100 suosituinta venäläistä Instagram-tähteä: Mitä miljoonien seuraamat vaikuttajat julkaisivat sodasta? Tutkija otti selvää

100 suosituinta venäläistä Instagram-tähteä: Mitä miljoonien seuraamat vaikuttajat julkaisivat sodasta? Tutkija otti selvää 2:31
Aihetta käsiteltiin Viiden jälkeen -ohjelmassa. Kuinka venäläisten sometähtien päivitykset ovat sodan jatkuessa muuttuneet?

Väitöskirjatutkija Nuppu Pelevina aloitti tammikuussa tutkimuksen venäläisten ja brasilialaisten sosiaalisen median vaikuttajien osallistumisesta poliittiseen keskusteluun.

Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan käynnistyi, käänsi Pelevina huomion erityisesti Venäjän suurimpiin Instagram-tähtiin. Hän halusi selvittää, mitä ja miten miljoonien seuraamat vaikuttajat puhuvat sodasta.

Pelevina selvitti, ketkä ovat 100 suosituinta venäläistä Instagram-vaikuttajaa ja alkoi seurata heidän päivityksiään. Seuratuimpien IG-tähtien listalla on näyttelijöitä, laulajia ja bloggareita ja suosituimmilla vaikuttajilla on peräti 20 miljoonaa seuraajaa.

Pelevina on havainnut seurantansa aikana erilaisia vaiheita sometähtien toiminnassa. Kun sota Ukrainassa alkoi, olivat vaikuttajien ensireaktiot Pelevinan mukaan shokki ja järkytys.

– Ihan ensimmäisenä sieltä nousi solidaarisuus ja vahva sodanvastainen tunne. Se oli selvästi järkytys ja shokki heille, että sota alkoi. Päivityksissä oli hyvin sodanvastaista kuvastoa, Venäjän ja Ukrainan lippuja, joissa sydän välissä, rauhakyyhkyjä, Pelevina kuvailee.

Kuinka venäläisten sometähtien päivitykset ovat sodan jatkuessa muuttuneet, siitä lisää MTV Viiden jälkeen -ohjelmassa 17.30.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat