Miehet paljastavat: Karismaattinen nainen kiinnostaa – mutta miksi?

Karismaattinen nainen on miehille kuin Etelänapa naparetkeilijälle. Salaperäinen ja pelottavakin, mutta samalla suuri ylpeyden aihe niille, jotka ovat onnistuneet valloittamaan sen. Viisi suomalaista miestä puhuu suunsa puhtaaksi karismaattisista naisista.

– Karisma ei ole varsinaisesti seksuaalinen ominaisuus, mutta voi lisätä naisen vetovoimaa. Minä henkilökohtaisesti koen karismaattiset naiset puoleensavetävinä tai oikeastaan haasteellisina, Erkki, 51, sanoo.

Hän muistaa nuoruudestaan naiset, jotka astuivat sisään ravintolaan lanteet keinahdellen, yksin.

– He olivat huoliteltuja, hyvin pukeutuneita, tyylikkäitä ja itsevarmoja. He laskivat salkun kainalostaan tuolille ja tilasivat eteensä sateenvarjolla koristellun juoman, hän kuvailee.

Voimakasta, sisäistä hehkua

– Karismaattisesta naisesta pystyy aistimaan, että hän luottaa itsensä. Lisäksi hänestä näkee, että hän seisoo omilla jaloillaan myös silloin, kun eteen tulee vastoinkäymisiä. Karismaattisesta naisesta voi olla varma, ettei hän tiukan paikan tullen säntää jonkun syliin piipittämään, Totti, 36, kuvailee.

Karismaattinen nainen mielletään usein yksinäiseksi sudeksi, ja miehet kokevat hänet haasteelliseksi ja etäiseksi. Hänessä on seesteistä henkistä voimaa. Itsevarmuuden ja tyyneyden lisäksi he ovat itsenäisiä.

– Itsenäisissä naisissa on seksiä, Totti tiivistää.

Yksinäiset yön kuningattaret

Karismaattinen nainen hehkuu sensuellia itseluottamusta ja vahvuutta, minkä vuoksi joidenkin on vaikea lähestyä häntä. Tyynen kuoren alla saattaa kuitenkin usein piillä mielenkiintoinen ja hurmaava persoonallisuus.

– Karismaattiset naiset tulivat ravintolaan yksin, ja he saivatkin usein istua yksin. Ei heitä kovin moni lähestynyt. Minä koin heidät kiehtoviksi haasteiksi ja voin sanoa, että voitin yli 50 prosenttia niistä haasteista, Erkki kertoo.

– Kun heihin tutustui paremmin, ulkoinen rooli jäi pois pikku hiljaa. Monet heistä olivat mielenkiintoisia, hienoja ihmisiä, jotka tekivät lisäksi hyviä aamiaisia, hän lisää pilkettä silmäkulmassaan.

Seesteistä itsevarmuutta huokuva nainen vetoaa myös Tottiin.

– Minä kiinnostun karismaattisista naisista, sillä heissä on haastetta. Tunnen itseni tosimieheksi, kun saan sellaisen naisen kiinnostumaan itsestäni. On kamalaa nähdä nainen, joka on henkisesti ihan lyöty, hän sanoo.

Karismaattisen naisen viehätysvoima perustuu osaltaan miesten valloitushaluun. Voimakkaan ja itsetietoisen naisen vietteleminen on miehille suurempi sulka hattuun kuin esimerkiksi lempeän, iloisen ja tyttömäisen naisen hurmaaminen. Vaikka karisma lisää naisen puoleensavetävyyttä, ei se automaattisesti tee naisesta eroottista.

– Mielestäni karismaattiset miehet ja naiset voivat olla hyvinkin epäeroottisia, Elias, 29, toteaa.

– Jos naisen kokee karismaattiseksi, häntä katsoo silloin vähän eri silmällä. Häntä ei näe pelkästään eroottisena. Arviointi myös kohdistuu enemmän luonteeseen ja muihin ominaisuuksiin kuin pelkkään ulkonäköön, Toni, 27, selventää.

Johtajien ominaisuus

Karismaa pidetään johtajien ominaisuutena, eikä sitä aina osata liittää naisiin.

– En ole kuullut monesti sanottavan naisista, että he olisivat karismaattisia, myöntää Sakari, 54.

– Toisaalta en aina pysty sanomaan sitä miehestäkään. Se on minulle sellainen käsite, etten pidä sitä tärkeänä. Se ikään kuin nostaa jonkun ihmisen jalustalle, ja itse olen vakaumukseni vuoksi pyrkinyt näkemään ihmiset tasa-arvoisina, hän analysoi.

Erkki ja Sakari ovat samaa mieltä siitä, että naisella voi olla karismaa, mutta he eivät pidä sitä yleisenä. Syykin on heidän mielestään selvä:

– Karisma tulee esiin, kun ihminen toimii johtajana ja vastaa asioiden esittelystä. Naiset ovat harvoin sellaisissa tehtävissä, jossa henkilökohtainen karisma tulisi esiin. Asia varmaankin muuttuu vähitellen, kun naisten osuus johtotehtävissä lisääntyy, Erkki arvioi.

Johtavaan asemaan yltäneet naiset ovatkin niitä, jotka miehet nimeävät ensimmäisinä karismaattisiksi. Kärkisijoilla ovat esimerkiksi Margaret Thatcher, Angela Merkel ja Kirsti Paakkanen. Working Girl -elokuvan sivuroolissa kovaa liikenaista näytellyt Sigourney Weaver taas vei monen mielestä henkilökohtaisella säteilyllään huomion seksikkäältä Melanie Griffitiltä.

Karisma ei vaadi kovuutta

Karisma viestii henkisestä vahvuudesta, mutta se ei tarkoita sitä, että karisma olisi erityisesti kovien naisten ominaisuus. Ulkoisella esiintymisellä tai teennäisellä uholla karismaa ei voi saavuttaa, vaan käytöksen ja olemisen varmuus ovat karismassa sisäsyntyisiä.

– Myös pehmeät, herkät ja tyttömäiset naiset voivat olla karismaattisia, jos he ovat aitoja ja toimivat omien arvojensa mukaan, Totti sanoo.

– Itse pidän karismaattisina esimerkiksi Lotta Lehtikaria, Matleena Kuusniemeä ja BB-talon Kätliniä. Heidän lumovoimansa eroavat toisistaan, mutta jokainen heistä pystyy pelkällä läsnäolollaan täyttämään tilan, hän tuumaa.

Mystinen ominaisuus

– Minä ymmärrän karisman vahvan ihmisen esiintymisenä. Hän uskaltaa ja osaa esittää mielipiteensä, Erkki sanoo.

Sakari sen sijaan myöntää, että karisma on hänelle vaikea käsite.

– En juuri koskaan näe sitä. Jos joku sanoo minulle, että tuossa ihmisessä on karismaa, niin minä en siitä huolimatta tunnista sitä, hän sanoo.

Karismaa on vaikea määritellä, ja moni ymmärtääkin sen hyvin subjektiivisesti. Yleisesti ajateltuna karisma on harvinaista lumovoimaa, jota ihminen säteilee pelkällä läsnäolollaan. Toisilla se syntyy henkisistä ominaisuuksista, toisilla taas ulkonäkö vaikuttaa enemmän asiaan. Erityisen vahvasti karisma liittyy ihmisen tapaan olla.

– Karisma syntyy itsevarmuudesta. Ihminen kykenee olemaan luontevasti oma itsensä ja ilmaisemaan omia mielipiteitään, luonnehtii Elias.

Toisen ihmisen aitous ja henkinen eheys lumoavat. Se myös selittää, miksi karismaattinen ihminen vetoaa usein myös seksuaalisesti.

– Sen haluaa valloittaa. Siitä ikään kuin haluaa palan itselleen, Totti toteaa.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja