Onko sinunkin ihossasi pieni punainen luomi? Huolestu vasta tässä vaiheessa

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Videolla kerrotaan, millaisia ovat ihosyövän oireet.

Luomen näköinen punainen kohouma iholla voi herättää pelon syövästä, mutta todennäköisesti kyseessä on vain harmiton kirsikkaluomi.

Terveysvalistus liiallisen auringonoton haitoista on mennyt perille ja rusketuksen sijaan moni jahtaa tätä nykyä epäilyttäviä ihomuutoksia. Huolta voi herättää esimerkiksi punainen, uuden luomen näköinen kohouma, joka tuo mieleen veripisaran.

Tässä tapauksessa pelolle ei ole syytä. Niin sanotut kirsikkaluomet ovat melko yleisiä ja hyvänlaatuisia ihomuutoksia, joita ilmaantuu etenkin keski-iässä ja vanhuudessa. Terveyskirjaston mukaan kirsikkaluomia on etenkin naisten vartalossa ja raajoissa.

Yleensä kirsikkaluomi on muutaman millimetrin kokoinen, sileä ja nimensä mukaisesti kirsikanpunainen. Niitä voi olla kehossa useitakin.

Kirsikkaluomilla on tapana periytyä

Kirsikkaluomi koostuu verisuonista. Health.com-sivuston haastattelema amerikkalainen ihotautilääkäri Michele Green selittää, että pienten pinnallisten verisuonien laajentuminen saa aikaan niiden rikkoutumisen, jolloin ne tulevat näkyviin ihon pinnalle. Mount Sinai -sairaalakeskuksen mukaan kirsikkaluomien tarkkaa syytä ei tunneta. 

Kirsikkaluomilla on tapana periytyä. Joissain tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että tietyt kemikaalit voisivat aiheuttaa kirsikkaluomia, mutta Medical News Todayn mukaan tästä ei ole pitäviä todisteita.

Kirsikkaluomia ei tarvitse hoitaa

Kirsikkaluomea ei tarvitse hoitaa millään tavalla. Jos punaisten täplien kokee aiheuttavan kosmeettista haittaa, ne voidaan poistaa esimerkiksi jäädyttämällä tai laserhoidolla.

Kirsikkaluomet voivat vuotaa, jos niitä hinkkaa, raapii tai repii. Lääkärille asiasta kannattaa kertoa, jos luomi alkaa vuotaa itsekseen tai muuttaa muotoaan tai kokoaan. Myös kutiava tai kipeä luomi kannattaa tutkituttaa.

On tavallista, että luomien koko, väri ja määrä muuttuvat hitaasti vuosien varrella. Huolestuttavaa on, jos muutokset tapahtuvat nopeasti eli parissa viikossa tai kuukaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat