Millainen naisvartalo kiinnostaa miehiä?

Kauneus on tietenkin aina katsojan silmissä. Evoluutiopsykologit ovat tutkimuksissaan kuitenkin havainneet, että naisissa on tiettyjä piirteitä, jotka yleisesti viehättävät miehiä. Osa noista piirteistä on pysynyt muuttumattomana kautta ihmisen historian.

Saksassa tehtiin vuonna 1995 selvitys siitä, mitä fyysisiä ominaisuuksia ihmiset arvostavat kumppanissaan. Seuraavassa ovat miesten vastaukset. Prosenttimäärä kertoo, kuinka moni mies pitää kyseistä piirrettä merkittävänä.

Sensuelli, eroottinen suu: 83 prosenttia

Täyteläiset ja kiinteät rinnat: 80 prosenttia

Pitkät jalat: 77 prosenttia

Hoikka figuuri: 73 prosenttia

Trimmatut häpykarvat: 67 prosenttia

Pyöreät lonkat: 64 prosenttia

Naiselliset reidet: 62 prosenttia

Kauniisti kaartuva häpykumpu: 54 prosenttia

Urheilullinen vartalo: 53 prosenttia

Mantelinmuotoiset itämaiset viirusilmät: 51 prosenttia

Pitkät hiukset: 49 prosenttia

Rinnoilla on merkityksensä

Rinnoilla on suuri rooli naisen seksuaalisessa viehättävyydessä. Eräiden psykologien mielestä miesten kiinnostus rintoihin juontaa juurensa vauvaikään. Rinnat tuovat turvaa, lämpöä ja pehmeyttä ja antavat oraalista nautintoa. Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan rinnat todellakin säteilevät lämpöä. Tämä lämpösäteily vetää miehiä puoleensa. Tutkijat esittävät, että rintojen erittämän lämmön määrä kertoo miehille naisen imetyskyvystä. Tämä mielenkiintoinen väittämä on kuitenkin vielä hypoteesin tasolla.

Yleensä miehet pitävät noin parikymppisen naisen rinnoista, jotka ovat pyöreät, pystyt ja terhakkaat. Esimerkiksi Playboyn keskiaukeamatyttöjen rinnat ovat yleisesti ottaen juuri tällaisia. Niiden koetaan ilmentävän naisen sukukypsyyttä, nuoruutta ja hedelmällisyyttä. Rinnoilla on siis selkeän seksuaalinenkin merkitys, vaikka osa niiden viehättävyydestä olisi alkujaan peräisin imeväisiältä tai lämpösäteilystä. Sosiaaliantropologi Clellan Fordin ja psykologi Frank Beachin mukaan joissakin kulttuureissa rintojen muotoa ja kokoa pidetäänkin tärkeänä viehätysvoiman merkkinä. Näin on erityisesti länsimaissa.

Toisin kuin naiset yleisesti luulevat, miehet pitävät harvoin hyvin suurista rinnoista. Suuret ja riippuvat rinnat viestivät miehelle sitä, että nainen on jo mahdollisesti imettänyt ja lähestymässä keski-ikää. Nainen on siis ohittanut hedelmällisimmän kautensa, joka on 20–30 ikävuoden välillä. Tosin Fordin ja Beachin mukaan Afrikassa asuvat azandet ja gandat pitävät riippuvia rintoja seksuaalisesti erittäin viehättävinä.

Joissakin kulttuureissa naisen isoja rintoja pidetään uhkaavina. Esimerkkiä ei tarvitse etsiä Italiaa pidemmältä. Psykologi Raffaele Morellin vuonna 2001 tekemä tutkimus osoittaa, että 65 prosenttia italialaisista miehistä tuntee olonsa epämukavaksi isorintaisen naisen läheisyydessä. Suurin osa tutkimukseen osallistuneista 926 miehestä pitää enemmän keskikokoisista rinnoista.

Illinoisin yliopiston psykologit tutkivat 1960-luvulla muun muassa, minkälaiset miehet pitävät suuresta tai pienestä povesta. Voi olla, että tutkimustulokset ovat jo hiukan vanhentuneet, mutta niissä on silti yllättäviä ja hauskojakin lopputuloksia.

