Milloin ihottumasta pitää huolestua? Pidä silmällä näitä oireita

Muiden oireiden kanssa ilmenevä ihottuma voi olla merkki vakavammasta sairastumisesta.

Monet asiat kosmetiikasta ja ihon kuivumisesta infektioon ja hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon voivat saada ihon kutisemaan ja punoittamaan. Mistä sitten tietää, milloin hakeutua lääkärin vastaanotolle?

Nyrkkisääntönä voi pitää, että useimmiten ihottuma ei ole hengenvaarallista. Jos iho-oireisiin liittyy yleistä huonovointisuutta, kannattaa asia tutkituttaa ammattilaisella, Today-sivuston haastattelema ihotautilääkäri Daniela Kroshinsky sanoo.

Seuraavat merkit kielivät siitä, että ihottuman taustalla voi olla vakavampi sairastuminen.

Ihottuman kanssa kuumetta tai kipua

Jos kärsii ihottuman lisäksi kuumeesta tai kivusta, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Kyseessä voi nimittäin olla infektio tai allerginen reaktio.

Kivulias ihottuma yhdessä kuumeen kanssa voi olla oire esimerkiksi herpeksestä, tuhkarokosta, ihottumasta tai tulirokosta, listaa lääketieteellinen MedicineNet -sivusto.

Ihottuma ja mustelmat

Verisuonitulehdus eli vaskuliitti voi aiheuttaa purppuraista ihottumaa, minkä lisäksi iholle voi ilmestyä mustelman tapaisia läiskiä. Vaskuliitti on usein vakava sairaus, mutta se voidaan onneksi hoitaa.

Pelkäätkö ihosyöpää? Katso videolta, millaisista luomista ei tarvitse huolestua. Juttu jatkuu videon alla.

Ihottuma ei parane

Sitkeä ihottuma, joka vain pahenee ajan myötä, kannattaa tutkituttaa lääkärissä. Rikkonaisen ihon läpi elimistöön saattaa päästä taudinaiheuttajia, jotka aiheuttavat infektion. Kuumotus, kipu, värimuutokset ja paha haju ovat selviä merkkejä ihon tulehtumisesta.

Ihottuma leviää laajalle

Nopeasti leviävä ihottuma on yksi vakavan allergisen reaktion eli anafylaksian oireista. Äkillinen yliherkkyysreaktio voi johtua esimerkiksi ruoka-allergiasta, ampiaisen pistosta tai uudesta lääkkeestä.

Laaja-alaisen ja nopeasti leviävän nokkosihottuman lisäksi anafylaktiseen reaktioon liittyy usein selvää turvotusta.

Rakkulainen ihottuma

Voimakkaasti kutiseva ihottuma, johon nousee rakkuloita, voi olla oire pemfigoidista tai pemfiguksesta, jotka ovat ihon autoimmuunitauteja.

Taudit ovat pitkäkestoisia. Pemfigoidin oireet voivat puhjeta uudestaan oireettoman kauden jälkeen, vaikka sairauden olisi kerran selättänyt.

Rengasmainen ihottuma

Punkin puremaksi joutuneen kannattaa pitää puremakohtaa silmällä. Sen ympärille kuukauden sisällä muodostunut rengasmaisesti laajeneva ihomuutos on borrelioosin oire.

Yleensä borrelioosiin liittyvä ihottuma ei ole kivulias tai kutiseva. Ihomuutoksen väri vaihtelee hennosta punerruksesta voimakkaan sinipunertavaan.

Videolla ihotautilääkäri kertoo, mitä iholle ei tulisi pakkasella tehdä.

Ihotautilääkäri kertoo, mitä iholle ei tulisi pakkasella tehdä 1:48
Katso video: Älä tee iholle näin pakkasella!

Lue myös:

    Uusimmat