Missä on Iso-Jaskan kulta? Lappiin kätkettyä aarretta etsitty vuosikymmenet

Tarina on kuin elokuvasta: jossain päin Lappia on kätkettynä legendaarisen kullankaivajan piilotettu saalis. Kulta-aarretta on etsitty jo vuosikymmenien ajan.

Vuonna 1903 syntynyt kullankaivaja Jaakko Isola ehti pitkän elämänsä aikana löytää Lapista kultaa muhkean omaisuuden verran. Jaakko oli kuitenkin nuuka mies, eikä hän piitannut rikkauksista.

Iso-Jaska oli asettunut alun Lemmenjoelle tovereidensa kanssa vuonna 1949, mutta muiden kuoltua hän rakennutti itselleen kämpän Miessijoen varrelle Kaarreojan suuhun. Siellä hän eli kansaneläkkeen varassa ja luonnon helmassa. Iso-Jaska pyysi riekkoja ja kalasti, ja talvisin hän haki ahkiolla Norjasta halpaa margariinia, purkkilihaa ja näkkileipää.

Syksyllä 1978 kaksi kulkijaa löysi Jaakko Isolan kuolleena kämppänsä laverilta. Kämpän hyllystä löytyi vain kuluneen kesän kultasaalis, mutta muu kulta oli tiessään.

– Tiesin, että hän kävi uudelleen kätkemässä kultansa. Se on siellä vieläkin, Jaskan tuntenut kultahistorioitsija Seppo Partanen kertoo.

Kyse onkin todellisesta kulta-aarteesta: Partanen laskee, että Jaska ehti elämänsä aikana kerätä kultaa noin 20–40 kiloa.

Kätkettyä kultaa on tietysti etsitty siitä lähtien, ja Partanen kertoo, että Isolan kultaa haetaan edelleenkin. Kaikki kullankaivamiselle vihkiytyneet tuntevat tarinan ja pitävät silmänsä auki aarteen varalle.

Lähde Kultahippu.fi, Seppo Partasen haastattelu

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Kuvat Seppo Partanen

Lue myös:

    Uusimmat