Mitä JEF-maiden johtajat sanovat kaasuputkisabotaasista? Ryhmä koolla Ruotsissa

Ruotsin Gotlannissa on alkanut kymmenen JEF-maan johtajien kokous. Pääministeri Ulf Kristerssonin isännöimään tapaamiseen osallistuvat muun muassa presidentti Sauli Niinistö, Britannian pääministeri Rishi Sunak ja Viron pääministeri Kaja Kallas.

Niinistöltä kysyttiin heti hänen saapuessaan kokoukseen Balticconnector-kaasuputken vaurioittamisesta. Presidentin mukaan tutkinnassa kootaan nyt eri tiedonpalasia kokoon.

– Aiomme myös keskustella täällä tänään siitä, miten voimme parantaa mekanismeja ja teknologiaa suojataksemme paremmin vedenalaisia putkiamme ja kaapeleitamme, Niinistö kertoi.

JEF eli Joint Expeditionary Force on Britannian johtama puolustusyhteistyöryhmä, jossa on mukana kymmenen maata – Pohjoismaiden ja Baltian maiden lisäksi myös Hollanti. Tavoitteena on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. JEF:n pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue.

Niinistöllä ja Kallaksella oli kahdenvälinen tapaaminen Gotlannissa jo eilen. 

Johtajat viestittivät keskustelleensa kriittisen infrastruktuurin suojaamisesta.

Uutistoimisto TT:n mukaan Gotlannin tapaamisen aiheena on lisäksi suunnitelma nopean toiminnan joukon perustamisesta JEF-ryhmälle sekä yhteistyö sotilasliitto Naton kanssa. Tasavallan presidentin kanslian mukaan asialistalla ovat myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sekä hybridiuhkiin varautuminen.

Kaikki JEF-maat Ruotsia lukuun ottamatta ovat Naton jäseniä. Ruotsin jäsenyyttä viivästyttävät enää Turkin ja Unkarin puuttuvat ratifioinnit.

Niinistö kommentoi asiaa toteamalla, että työtä tehdään Ruotsin saamiseksi jäseneksi mahdollisimman pian, mutta tilanteen kehitystä on vaikea ennustaa.

– (Turkin) Presidentti (Recep Tayyip) Erdoganilla on ainoana ratkaisu päässään, Niinistö sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat