Minne lumet saa kolata taloyhtiön pihalta? Ota huomioon nämä asiat

Jos lumikaaos yllättää, minne lumet voi taloyhtiön pihalta kolata?

Kun piha täyttyy lumesta, alkaa väistämätön kolausoperaatio. Usein taloyhtiön piha on kuitenkin niin pieni, ettei sieltä löydy nurkkaa, jonne lumet mahtuisi kasaamaan.

Vs. johtava lakimies Kiinteistöliitto Uusimaasta, Mia Pujals, muistuttaa Kiinteistöliiton tiedotteessa, että lunta ei saa kolata naapurikiinteistön puolelle eikä kaupungin omistamalle maalle.

Taloyhtiön pitäisikin löytää lumikasoille paikka omalta kiinteistöltä. Jos tällaista paikkaa ei kuitenkaan ole mahdollista osoittaa, lumet täytyy kuljettaa pois kaupungin osoittamaan lumien vastaanottopaikkaan.

Lumen poiskuljettaminen kuitenkin maksaa, joten usein sopiva lumien kasaamispaikkaa yritetään löytää taloyhtiön pihalta. Lumien sijoittamisessa tulee huomioida kiinteistön turvallisuus, joka on taloyhtiön vastuulla, Pujals muistuttaa.

Esimerkiksi jyrkän rinteen reunalle kasattu lumi voi muodostaa vaaratilanteen lapsille. Lunta ei tule myöskään kasata pelastusteille, eikä lumikasoilla saa aiheuttaa haittaa tai vahinkoa. Siispä lunta ei saa kasata suoraan naapuritontin rajalle, eikä toisen omaisuutta vahingoittavalla tavalla.

Vahingon aiheuttaja korvaa vahingot

Yksi vaihtoehto on kasata lumet väliaikaisesti taloyhtiön vierasautopaikoille. Sen sijaan lumien kasaaminen osakkaan hallinnassa olevalle autopaikalle edellyttää luonnollisesti osakkaan suostumusta, Pujals muistuttaa.

Lumikasoista voi aiheutua myös vahinkoa. Yhtiön aita voi vaikka keikahtaa lumen painosta kumoon, jos kinokset on kasattu aitaa vasten.

– Huolimattomuudella tai laiminlyönnillä aiheutetut vahingot tulee vahingon aiheuttajan korvata, muistuttaa Pujals.

Tämä amerikkalaismies siivosi lumet pihatieltään tehokkaasti. Kikkaa ei kuitenkaan voi suositella:

Lähde: Kiinteistöliitto

Lue myös:

    Uusimmat