Mitä Kreml tavoittelee absurdeilla selityksillään Butshan tapahtumista? "Tavoitteena ei olekaan, että Venäjän versio uskotaan"

Onko venäläisten sananvapaudesta jäljellä enää mitään? 3:13
Näin tutkijatohtori Veera Laine luonnehtii Kremlin propagandan tavoitteita.

Venäjä on selittänyt Ukrainan Butshan kaupungin ruumiita mielikuvituksellisin selityksin ukrainalaisten provokaatioksi ja kieltänyt liittyvänsä alueen kuolleisiin.

Tämä kuulostaa Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Veera Laineen mukaan juuri siltä, miten Venäjän propaganda toimii. Älyttömilläkin väitteillä pyritään hämmentämään kokonaiskuvaa, ei välttämättä selittämään asioita parhain päin.

– Ehkä tavoitteenakaan ei ole se, että kaikki uskoisivat sen Venäjän version, vaan se, että ihmisille tulee sellainen olo, että mihinkään ei voi luottaa ja mitään ei voi varmasti tietää, Laine kuvailee propagandan tavoitteita.

Venäjä-tuntijaa nämä selitykset eivät yllättäneet, sillä vastaavia kertomuksia on käytetty aiemminkin esimerkiksi silloin, kun Venäjä väitti ukrainalaisten itse pommittavan omia kaupunkejaan.

– Eikä tämä ole mitenkään tässä uusimman hyökkäyssodan aikana keksitty kuvio, vaan se kuuluu venäläiseen hämärtämisen strategiaan, jota venäläisessä propagandassa on hyödynnetty jo kauan.

Miten Venäjä rajoittaa kansalaistensa sananvapautta? 3:49
Kun suora kritiikki sodalle on Venäjällä kierretty, mutta maassa on pitkä perinne rivien välistä ja peitellen esitetystä vallankäyttäjien kritiikistä. Videolla Laine kertoo, miten tämä näkyy Venäjällä sodan tässä vaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat