Mainos

Miljoonia pelastuisi: Äiti- ja lapsikuolleisuus voitaisiin voittaa yhden sukupolven aikana

Maailman äiti- ja lapsikuolleisuus pystyttäisiin käytännössä poistamaan. Jos kaikki 66 tavoitetta saavutettaisiin 90-prosenttisesti ympäri maailmaa, estyisi vuosittain 150 000 äitikuolemaa.

Maailman äiti- ja lapsikuolleisuus pystyttäisiin käytännössä poistamaan kokonaan yhden sukupolven aikana. Keinot tähän ovat olemassa eivätkä kustannuksetkaan olisi kovin suuria, tuore selvitys osoittaa.

Selvitys aiheesta julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Selvityksessä mallinnettiin matemaattisesti 66 äitien ja lasten terveyttä parantavan tekijän vaikutuksia 74 pieni- ja keskituloisessa maassa. Nämä 66 tekijää yhdessä selittävät 95 prosenttia maailman äiti- ja lapsikuolleisuudesta.

Mallinnuksen perusteella jo pelkkä ehkäisyn saatavuuden ja ehkäisytiedon lisääminen johtaisi huomattaviin parannuksiin. Jos ihmiskunnan ehkäisytarpeet tyydytettäisiin 90-prosenttisesti, estyisi noin 28 miljoonaa syntymää joka vuosi, mikä puolestaan estäisi 67 000 synnytyskuolemaa ja 910 000 lapsikuolemaa ja 560 000 kohtukuolemaa.

Jos kaikki 66 tavoitetta saavutettaisiin 90-prosenttisesti ympäri maailmaa, estyisi vuosittain 150 000 äitikuolemaa ja 850 000 kohtukuolemaa. Samalla alle kuukauden ikäisten ja alle viisivuotiaiden kuolleisuus laskisivat kummatkin 1,5 miljoonalla.

Ehkäisyn lisäksi tehokkaita keinoja olisivat synnytyksen ja raskausajan palveluiden parantaminen sekä panostukset ennenaikaisena syntyneiden hoitoon ja vakavien infektiosairauksien ja aliravitsemuksen parantamiseen.

Tutkijoiden mukaan äiti- ja lapsikuolleisuuden kitkeminen onnistuisi suhteellisen pienillä kustannuksilla, sillä valtaosa parannuksista onnistuisi perusterveyden toimipisteissä ja yhteisöissä. Köyhissä maissa tavoitteet saavutettaisiin noin 6 miljardin ja keskituloisissa ja varakkaammissa maissa 8–12 miljardin dollarin vuosipanostuksella, tutkijat arvioivat.

Kansainväliset ponnistelut ovat vähentäneet äitikuolleisuutta 44 prosenttia edeltävien 25 vuoden aikana. Kun vuonna 1990 sataatuhatta synnytystä kohden kuoli 385 äitiä, vuonna 2015 luku oli enää 216. Käytännössä tämä tarkoittaa vuosittain noin 200 000 kuolemaa vähemmän.

Myös maailman lapsikuolleisuus on vähentynyt merkittävästi edeltävien 25 vuoden aikana. Alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus laski peräti 53 prosenttia vuosina 1990–2015.

Mihin äitiä tarvitaan? Katso vastaus:


Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.