Millaisista aiheista ei pitäisi puhua töissä? Yksi aihe kiusallinen: "Motiivi puhua voidaan ymmärtää väärin"

Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma:"Tabu, jota ei oikein ymmärretä" 3:05
KATSO MYÖS: Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma: "Tabu, jota ei oikein ymmärretä"

Se, mikä kaveripiirissä on vitsailua, voi töissä olla vaivaannuttavaa. Miten esimerkiksi palkkakeskustelun voisi aloittaa?

Työkavereista usein tulee ajan myötä läheisiäkin ystäviä. Enää ei puhuta vain työstä – oman elämän aiheet, vitsit ja kokemukset pääsevät nekin ääneen. Mutta onko olemassa aiheita, joista ei pitäisi puhua töissä?

– Tämä on haastava aihe, koska periaatteessa ystävien kesken voi puhua mistä vain, työnhakupalvelu Duunitorin työnantajakuvakonsultti Antti Hyrkäs sanoo.

Toisaalta työystävyys ja yhteiset jutut voivat rajoittua vain työpaikalle. Siksi voi olla vaikeaa ennakoida, millaiset vitsit tai heitot ovat huteja. Se, mikä omassa kaveripiirissä on hauskaa vitsailua, voi töissä olla epämukavaa tai ahdistavaa.

– Kaikkea, mikä jollakin tavalla on syrjivää tai mistä voisi aiheutua huonoa oloa muille, pitäisi välttää.

Oletko joutunut välttelemään keskustelua jostakin aiheesta työpaikalla? Kerro siitä meille WhatsApp-numeroon 040 578 5504 tai sähköpostitse uutiset@mtv.fi. 

Kiusalliset palkka-asiat

Suomessa raha-asiat on perinteisesti koettu yksityisasiaksi, josta tuntuu kiusalliselta puhua. Kuitenkin olisi tärkeää tietää, että saa samasta työstä samaa palkkaa kuin muutkin.

– Palkka-asiat voidaan kokea aika henkilökohtaisiksi ja tilanne kiusalliseksi. Motiivi puhua palkasta voidaan ymmärtää väärin, Hyrkäs sanoo.

Jos aiheen haluaa ottaa esiin, tilannetta voi pohjustaa sanomalla, että haluaisi avata keskustelun aiheesta. Siis kysyä suoraan, sopisiko se.

– Se, että kysyy suoraan tai kertoo oman palkkansa, ei välttämättä ole paras tie. Voi vaikkapa sanoa, että haluaa avoimempaa puhetta ja voitaisiinko puhua tästä asiasta, Hyrkäs vinkkaa.

Katso myös: Quiet quitting on noussut ilmiöksi – tästä "hiljaisessa irtisanoutumisessa" on kyse

Quiet quitting on noussut ilmiöksi –tästä"hiljaisessa irtisanoutumisessa"on kyse 0:51
Moni hivuttautuu jatkuvasti kohti irtisanoutumista tajuamatta sitä edes itse.

Lue myös:

    Uusimmat