Miten rauhoittaa itkuinen ja levoton lapsi? Opettaja vinkkaa yksinkertaisesta ja nopeasta kikasta: "Yksi suosikeistani"

8:07
Miten lapsen saa lopettamaan kiroilun?

Yksinkertainen kikka voi auttaa rauhoittamaan levottoman lapsen.

Kidspot-sivusto kertoo kikasta, jolla ahdistunut ja levoton lapsi rauhoittuu. Kikan avulla hillittömästi nikottelevan lapsen saa taas hengittämään syvään ja sitä kautta rauhoittumaan.

Opettava taiteilija Cathlyn Melvin paljasti niksinsä alun perin Medium-sivustolla. 

– Näennäisesti pienet asiat voivat laukaista suuria reaktioita oppilaissa, jotka ovat yliväsyneitä, ylistressaantuneita tai muuten taipuvaisia ahdistukseen, hän kirjoittaa.

Siksi Melvinin mukaan niin vanhemmille kuin opettajillekin on hyödyllistä omata työkaluja, joiden avulla opastaa lapsia tunteesta toiseen ja turvallisille vesille.

"Yksi suosikeistani"

Ympäri Yhdysvaltoja eri kouluissa opettanut Melvin kertoo erään kerran todistaneen kollegansa käyttäneen tätä yksinkertaista kikkaa rauhoittaakseen pienen itkusta nikottelevan pojan, joka pelkäsi, että isän siirrettyä hakuvastuun vanhemmalle serkulle, kukaan ei tulisikaan hakemaan poikaa ja tämän siskoa koulusta.

– Tämä on yksi suosikeistani, Melvin ylistää niksiä ja kertoo itse käyttävänsä kikkaa kolmasluokkalaisiin tai sitä nuorempiin.

Melvinin mukaan kikkaa voi soveltaa jopa teini-ikäisiin, kun sen vain muotoilee oikein. 4–6-luokkalaisille hän suosittelee esittelemään sen näin: "Aion pyytää sinua tekemään jotain, joka saattaa tuntua höpsöltä, mutta tee mielikseni, jooko?" Vanhemmille oppilaille voi puhua suorempaan: "Minulla on keino, joka auttaa meitä hengittämään yhdessä. Haittaako, jos aloitan? Voit pyytää minua lopettamaan milloin tahansa, jos se ei tunnu auttavan."

Näin kikka toimii:

1. Istu tai polvistu lapsen viereen tai hänen eteensä.
2. Pidä kättäsi noin 10 senttimetrin päässä hänen kasvoiltaan ja pidä etusormeasi pystyssä.
3. Pyydä lasta kuvittelemaan, että etusormesi on syntymäpäiväkakun kynttilä.
4. Pyydä häntä puhaltamaan kynttilä sammuksiin.

Pidä tämän jälkeen kahta sormea pystyssä ja pyydä lasta puhaltamaan molemmat kynttilät. Kynttilöiden lisääntyessä lapsen hengityksen tulisi luonnostaan hidastua ja syventyä.

Kun olet päässyt viiteen kynttilään, huomaat Melvinin mukaan todennäköisesti, että nikotus ja hengen haukkominen ovat hallinnassa ja kyyneleet kuivumassa. Jos lapsi kamppailee edelleen, voi palata takaisin yhteen kynttilään ja aloittaa alusta tai palata viidestä kynttilästä neljään, sitten kolmeen ja niin edelleen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Medium, Kidspot

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja