Asiantuntijan 6 vinkkiä: Näin sinäkin rikastut!

Sijoitusyhtiö Nordnetin maajohtaja Niklas Odenwallin mukaan vaurastuminen ja sijoittaminen ovat kaikkien ulottuvilla - jos vain pitkäjänteisyyttä ja kiinnostusta löytyy. Lue vinkit vaurauteen!

1. Pidä kirjaa

– Vaurastuminen ei ole kiinni siitä, ovatko ihmisen tulot isot.

Sijoitusyhtiö Nordnetin maajohtaja Niklas Odenwall vinkkaa kiinnittämään huomiota tuloihin ja menoihin, ja pitämään niistä lukua.

– Tuloja ja menoja seuraamalla voit esimerkiksi katsoa, minkä verran rahaa menee kuussa turhiin ostoksiin.

2. Tee suunnitelma

Odenwall kehottaa tekemään suunnitelman säästämiselle. Itselle kannattaa asettaa jokin tavoite.

– Mieti, mitä haluat saavuttaa? Odenwall sanoo.

– Useimmat haluavat säästää jotakin varten, oli se sitten asuntosäästöä, ulkomaanmatka, remontti tai vaikka sormus puolisolle.

3. Aloita maltillisesti

Aloittelijan kannattaa aloittaa sijoittaminen tutustumalla rahastoihin.

– Rahastoyhtiöt ovat yhtiöitä, johon kerätään rahaa, jotka sijoitetaan. Niitä sijoitetaan vaikkapa osakkeisiin ja arvopapereihin, ne ovat perinteisimmät. Sijoitukset voivat tuottaa sitten rahaa, Odenwall selittää.

Ihan tavallinenkin ihminen voi lähteä sijoittamaan vaikkapa 20 eurolla kuussa, mutta se kannattaa aloittaa rahastoista. Odenwall muistuttaa, että pienestäkin kasvaa pian iso summa.

– Jos joka kuukausi laitat 20 euroa rahastoon, on siellä vuoden jälkeen 240 euroa. Tuona aikana rahastokin on ehkä saanut arvoa itselleen, joten summa voi olla enemmänkin, vaikkapa 260 euroa. Jos alun perin ei olut mitään, niin on se 260 euroakin jotakin.

Jos puhutaan pienemmistä summista, kannattaa aloittaa rahastosijoittamisella, ei suurilla osakesijoituksilla. Pienissä sijoituksissa kulut syövät tuoton, Odenwall selvittää.

– Kannattaa kartoittaa myös oma riskinottokyky ja -halukkuus. Kuinka pitkäksi aikaa on valmis sijoittamaan, odottaako voittoa kolmen vuoden sisällä vai pidemmällä aikavälillä?

– Pitkällä aikavälillä rahasto yleensä tuottaa, mutta voi joskus menettääkin.

4. Vertaile sijoituskohteita

Rahastoihin on hyvä tutustua etukäteen. Kun valitsee rahastoa, johon haluaa sijoittaa, kannattaa niiden välillä tehdä vertailua.

– Tutustu sijoituskohteisiin. On hyvä kysyä: mitä rahoilleni tapahtuu?

– Mieti, mistä maksat, ja mihin he rahastossa sijoittavat? Mitä rahasto lupaa ja onko se onnistunut aiemmin tuottamaan? Odenwall herättelee.

– Selvitä myös, onko rahastossa jokin aloituskustannus tai hoitokustannus.

Odenwallin mukaan myös rahastosijoittamisen eettistä puolta on hyvä miettiä.

– Löytyy rahastoja, jotka sopivia niillekin, joille eettisyys on toiminnassa tärkeää.

5. Sijoita eri kohteisiin

– Hajauta, eli sijoita eri kohteisiin. Useimmilla meistä on rahat sidoksissa kotimaahan, palkkaan, eläkkeeseen, asuntoon. Voi miettiä myös muille markkinoille sijoittamista, vaikka Eurooppaan ja Aasiaan, Odenwall sanoo.

Odenwallin mukaan kaiken ei kaiken tarvitse olla sidonnaista kotimaahan.

– Ei kaikki munia kannata laittaa yhteen koriin!

6. Hoida raha-asioitasi

– Mikäli haluaa vaurastua, kiinnostusta omiin raha-asioihin pitää olla, Odenwall sanoo.

Odenwall vertaa asuntoa sijoitettavaan rahaan.

– Suurimmalla osalla suomalaisista on se oma asunto se suurin omaisuus ja sijoitus. Pidäthän huolta kodistasi, pidä siis huolta myös sijoituksistasi, Odenwall neuvoo.

– Älä makuuta rahaa tililläsi.

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat