Mitä tehdä, kun koira pelkää ukkosta?

Ääniarat koirat pelkäävät usein kovia paukahduksia, kuten ukkosta ja uudenvuoden raketteja. Tilanteeseen kannattaa puuttua, sillä pelko voi kasvaa entisestään, kun koira vanhenee.

Ukkosenpelko ilmenee yleensä piiloutumisena, ulinana, haukkumisena, raapimisena tai jopa virtsaamisena. Pelkäävä koira saattaa osoittaa ahdistumisen merkkejä jo ennen kuin pauke alkaa.

Pelkäävää koiraa voi olla vaikeaa rauhoittaa, mutta on tärkeää, ettet rankaise tai palkitse sitä ahdistuneesta käytöksestä. Esimerkiksi koiran hyväileminen tai syliin ottaminen voi jatkossa pahentaa ongelmaa, koska koira tulkitsee rauhoitteluyrityksesi palkinnoksi hyvästä käytöksestä. Rankaiseminen taas saa koiran pelkäämään kovia ääniä entisestään, sillä näin se yhdistää ukkosen kovan äänen lisäksi myös rangaistukseen.

Onkin tärkeää, että käyttäydyt itse rauhallisesti etkä kiinnitä ukkoseen mitään huomiota.

Tarjoa turvaa ja harhauta

Mikäli koira pyrkii piiloutumaan, anna sen tehdä niin. Kuljetuslaatikko ja sängyn tai sohvan alunen ovat hyviä piilopaikkoja, sillä ne saattavat myös vaimentaa kovaa ääntä. Voit rohkaista koiraa piiloutumaan herkkupalojen avulla.

Voit myös harhauttaa koiraasi laittamalla esimerkiksi television päälle. Yleensä juuri luonnosta tulevat äänet ovat koiralle pelottavia, eivät niinkään television tai musiikin äänet.

Ammattilainen auttaa vaikeissa tapauksissa

Jos koirasi pelko on muuttumassa fobiaksi, joka haittaa elämäänne, ota yhteys käytösongelmiin erikoistuneeseen eläinlääkäriin tai ongelmakoirakouluttajaan. Mitä aikaisemmassa vaiheessa pelkotilaan puututaan, sitä varmemmin puuttuminen onnistuu.

Asiantuntija auttaa laatimaan ohjelman, jonka avulla ääniherkkyydestä pyritään hiljalleen pois. Usein apuna käytetään ukkosäänitettä, jonka avulla koiraa totutetaan kovaan paukkeeseen. Siedätystä ei kuitenkaan kannata aloittaa ilman asiantuntevaa apua, sillä pahimmassa tapauksessa koira voi ahdistua entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat