Vältä näitä puheenaiheita työhaastattelussa: "Herättää kysymyksiä hakijan motivaatiosta"

Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma:"Tabu, jota ei oikein ymmärretä" 3:05
KATSO MYÖS: Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma.

Työhaastattelu ei ole oikea aika kritisoida tai grillata työnantajaa. Jos suusta lipsahtaa jännityksen vuoksi jonkinlainen sammakko, hätääntyä ei kuitenkaan kannata.

Aamupäivä unelmatyöpaikan aulassa. Kädet hikoavat kahvimukin ympärillä. Mitä pitikään muistaa? Oliko jotakin, mitä työhaastattelussa ei kannata sanoa...?

Työnhaastattelussa saa ja kannattaakin kysellä työantajalta kaikenlaista. Yksittäisten kysymysten sijaan työnantajakuvakonsultti Marja Vesala välttelisi tiettyjä puheenaiheita.

– En puhuisi kielteisesti aiemmista työpaikoista, työkavereista, esihenkilöistä. Jos kysytään esimerkkiä jostakin epäonnistumisesta, en lähtisi syyttelemään entistä työnantajaa, työnhakupalvelu Duunitorin Vesala kuvaa.

Myöskään valmistautumattomuuttaan ei kannata paljastaa.

– En kysyisi, mitä se yritys tai organisaatio tekee, johon olen hakemassa. Kysymys kertoo, että en ole tehnyt omaa taustatyötäni kunnolla. Se herättää kysymyksiä hakijan motivaatiosta, Vesala kuvaa.

Lienee itsestään selvää, että valehtelukaan ei kannata.

– Jos esimerkiksi omasta työhistoriasta löytyy aukkoja, niitä kannattaa selventää avoimesti. Omasta työhistoriasta ja osaamisesta voi nostaa esiin vahvuuksia, mutta jos niitä lähtee liikaa kuorruttamaan, se paljastuu ennen pitkää.

"Ei kannata kritisoida itseäänkään tai olla turhan vaatimaton"

Vaikka jokin työnhakuprosessissa tai työnhakuilmoituksessa nyppisi, yritystä ei silti kannata mollata. Haastattelu ei ole oikea hetki kritisoida yritystä puutteista heidän urasivuillaan tai virheestä rekrytointi-ilmoituksessa, Vesala sanoo.

– Olisi toisaalta hyvä muistaa, ettei kannata kritisoida itseäänkään tai olla turhan vaatimaton. Tärkeää on olla aktiivinen ja kysyä relevantteja kysymyksiä, eli ei kannata sanoa, ettei ole mitään kysyttävää. Kysymysten esittäminen kertoo motivaatiosta ja kiinnostuksesta työpaikkaa kohtaan. Työnantajan ja haastattelijan mielisteleminenkin kannattaa jättää suosiolla muille.

Jos jokin tärkeä kysymys unohtuu tai suusta pullahtaa omituinen virke, ei kannata hätääntyä. Haastattelussa ymmärrettävästi voi jännittää.

– Työhaastattelu on jännittävä tilanne ja suusta voi vahingossa lipsahtaa jotain, mitä ei ole tarkoittanut. Itselleen kannattaa olla armollinen ja myös valmistautua haastatteluun mahdollisimman hyvin.

Katso myös: Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo Juha – älä yritä aina tehdä parastasi

Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo Juha – älä yritä aina tehdä parastasi 3:45
Miksi tavoittelemme kympin tulosta, kun seiskallakin pärjäisi ihan hyvin?

Lue myös:

    Uusimmat