Miksi viljat ovat ihmiselle vaarallisia? Lääkäri Antti Heikkilä vastasi kysymyksiin

Lääkäri Antti Heikkilä vastasi verkkovieraana katsojien ja lukijoiden kysymyksiin viljoista. Hän ei valitettavasti ennättänyt vastaamaan kaikkiin satoihin kysymyksiin, mutta pyrki poimimaan niistä yleisimmin esitetyt.

Minulla on diabetes2. Olen vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, ja tällä hetkellä kiellettyjä ovat kaikki viljatuotteet, peruna riisi, pasta. Mistä ruuasta saan päivittäin tarpeellisen määrän kuitua?

T:terveellistä loppuelämää odottava

Kasviksista

Minkälaista ruokavaliota suosittelisit colitis ulcerosaa sairastavalle, ja mikä ei ehdottomasti sovi? Mitä muita konsteja olisi sairauden taltuttamiseksi kuin vahvat kortisonit?Sairaus vie voimat hetkessä, kun mikään ei pysy sisällä ja tulee vetenä ja veriripulina pihalle. Neuvosta todella kiitollinen!

T:Huoli ja murhe!

Suosittelen viljatonta vhh-ruokavaliota On vain oltava kärsivällinen, mutta toimii varmasti.

Voiko keliaakikko käyttää tattaria ilman, että se aiheuttaa ongelmia?

T:Lissu

Yleensä kannattaa välttää kaikkia ryynejä ja pitäytyä kasviksissa.

Onko Suomen kirjallisuudessa tai internetissä suomen kielellä tietoa viljojen haitoista?

T:LauriK

On, mm kirja. Vaaralliset viljat.

Mitä suosittelette viljojen sijalle. Onko tattari vilja?

T:Taina Pii

Kasviksia

Minulla on diagnoosina Chronin tautiin liittyvä nivelsairaus + polymyalgia rheumatica. Nyt ruokavaliota muuttamalla voisin tulla jopa terveeksi, koska oireeni eivät ole ns. pahemmasta päästä? Olen jo pudottanut painostani n. 10 kg vuoden sisällä vähentämällä hiilihydraatteja. Miten nyt jatkaisin, onko jotain, mitä voisin syödä huomattavasti enemmän: marjat, hedelmät, vihannekset, liha, kala? Mitä suosittelet?

T:62 v nuorekas elämänhaluinen nainen

Jatka viljattomalla vvh-ruokavaliolla, tulosta syntyy. Voi viedä 3 vuotta.

Onko viljoilla vaikutusta osteoporoosiin?

T:ruisleivän syöjä

On vahva yhteys.

Voiko alhaisen hiilihydraattimäärän seurauksena joutua ketoosiin (niin on peloteltu), ja mitä tämä ketoosi oikein tarkoittaa?

T:Herneenverso

Ketoosi tarkoittaa, että elimistö polttaa pelkkää rasvaa.

Autoimmuuni hepatiitti, ollut jo 15v. Hoito ensin Prednisolon ja nyt Imurel 50mg aamuisin. Onko tähän olemassa mitään muuta hoitoa?Tuntuu vaan tauti olevan päällä. Yritettiin lopettaa hoito, muttei voinutkaan ja piti takaisin palata lääkkeeseen.

T:Äiti kysyy

Suosittelen viljatonta vhh-ruokavaliota Olen saanut sillä hyviä tuloksia.

Terve! Juotuani yhden oluen illalla aamulla tuntuu kuin olisin juonut paljon enemmänkin. Olo on krapulainen ja tuntuu kuin vatsassa olisi suuri kupla ja suussa maistuu todella pahalle. Mahassa kiertää ja turvottaa. Voiko olla, että olut ei vain sovi minulle? Sitten vielä lisäkysymys: voiko viljatuotteet aiheuttaa suolistossa verta vuotavia haavaumia? Voiko viljan yliherkkyys tulla milloin vain?

T:MV

Klassinen viljaherkkysoire.

Hei! Kysymys: Jos on 'pakko' ottaa leipäpala, kumpi on parempi tumma- vai vaalea leipä? Mitä suosittelisit lisäämään ruokavalioon, (ms-tauti) kasvisruoka ja superuokaa?

T:Seija

En ottaisi lainkaan jos on MS.

Tyttäreni on 7 12 kk:n ikäinen ja kärsii ylivilkkaasta suolen toiminnasta, liian löysästä ulosteesta, jossa on mukana erityisen paljon suolilimaa. Mitään muita fyysisiä oireita ei ole. Tyttö on iloinen ja pirteä. Ruokavalioon kuuluu maito, liha, kala, kana ja vihannekset ja hedelmäsoseet sekä iltapuuro kaurasta. "Hoitokeinona" lastenlääkäri käski lisätä puuron myös aamuun, mutta näin en ole tehnyt. Lisää kuulemma suolen sisältöä? Voiko siis oireen syynä olla puuro vai kenties peruna? Miten korjaan tytön ruokavalion ja mikä on paras vaihtoehto?

T:Huolestunut Äiti

Klasiinen viljaoire, joten ehdottomasti viljat pois.

Hei! Poikani (oli huomattavan ylipainoinen) 12v on laihtunut 7 kg jättämällä viljan, sokerit ja perunan ruokavaliosta. Muuten voi hyvin,mutta ummetus on tullut. Onko lese hyväksi? Tai mitä muuta voisi käyttää?

T:Äiti

Pellavansiemen (kokonainen liotettuna veteen).

Iho-ongelmat ja vilja? Esim. ruusufinni ja akne?

T:onerva

Vahvasti yhteydessä viljoihin.

Hei. Minulle on tehty B-HLA-keliakia, DNA-tutkimus, SSO. Tuloksista yksi oli positiivinen (DQA1*05). Testiin menin yksityisesti homeopaatin neuvosta. Kävin lääkärillä ja kysyin tuloksesta, eli onko minulla keliakiaa. Lääkäri vastasi, että minulla on alttius, mutta ei ole syytä ruokavalioon, koska tavanomaiset verikokeet näyttivät, ettei keliakiaa ole. Minulla on astma ja laktoosi-intoleranssi perussairautena ja lisäksi kärsin jatkuvista hengitystieinfektioista, tällä hetkellä parantelen keuhkokuumetta. Voisiko kohdallani olla kyse viljaherkkyydestä? Mitä mieltä olet DNA-testistä?

T:jatkuvasti flunssassa

Ei kannata testata, vaan aloita viljaton vähähiilihydraattinen rv.

Kysymykseni liittyy sydämeen ja verenpaineeseen. Käydessäni lenkillä pulssi nousee ja verenpaine laskee, onko kysymyksessä sydämen vajaatoiminta vai mikä? Minulle asennetaan ns. holter, näkeekö siitä mahdollisen sydämen vajaatoiminnan?

T:tiuku

Osalla rytmihäriöpotilasta on syynä viljat.

Tervehdys Antti!! Kassu Itä-Hkistä kirjoittaa. Olen juuri saanut Kela-vahvistuksena olevani keliakia-potilaana ts. siis viljaallergiaa omaavana. Olen urheileva rakennusyrittäjä.

Kuinkas vaikuttaa stressi? Erilainen liikunta, ruokailuajat, nukkuminen, kehonkunto, jossa lihaskunto on numero yksi. Jos lihasjumia nk. maitohapoilla, silloin keliaakikkona kärsii kovasti. Liikunta monipuolisena, hieronta ja stressitön elämänkulku ovat lääkkeet yhdessä gluteenittomien syötävien kera. Olen testaillut tässä rohkeasti mm. Oulun seudun kasvattina rieskaleipää, monivilja-aamupuuroa. Kaikki ovat jääneet muhimaan ja vatsa alkaa täyttyä, eikä vatsa toimi, ja lenkkeilykin kivuliasta.

Siskoni ja kolme veljeäni potee samoja, ovat jo keliaakikkoja. Minä vanhimpana 60 vee nytten jouduin mukaan. Tämä on ollut todella kivuliasta, kunnes uskoin tilanteen. En suo kellekään urheilla tällä tavoin syötävänsä kanssa, varmaan syöpää ym. saapi pian, jos ei aloita ajoissa itsensä tutkiskelua.... Tässäpäs alkuunsa kertomusta, ja kiitos, olet todella oikein toimin hyvä tohtori. Joita tarvitsisi joka paikkakunnalle ja kansan tietouteen enemmän tutkimuksia kyseisestä sairaudesta.

T:Kassu

Kiitos. Sinulla on kokemusta aiheesta, joten tiedät mistä on kysymys.

Voiko leivän viljan syönti periaatteessa pahentaa Chronin tautia? Esim. voiko vitaminiinit imeytyä ns. paremmin, jos jättäisi viljan syönnin pois kokonaan? Olisiko asiassa syytä huomioida jotain?

T:Mr Chronintaudin uhri

Ehdottamasti.

Kysyisin probioottien käytöstä, onko niitä hyvä käyttää? Minulta leikattiin vuosi sitten paksusuolesta hyvänlaatuinen kasvain.

T:vaivaa on.

Ehdottaisin viljatonta ruokavaliota jatkossa. Viljoilla on yhteys paksunsuolen kasvannaisiin.

Olisiko parempi syödä saksalaisista jauhoista tehtyä leipää tai puuroa. Onko ne puhtaampia kuin suomalaiset jauhot?

T:Karoliina

Samaa tavaraa.

Parkinsonin tauti ja viljatuotteet, sopiiko?

T:PII

Parempi jättää

Vhh-ruokavalio? Onko sama kuin siis täysin viljaton? Mitä muuta siihen ruokavalioon liittyy?

T:Kysyjä!

Vhh ei ole viljaton, vaan täytyy erikseen huomata viljat.

Onko perunakin yhtä paha kuin viljat?

T:pottu

Peruna on eri asia.

Mitä leivän tilalle?

T:ha4044

Kasviksia

Voiko Marevan-lääkityksellä oleva luopua kokonaan viljoista?

T:Lissukka

Kyllä voi.

Onko parempi luopua viljatuotteista, kun nivelrikko, kilpirauhasen vajaatoiminta ja silmänpaineet ovat vaivoina?

T:Tellervo.

Ehdottomasti

onko spelt-vilja terveellisempää kuin kotimaiset?

T:pitkään vatsavaivainen

ei ole eroa.

Mitä sitten aamupalalle viljojen tilalle?

T:MINTTU RAUMALTA

Itse syön luonnon jougurttia tai munakkaita.

Millaista ruokavaliota suosittelisit tiheävirtsaisuudesta kärsivälle? Olisin todella kiitollinen vastauksesta!

T:Apua!

Usein syynä on viljoista johtuva ärsytys.

Olen noudattanut vähähiilarista rv n. 2 viikkoa. Olo on mitä mainioin ja viljat, perunat ym. ollut helppo jättää pois. Hiilihydraattien määrällä ilmeisesti suuri merkitys painonputoamisen kannalta. Onko sillä suurempi merkitys kuin rasvojen määrällä? Jos paino sahaa kiinnittäisitkö ennemmin huomiota hiilareihin vai rasvojen proteiinien määrään?

T:T. Eija

Hiilarit ratkaisee.

Olen 80-vuotias mies ja kärsin suolisto-ongelmasta. Se ilmenee ruokailun jälkeen, tulee huonovointisuutta ja ilmavaivoja. Pierut ovat tosi pahanhajuisia. Syön sekaruokaa, johon kuuluu mm. aamupuuro ja ruisleipä.

T:Johannes

Selvä oire viljaherkkyydestä

Päivää antti. Olen 55 v nainen.Sain malt-lymfooman vatsaan. Se on hoidettu sädetyksellä. Nyt epäillään keliakiaa, koska kasvot,päänahka, niska ja kyynärpäät näppylöillä, jotka kutisee. Vatsa aina turvonnut, kauhea väsymys. Nyt jätän viljan syönnin. Kysymys:voinko syödä gluteenittomia leipiä, vai onko niissäkin viljan "haitat"?

T:bella

Lymfoomalla ja viljoilla on vahva yhteys. Ehdottomasti viljaton rv.

Anna kirjavinkki vhh:sta rv:stä kiinnostuneelle.

T:Elämä muuttuu nyt!

Ravinto ja Terveys.

Heips! Sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa, laktoosi-intoleranssia, sappikivisairautta, niverikkoa ja olen melko väsynyt. Mitä ruokavalioni pitäisi sisältää, kun sappivaivat rajoittavat myös kasvisten syömistä ainakin raakana.

T:Elli

Kannattaa jättää pois kaikki viljat 2 kk ja katsoa mitä tapahtuu.

Eihän pelkällä luonnonjogurtilla elä? Mikä olisi ison miehen päivän ruokalista, jos ei viljaa?

T:Ape

Opikele hieman vhh-periaatteita. Iso mies pysyy tiellä rasvan ja lihan avulla. Viljat ovat pääasiassa pelkkää sokeria.

Onko hirssi yhtä haitallinen kuin muut viljat?

T:JL

Voi olla, kokeile.

Hei, suvussani on migreeniä, ja minulla on paha migreeni, ja nyt näyttäisi siltä, että poikani 4v on perinyt myös migreenin. Oletko havainnut työssäsi, että migreenillä ja ruokavaliolla olisi yhteyttä?

T:kotiäiti

Voi olla paljonkin. Kokeile ensi alkuun viljatonta ruokavaliota.

Helicobakteeri ajettu 5 kertaa, useita virtsatietulehduksia, nivelrikkoja kehon kaikissa nivelissä, LII-LIII prolapsi (seurantalinja muutama vuosi, hermoratatutkimus tehty).Nyt määrätty kipulääkkeeksi kipulaastari norspan ja panadol-extend. Nyt olen "ihan sekopää", johtuisiko tämä monisairaus keliakiasta? Syön paljon leipää.

T:jupustiina

Todennäköisesti. Aloita viljaton ruokavalio.

Miehelläni hoidettu vuosi B 12 puutosta, ja ei ole saatu lääkkeelläkään paljon nostetuksi, ja mitään syytä ei ole löydetty. Mistä voisi johtua. Käyttää paljon leipää ja vatsa elämöi.

T:tulita

Syynä on viljat.

Minulla on neljä aikuista poikaa, joista kolmella epilepsia. Itselläni on crohn diagnoosi yli kymmenen vuotta ja nyt keliakiaepäily. Yhdellä pojista jo lapsena erittäin paha ruoka-aine allergia ja keliakia todettu myös yli kymmenen vuotta sitten Yhdellä pojista lapsena jatkuva ripuli ja maito kuulemma ei sopinut? Kahdella kaksisuuntaista mielialahäiriötä, skitsofreniaa, masennusta ja psykoosia. Itselläni on myös masennusta hoidettu Seronil-lääkkeellä.

Vanhemmalla pojalla oli nuorena erittäin paha mielialahäiriö, ja itse uskon täysin tähän ruoka-aine allergiaan. Nyt kysyisin, miten meidän perhe voisi päästä geneettisiin tutkimuksiin ja mitä kokeita suosittelisit meille kaikille? Tämä on ollut helvetillistä rämpimistä ja syyllisyystuntoja. Olen hoitanut lapseni erinomaisesti, ja he ovat lahjakkaita, mutta neurologiset oireet ovat todella kuluttavia. Liittyykö epilepsia keliakiaan? Minulle vaihdettiin Azamun-lääkitys ja maksa-arvot nyt kohollaan sekä kastriini arvot korkeat. Olen ollut kaksi kuukautta gluteenittomalla, eikö se vielä riitä?

T:salmiakki

Selvä viljaherkkyys kaikilla. Viljat pois, ja niillä joilla EP niin myös vhh.

Auttaako hiilihydraatiton ruokavalio unettomuuteen?

T:Huonouninen

Usein kyllä.

Suositteletko vauvoille vain kasviksia aloitusruoaksi?

T:Mom

Ehdottomasti.

Olen sairastanut keliakiaa n. 15 v. Toissa kesänä leikattu hyvänlaatuinen aivokasvain ja shunttileikkaus myös. Syksyn aikana laihtumista 10 kg ilman ruokailutottumusten muuttamista. Missä syy?

T:luuviulu

Tuohon on vaikea vastata näissä raameissa.

Mitä olet mieltä oraiden käytöstä ruokavaliossa?

T:T.vm62

Vaikea sanoa. Ei ole kokemusta.

Heikkilä sanoi, että vatsan (suolisto) kunto vaikuttaa suoraan aivoihin aiheuttaen mm. masennusta. Entäs toisinpäin? Kun on huolia, oikeaa yläpään masennusta, stressiä... Vaikuttavatko nämä "suoraan" vatsaan (suolisto)? Kummin päin tämä toimii?

T:Juhani

Vaikea sanoa kumpi oli ensin, muna vai kana.

Mistä saa tarpeelliset kuidut?

T:Jude

Vihanneksista

Virallinen taho tuputtaa keliaakikolle joka aterialle gluteenitonta leipää. Se on kuulemma keliaakikon terveyden kannalta välttämätöntä. Kysymys: Yritän karttaa huonoja hiilareita. Jos en syö mitään vilja-heinäkasveja, niin minkä ravintoaineen puutoksen mahdollisesti ihan oikeasti saan? Kukaan ei ole tähän kysymykseen minulle antanut selventävää vastausta. Omasta mielestäni syön terveellisesti: Mm: Lihaa, kalaa, kasviksia, marjoja, hedelmiä, kovia juustoja, jogurttia, voita, oliiviöljyä.

T:Kiitos: TattariHirssi

Tuo leivän tuputtamien on rikos, sillä mikään gluteiiniton tuote ei ole täysin gluteiinitonta.

Onko eturauhassyövällä ja viljatuotteilla yhteyttä?

T:aamupuurolla päivän haasteisiin

Kyllä on.

Tämän verkkovierailun aika onkin nyt päättynyt. Kiitoksia jälleen kaikille kysymyksistä. Terveisin, Antti Heikkilä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja