa korkea yhteiskuntaa on saatu avattua ja etätyösuosituksesta voidaan viimein luopua. Epidemia ei kuitenkaan ole kokonaan ohi, ja lähitöihin palatessa on järkevää yhä huolehtia omasta ja ympärillä olevien ihmisten turvallisuudesta rokotuksin ja jo aiemmin opituin keinoin, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen  tiedotteessa.

"Rokotteet tärkein keino..."

Salminen muistuttaa rokotusten tärkeydestä.

– Rokotteet ovat tärkein keino suojella itseä ja ympärillä olevia. Sekä rokotetut että rokottamattomat voivat huolehtia omasta ja muiden terveydestä myös turvavälien, maskien ja käsienpesun avulla. Oireisena pitää jäädä kotiin, kunnes on terve, Salminen painottaa.

Hygieniakäytännöt tulee muistaa työpaikan lisäksi myös työmatkoilla. Salmisen mukaan on yhä viisasta käyttää maskia etenkin julkisissa liikennevälineissä.

– Kaikesta huolimatta kahden vuoden epidemia-ajan jälkeen on myös uskallettava alkaa elää normaalimpaa elämää. Virus on keskuudessamme eikä sitä saada kokonaan katoamaan. Itseään ei kannata soimata tai tuntea syyllisyyttä, jos kaikesta huolimatta saa tartunnan ja sattuisi jonkun kanssaihmisen altistamaan, Salminen toteaa lopuksi.

Muistilista lähitöihin palaavalle

 • Käytä kasvomaskia. Kasvomaskin käyttö on erityisen tärkeää julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
 • Pidä turvaväli muihin ihmisiin. 
 • Huolehdi rokotussuojasi kuntoon. Rokotteet suojaavat vakavalta taudilta. THL suosittelee kolmannen rokoteannoksen ottamista kaikille 18 vuotta täyttäneille.
 • Sairasta kotona ja palaa lähitöihin vasta, kun olet taas terve. 
 • Yski hihaan tai nenäliinaan. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana sairastuneen yskiessä tai aivastaessa.
 • Jos mahdollista, vältä kaikista ruuhkaisimpia lähityöpäiviä.
 • Tuuleta työtiloja. Etenkin pienten kokoustilojen tuulettaminen palaverien välillä ehkäisee koronan leviämistä.
 • Muista huolellinen käsienpesu. Pese kädet saippualla ja huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekuntia. Kättelyä kannattaa välttää. Ohjeet huolelliseen käsienpesuun videolla:
  Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
   

Lähde: THL

Lue myös:

  Uusimmat