Mistä tunnistaa laadukkaan vaatteen? Yksi nyrkkisääntö antaa osviittaa: "Todennäköisemmin kertoo siitä, että vaate kestää käytössä"

Näin pidennät vaatteiden käyttöikää 9:46
Mistä tunnistaa kestävän vaatteen? Mitä vaatteesta kannattaa huomioida sitä ostaessa? Katso koko haastattelu videolta!

Paljastaako halpa hinta jotain vaatteen laadusta? Entä mitä pitää huomioida, jos haluaa ostaa kestävän vaatteen?

Mistä tietää, että vaate on kestävä? Tätä moni voi vaatekaupoilla kierrellessään pohtia. 

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Olga Aula totesi Huomenta Suomen haastattelussa, että esimerkiksi hinta indikoi voi kertoa vaatteen laadusta. 

– Aika hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että jos esimerkiksi t-paita maksaa noin 10 euroa, niin silloin todennäköisesti sitä ei ole tehty tavalla, joka saa sen kestämään käytössä, eikä olla otettu huomioon sosiaalisia vaikutuksia ja ympäristöhaittoja sen tuotannossa. Siinä mielessä, jos ostaa vähän kalliimpia vaatteita, niin toki se todennäköisemmin kertoo siitä, että se vaate kestää käytössä.

Aula kuitenkin huomauttaa, ettei ohjenuora ole aivan niin yksiselitteinen, sillä joissain tuotteissa hintaan voi tulla esimerkiksi brändilisää.

Katse itse vaatteeseen – mitä hoito-ohjeissa sanotaan?

Hinnan lisäksi uutta tai käytettyä vaatetta ostaessa kannattaa tarkastella itse vaatetta. Näihin asioihin Aula kehottaa kiinnittämään huomiota: 

– Millaiset ompeleet siinä vaatteessa on? Onko ne huoliteltuja? Eli onko ne päätelty kunnolla vai vaikuttaako siltä, että se lähtee heti ensimmäisessä pesussa vaikka purkaantumaan? Miltä se kangas vaikuttaa? Vaikuttaako se jämäkältä tai riittävän paksulta vai onko se tosi ohut, joka helposti alkaa muutaman pesun jälkeen jo reikiintyä ja heikentyä? 

Myös vaatteen hoito-ohjeisiin on hyvä tutustua.

– Suosittelen kaikille, että kun ostaa uutta vaatetta, oli se ihan uutena tai käytettynä, niin katsoisi hoito-ohjeet ja mitä materiaalia se vaate on. Ne hoito-ohjeet ovat erityisen tärkeät, koska siinä on tosi paljon olennaista informaatiota: Missä pesulämpötilassa kyseistä vaatetta voi pestä? Voiko laittaa kuivausrumpuun? Voiko käyttää valkaisuainetta? Pystyykö silittämään? 

– Sillä jo pääsee aika pitkälle, että tietää, miten sitä kyseistä vaatetta hoitaa.

Mitkä materiaalit ovat kestävämpiä? Millaiset vaatteet ovat käytössä kestäneet, mitkä eivät? Miten 1960-luvulla ostettu villavaate on kestänyt tähän päivään? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Katso myös: Näin korjaat rikkinäisen vetoketjun helposti kotona

Suutarimestarin vinkit hajonneeseen vetoketjuun –  ei tarvitse vaihtaa 1:23
Suutarimestari näyttää, kuinka rikkinäisen vetoketjun voi korjata kotona.

Lue myös:

    Uusimmat