Supo ei sulje pois mahdollisuutta, että Venäjä olisi vaurioittanut kaasuputkea

Supon mukaan Venäjä kohtelee Suomea epäystävällisenä valtiona ja on tarvittaessa valmis toimiin Suomea vastaan. Venäjälle tärkeintä on vaikuttaa Ukrainalle annettavaan tukeen.

Suojelupoliisi (supo) ei ota julkisesti kantaa siihen, kuinka todennäköistä Venäjän osallisuus Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vaurioitumiseen on. 

Supo julkaisi torstaina vuosittaisen kansallisen turvallisuuden katsauksensa. Vaikka katsaus on laadittu ennen tiistaina julkisuuteen kerrotun kaasuputkivaurion ilmenemistä, oli asia vahvasti esillä supon tiedotustilaisuudessa.

Supon mukaan kriittisen infrastruktuurin toiminnan lamauttava vaikuttaminen Suomen alueella ei ole todennäköistä lähitulevaisuudessa, vaikka uhka onkin kohonnut. 

Supon päällikkö Antti Pelttari sanoi katsauksen tiedotustilaisuudessa, ettei kaasuputkivaurio muuta tätä arviota.

–  Se on keskeyttänyt Suomen ja Viron välisen kaasun liikkumisen, mutta se ei ole vaikuttanut Suomen energiahuoltovarmuuteen, Pelttari kommentoi vauriota, jota supo ei laske lamauttavaksi vaikuttamiseksi.

Vaurion syy on keskusrikospoliisin (KRP) esitutkinnassa, jossa supo on mukana asiantuntijan roolissa.

–  Voi todeta kuten KRP ja valtionjohto, että näyttää, että se on ulkoisen toiminnan aiheuttama, se on hyvin todennäköistä. Ja tällaisen valtiollisen toimijan osuutta tässä työssä ei voida sulkea pois, Pelttari sanoi.

Supon erikoistutkija Suvi Alvari kommentoi, että riippumatta siitä, kuka vaurion takana on, siitä on hyötyä Venäjälle.

–  Se on vahva pelote. Se tukee Venäjän informaatiovaikuttamista, jota se on harrastanut jo pitkään Euroopan suuntaan, Alvari sanoi.

Venäjä valmis toimiin

Supo totesi kansallisen turvallisuuden katsauksessaan, että Suomen liittyminen Natoon todennäköisesti voimistaa Venäjän vastatoimia Suomea kohtaan. 

Supo katsoo, että myös sodan jatkuminen Ukrainassa, syvenevä vastakkainasettelu länsimaiden ja Venäjän välillä sekä lisääntyvät pakotteet voivat voimistaa Venäjän vastatoimia.

Supo huomauttaa, että kuitenkin juuri Nato-jäsenyys antaa suojaa vaikuttamisen väkivaltaisimpia muotoja vastaan. 

Suomen ja Venäjän suhteet ovat suojelupoliisin mukaan heikentyneet merkittävästi ja Venäjä on valmis toimiin Suomea vastaan, jos Venäjä katsoo sen olevan tarpeellista. 

Suojelupoliisi arvioi kansallisen turvallisuuden katsauksen julkistuksen yhteydessä, että Venäjä kohtelee Suomea epäystävällisenä valtiona.

Erikoistutkija Alvari sanoi tiedotustilaisuudessa, että pitkästä yhteisestä rajasta huolimatta Suomi ei korostu Venäjän vaikuttamisessa, vaan Suomi näyttäytyy osana läntistä rintamaa. 

Venäjää kiinnostaa Alvarin mukaan enemmän Suomen osallistuminen pakotteisiin ja Venäjän toimien tuomitseminen kuin Suomen Nato-jäsenyys. Toisaalta Nato-jäsenyys on lisännyt Venäjän tiedontarvetta Suomesta.

Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvan vaikuttamisen uhka on supon mukaan kohonnut, mutta infrastruktuurin lamauttava vaikuttaminen ei suojelupoliisin arvion mukaan ole lähitulevaisuudessa todennäköistä Suomen alueella. 

Erikoistutkija Alvarin mukaan Venäjä pyrkii luomaan pelotetta Suomea kohtaan.

–  On olemassa riski, että alamme varoa päätöksiämme ja tekemisiämme sen perusteella, että pelkäämme, mikä Venäjän reaktio niihin on, hän sanoi.

Suojelupoliisi arvioi, että Venäjän vaikuttamisen päätavoite on heikentää Naton ja EU:n yhtenäisyyttä ja vähentää länsimaiden tukea Ukrainalle.

Lue myös:

    Uusimmat