Tutkimuksen mukaan miehet, jotka pitävät isorintaisista naisista, riehaantuvat helposti. He ovat luonteeltaan hauskoja ja heistä tulee helposti seuran keskipiste. He viihtyvät erittäin hyvin naisseurassa. He harrastavat urheilua, ovat itsevarmoja, polttavat, juovat ja rällästävät. Heidän ongelmansa on se, että heiltä puuttuu usein luonteenlujuus ja kestävyys. Mitä ihastuneempi mies on suuriin rintoihin, sitä harvemmin hän on korkeasti koulutettu.

Pienirintaisista naisista pitävät miehet eivät yleensä juo tai polta. Heillä on yleensä vankat mielipiteet eri asioista, mutta he masentuvat hyvin helposti. He ovat usein kotoisin varakkaista perheistä, mutta heiltä puuttuu kunnianhimo.

Vartalomalli

Hoikka vartalo on ollut länsimaissa muotia vasta 1960-luvulta lähtien. Sitä ennen ihannenainen oli naisellisen muodokas (esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Marilyn Monroe).

Suomalaisten tekemän tutkimuksen mukaan vielä 1950-luvulla naisihanne oli pitkälti samanlainen kuin 400 vuotta aikaisemmin. Twiggyn myötä alettiin ihannoida yhä laihempia naisia, ja tämä suuntaus kärjistyi 1990-luvulla, jolloin rasvaa alettiin pitää erityisen paheksuttavana ja äärimmäisen epäterveellisenä. Ihanteen ruumiillistumana oli Calvin Kleinin mainoksissa poseerannut Kate Moss– nainen, jolla ei ollut lainkaan ylimääräistä rasvaa mutta ei myöskään naisellisia muotoja. Kuitenkin vain harvat miehet pitävät androgyynisistä naisista, ja nyt onkin jälleen havaittavissa, että muodokkaat naiset ovat hiljalleen palaamassa muotiin.

Naisen vartalossa seksikkyyden kannalta tärkeä mitta on vyötärön ja lantion välinen suhde (vyötärön ympärys mitataan kaksi senttimetriä navan yläpuolelta ja lantiomitta lantion leveimmältä kohdalta). Professori Devendra Singhin mukaan premenopausaalisen naisen ihannesuhde on 0,67–0,80. Farmareissa yleisesti käytetyn tuumamitoituksen mukaan vyötärökoko on tuolloin 24–28 tuumaa ja lantion koko on vastaavasti 36 tuumaa. Mikäli lantion tuumakoko on 40, vyötärökoko voi olla 27–31 tuumaa.

Mitä pienempi vyötärö/lantio-suhde on, sitä seksikkäämmäksi naisen vartalo koetaan. Miss Maailma-kisojen voittajien sekä Playboy-lehden keskiaukeamatyttöjen keskimääräinen vyötärö/lantio-suhde on vuonna 2002 British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan noin 0,67.

Singhin mukaan tuo suhde on kertonut miehelle kautta aikain, että nainen on hedelmällinen sekä fyysisesti terve. Tutkimukset ovat osoittaneet kyseisen väittämän todeksi. Tutkimusten mukaan naisilla, joiden vyötärö/lantio-suhde on korkea, on vaikeuksia tulla raskaaksi ja heidän ensimmäinen synnytyksensä tapahtuu yleensä vanhemmalla iällä. Evoluutiopsykologi Steven Gangestadin mukaan naisilla, joiden vyötärö/lantio-suhde on noin 0,7, on hedelmällisyyden kannalta ideaalinen testosteronin ja estrogeenin suhde.

Pyöreät pakarat

Naisen pyöreät pakarat ovat miehelle voimakas eroottinen signaali. Pakarat kiehtovat miehiä sekä ulkonäkönsä että liikkeensä vuoksi. Naisten pakarat ovat leveämmät ja pyöreämmät kuin miesten pakarat. Tämä johtuu naisen lantiorenkaan koosta sekä pakaroiden tiheämmästä rasvakudoksesta. Syy näihin eroavaisuuksiin miehen ja naisen välillä on se, että nainen synnyttää. Lisäksi naisen liikkuessa pakarat liikkuvat voimakkaasti, toisin kuin miehillä. Tämä johtuu siitä, että naisen kävellessä lantio pyörähtää ja keinahtaa taaksepäin. Tämä saa aikaan naisen takamuksen keinunnan, joka ei siis ole tarkoituksellisesti tuotettua. Tosin nainen voi sitä kyllä tietoisesti liioitella.

