Epäonninen mies sai kolme sairautta yhdestä punkinpuremasta: "Suhteellisen harvinaista"

Moni punkin purema voi jäädä huomaamatta – tätä kaikkea puraisu voi saada ihmisessä aikaan 6:47
Videolla kerrotaan, mitä kaikkea punkin puraisu voi saada ihmisessä aikaan.

Amerikkalainen mies hakeutui sairaalaan pahojen oireiden vuoksi. Tutkimuksissa selvisi, että kuukausi aiemmin miestä purrut punkki oli tartuttanut häneen kolme eri sairautta.

Lääkärit raportoivat BMJ Case Reports -lehdessä 70-vuotiaasta miehestä, joka saapui sairaalaan kuumeen, nilkan turvotuksen ja kivun sekä huonovointisuuden vuoksi. Kuukausi aiemmin miehen nilkkaa oli purrut hyönteinen, oletettavasti punkki.

Laboratoriotutkimukset paljastivat, että potilas kärsi anemiasta ja munuaisvauriosta. Lisäksi miehen veressä oli liian vähän verihiutaleita ja hänen maksa-arvonsa olivat koholla.

Vasta-ainetutkimukset paljastivat, että mies oli sairastunut punkin pureman vuoksi kolmeen eri sairauteen: borrelioosiin, babesioosiin sekä anaplasmoosiin.

– On suhteellisen harvinaista sairastua kolmeen punkkivälitteiseen infektioon yhdellä kerralla, tapausraportin kirjoittaneet lääkärit lohduttavat.

Miehen onneksi infektioiden oireet talttuivat antibiooteilla.

Punkkien levittämät taudit Suomessa

Suomessa punkkeja eli puutiaisia tavataan yhä enemmän ympäri maata. Samalla myös niiden välittämien tautien määrä on lisääntynyt.

Suomessa tärkeimmät punkkien levittämät taudit ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus, joista borrelioosi on selvästi yleisempi.

Suojaudu punkeilta:

  • käytä luonnossa liikkuessa suojaavaa vaatetusta, kuten pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita
  • käytä puutiaisiin tehoavaa hyönteiskarkotetta
  • tee joka ilta punkkitarkastus ja poista punkit heti havaitessa
  • puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua TBE-rokottella

Lähde: THL

Borrelioosin oireet ilmenevät muutamasta päivästä kuukauteen punkin puremasta. Osalla sairastuneista pureman alueelle kehittyy punoittava ja laajeneva ihottuma tai patti.  Myös flunssaoireita voi esiintyä. Jos borrelioosia ei hoida, voi se johtaa erilaisiin iho-, hermosto- ja sydänoireisiin.

Puutiaisaivotulehdus ei yleensä aiheuta oireita. Osalle potilaista kehittyy alle kuukauden sisällä punkin puremasta kuumeilua, lihaskipuja ja sairauden tunnetta. Heistä noin 20–30 prosenttia saa viikon kuumeettoman jakson jälkeen aivotulehduksen.

Aivotulehdukseen voi liittyä esimerkiksi kuumetta, päänsärkyä, pahoinvointia, niskajäykkyyttä sekä silmien valonarkuutta.

Amerikkalaismieheen tarttuneet babesioosi ja anaplasmoosi ovat suomalaisessa väestössä harvinaisia tauteja.

Punkki voi purra myös lemmikkiä. Alla olevilla videoilla kerrotaan, miten etsit punkkeja koiran ja kissan turkista.

Näin etsit punkkeja koiran turkista 2:02

Näin etsit punkkeja kissan turkista 0:53

Lue myös:

    Uusimmat