Suomen sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa laski sijalta viisi sijalle 17 Unicefin tutkimuksessa.
Suomen sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti sijalle 17 Unicefin tuoreessa tutkimuksessa. Edellisessä vastaavassa Unicefin vertailussa vuonna 2020 Suomi oli viides.
Suomen tulos heikkeni erityisesti nuorten itsemurhia, lasten ylipainoa ja oppimistuloksia tarkastelleissa mittareissa. Suomi sijoittui tutkimuksessa kolmen heikoimman maan joukkoon 15–19-vuotiaiden nuorten itsemurhien määrissä.
Lue lisää: Itsemurhan tekopaikkaa ei valikoida sattumalta: "Se sisältää yleensä vahvan viestin"
– Suomi on maailman onnellisin maa, mutta tutkimus kertoo toista kuvaa lasten ja nuorten tilanteesta, sanoo Suomen Unicefin lapsiystävällisen hallinnon päällikkö Sanna Koskinen järjestön tiedotteessa.
Unicefin tutkimuksen mukaan kasvua nuorten itsemurhien määrissä tapahtui 17 maassa. Kansainvälisesti itsemurha on 15–19-vuotiaiden neljänneksi yleisin kuolinsyy.
Tuoreessa vertailussa kolmen kärjen muodostivat Alankomaat, Tanska ja Ranska. Heikoimmin sijoittuivat Turkki ja Chile.
Unicefin Report Card -tutkimuksen on laatinut Unicefin Firenzessä sijaitseva tutkimuskeskus Innocenti. Tutkimuksessa tarkastellaan OECD- ja EU-maiden lasten hyvinvointia. Tutkimuksen tilastotiedot ovat pääsääntöisesti vuodelta 2022, ja niitä on verrattu vuoden 2018 tietoihin.
Ei enää hyvinvoinnin mallimaa
Suomen Unicefin Koskinen peräänkuuluttaa, että tutkimuksen tulokset on otettava vakavasti.
‒ Report Card -tutkimuksen mittareilla Suomea ei voi pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana, Koskinen sanoo tiedotteessa.
Unicefin mukaan erityisesti lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut olisi saatava Suomessa pikaisesti kuntoon. Lisäksi lapsiperheköyhyyttä tulisi järjestön mukaan ehkäistä järjestelmällisesti kaikin keinoin.
Tutkimuksessa merkittävä jaettu trendi EU- ja OECD-maissa oli lasten ja nuorten elämäntyytyväisyyden lasku. Se laski tutkimuksessa huomattavasti 14 maassa 32 vertailukelpoisesta maasta. Suomessa lasten ja nuorten elämäntyytyväisyys laski kaksi prosenttiyksikköä.
Apua itsetuhoisuuteen on saatavilla
Suurin osa itsetuhoisista henkilöistä kertoi tai vihjaili itsemurha-ajatuksistaan ennen itsemurhaa. Ne on syytä ottaa vakavasti, sillä oikealla hetkellä tarjottu henkinen tuki voi estää itsemurhan.
MIELI ry tarjoaa apua:
- Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.
- Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille
- Voit varata keskusteluajan kriisityöntekijälle oman alueesi kriisikeskukselle tai etävastaanotolle, jos tarvitset keskusteluapua vaikeassa elämäntilanteessa.
- Tukinetissä voit osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin tai saada henkilökohtaisen tukihenkilön.
- Itsemurhien ehkäisykeskukset antavat tukea itsemurhaa yrittäneille, mutta myös heidän läheisilleen sekä itsemurhan tehneiden omaisille.