Millaisia pakaroita miehet sitten pitävät seksikkäimpinä? Toiset pitävät kiinteistä ja pyöreistä, toiset taas leveistä ja pehmeistä – makuja on monia. Varmaa kuitenkin on se, että miehet pitävät naisten pakaroista, kunhan ne ovat pyöreät. Latteat pakarat eivät näytä miehistä kovinkaan kiihottavilta.

Edellä mainitun Illinoisissa tehdyn tutkimuksen mukaan miehet, jotka pitävät pyöreästä ja suuresta takamuksesta, ovat järjestelmällisiä ja korrekteja. Usein he työskentelevät virastoissa ja konttoreissa. He ovat hyvin tunteellisia ja seurallisesti muista riippuvaisia. Miehet, joita viehättävät pienet takamukset, eivät yleensä tunne syyllisyyttä. He ovat erittäin työteliäitä. Heitä ei kiinnosta aktiiviurheilu eikä itsensä esille tuominen.

Säihkyvät sääret

Myös jaloilla on huomattava seksuaalinen merkitys. Kuten edellä olevasta luettelosta voimme huomata, jalat jäävät vain muutaman prosentin jälkeen rinnoista. Naiset ovatkin osanneet hyödyntää jalkojen eroottista vetovoimaa miesten kiihottamisessa. Esimerkiksi 1960-luvulla muotiin tullut minihame on muodikas vuodesta toiseen ja saa aina miesten päät pyörälle. Tämän todistavat jokavuotiset kolaritilastot, joissa miehen keskittyminen on hetkeksi herpaantunut minihameisen naisen vuoksi.

Pitkät jalat koetaan Bottingien mukaan seksikkäiksi, koska ne ovat sukukypsyyden merkki (luuston pituuskasvu loppuu naisilla kasvulevyn luuduttua alle 20-vuotiaana). Toisaalta pitkät jalat kiehtovat miehiä puhtaasti niiden visuaalisten ominaisuuksien vuoksi. Naisten pitkät jalat ovat linjakkaat ja sulavakaarteiset. Miesten jalat ovat huomattavasti kulmikkaammat. Väitetään myös, että mitä enemmän naisen jalkaparista näkyy, sitä helpompi miehen on kuvitella niiden yhtymäkohta.

Mielenkiintoista on, että englantilaisen tutkimuksen mukaan miehet kuitenkin suosivat parinvalinnassa lyhyitä naisia. Tutkija Daniel Nettlen mukaan tarkkaa syytä tähän ei vielä tiedetä.

Kyseisen tutkimuksen mukaan naiset vastaavasti suosivat pitkiä miehiä. Tutkimukseen osallistui noin 10 000 englantilaista miestä ja naista.

Illinoisin tutkimuksen perusteella lyhytsäärisistä naisista pitävät miehet ovat useimmiten seuranhaluisia ja pitävät siitä, että muut tarvitsevat heidän apuaan. He ovat avuliaita mutta epävakaita. Useimmat heistä polttavat, mutta harvat heistä juovat.

Miehet, joita viehättävät pitkäsääriset naiset, ovat pidättyväisiä ja kohteliaita. He ovat usein taitavia liikemiehiä, hienotunteisia, mutta suuremmassa seurueessa hyvin estyneitä. Useimmat heistä ovat täysin raittiita eivätkä polta tupakkaa.

Kumppanin kauneus on ollut haluttu ominaisuus pitkälti siksi, että se kertoo tämän hyvistä geeneistä sekä terveydentilasta. Kauneus kiehtoo toki myös esteettisten syiden vuoksi. Kumppanin kauneudella on kuitenkin oma varjopuolensa – tutkimusten mukaan kauniit ihmiset ovat nimittäin uskottomampia kuin muut.

Evoluutiopsykologit huomauttavat myös, että persoonallisuus, äly, huumorintaju sekä charmi ovat ominaisuuksia, joilla on erittäin suuri merkitys kumppaninvalinnassa. Myös feromonit vaikuttavat oletettua enemmän miehen ja naisen väliseen kanssakäymiseen. Miehet pystyvät esimerkiksi haistamaan koska naiset ovat hedelmällisimmillään. Tämä on tullut hiljattain esille Randy Thornhillin ja Devendra Singhin tekemissä tutkimuksissa. Kaikille siis löytyy se oma rakkaansa.

MTV3/Helmi

Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja