Vihaatko talvea? Syntymäpäiväsi saattaa selittää ilmiötä

Näin torjut kaamosmasennuksen 6:42
KATSO MYÖS: Videolla vinkkejä kaamosmasennuksens elättämiseen.,

Miksi osa ihmisistä tuntuu yksinkertaisesti vihaavan talvea kun taas osa kokee sen lempivuodenajakseen? Tieteellä on tähänkin mahdollinen selitys.

Ison-Britannian kansalaisista vain 7 prosenttia kertoo talven olevan heidän lempivuodenaikansa, kirjoittaa Metro-julkaisu. Lopuille talvi on vain se pakollinen paha, jonka aikana on lähinnä pimeää.

Mistä sitten johtuu, että osa tuntuu kukoistavan juuri talvella, kun osa kärsii jopa kaamosmasennuksesta? Yllä olevalla videolla lisää asiaa kaamosmasennuksesta.

Sään vaikutusta ihmisten mielialoihin tutkinut psykologi Seth Gillihan Pennsylvanian yliopistosta kertoo, että osasyy saattaa olla se, minä vuodenaikana olet syntynyt.

Syntymäpäiväsi saattaa määritellä, minkä pituisiin päiviin sisäinen kellosi virittyy

Gillihanin mukaan talvella syntyneiden ihmisten sisäinen kello vaikuttaa virittäytyvän siihen, kuinka pitkiä päivät ovat talvisin. Heidän sisäistä kelloaan lyhyemmät päivät eivät haittaa niin paljon kun taas heitä, jotka ovat syntyneet kesällä ja ovat virittäytyneet pidempiin päiviin.

Bergenin yliopistossa Norjassa ihmisten reaktioita äärimmäisiin ympäristöihin tutkiva professori Bjørn Helge Johnsen komppaa Gillihanin ajatusta.

Johnsenin mukaan useat Norjassa tehdyt tutkimukset osoittavat, että Norjassa esiintyy vain hitusen enemmän vuodenaikojen vaihteluun liittyviä oireita kuin aurinkoisemmilla seuduilla etelämmässä.

– Tämä saattaa haastaa ajatuksen siitä, että maailman valoisemmilla alueilla olisi enemmän onnellisuutta, Johnsen toteaa.

Johnsenin toteamusta tukee se fakta, että Suomi, Islanti, Norja ja Ruotsi, joissa on myös Euroopan pisimmät talvet, listautuvat kärkipäähän onnellisuutta mittaavissa maissa.

Pitkä talvi ei tietenkään ole välttämättä juuri onnellisuuden syy, mutta ehkäpä pohjoisen asukit osaavat ottaa talvesta enemmän irti ja hyödyntää sen suomat onnellisuuden hetket.

Lähde: Metro


Lue myös:

    Uusimmat