Miten robotti onnistuu kokoamaan Ikean huonekalut? Lopputulos voi yllättää

0:58

Singaporelaisten tutkijoiden kehittämä robotti on onnistunut kokoamaan Ikean tuolin alle kymmenessä minuutissa, kertoo brittilehti Sun.

Ikean huonekalut tunnetaan edullisista hinnoistaan, mutta myös hermoja kiristävästä kokoamisrumbasta. Jos Singaporessa keksitty uusi teknologia yleistyy, tämä ärsyttävä tehtävä voidaan unohtaa!

Nanyangin teknillisessä yliopistossa on onnistuttu kehittämään robotti, joka kykenee automaattisesti kokoamaan Ikean tuolin.

Kamerat ja algoritmit apuna

Kahdella kädellä varustettu robotti kykeni kokoamaan Ikean Stefan-tuolin jopa 8 minuutissa ja 55 sekunnissa. Ennen kokoamista robotti tutki sisään asennetun 3D-kameran avulla osia, otti niistä kuvia ja selvitti, miten tuoli kuuluisi koota. Tähän kului yhteensä 11 minuuttia.

Robotin suunnittelija, professori Pham Quang Cuong kertoo, ettei Ikea-tuolin kokoaminen tällä tarkkuudella ole robotillekaan helppo homma. Robotin täytyy esimerkiksi myös keskittyä siihen, että se tarttuu osiin oikeanlaisella voimalla ja liikuttaa käsiään niin, etteivät ne törmää toisiinsa.

– Huomattavien teknisten ponnistelujen ansiosta kehitimme algoritmeja, jotka mahdollistavat robotin ottaa ne tarvittavat askeleet kootakseen tuolin omillaan, professori kertoo Nanyangin yliopiston tiedotteessa.

Tulevaisuudessa robotti saa myös älyä

Jatkossa tutkijoiden tarkoituksena on lisätä robottiin vielä tekoälyä, jotta se voisi entistä älykkäämmin oppia kokoamaan tuolin. Robotti voisi mahdollisesti koota tuolin vain ihmisen selityksen pohjalta tai nähtyään kuvan valmiista tuotteesta.

Valitettavasti tulevaisuudessa robotin tarkoitus ei ole auttaa säätää ihmisten hermoja ja koota Ikea-kalusteita näiden puolesta, vaan tutkijat näkevät sen pikemmin auttamassa autojen tai lentokoneiden valmistuksessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja