Miksi sukupuolia on vain kaksi? Tässä selitys

Entä jos olisikin miehiä, naisia ja… Kolmas sukupuoli?

Miksi on olemassa vain miehiä ja naisia? Entä jos olisikin miehiä, naisia ja jonkinlainen kolmas sukupuoli? Lifeslittlemysteries.com selvitti, olisiko kolmannen sukupuolen olemassaolossa järkeä.

Lähes kaikilla selkärankaisilla lajeilla on kaksi sukupuolta. Naaras tuottaa munasoluja ja mies spermaa, ja yhdessä ne tuottavat jälkeläisen.

"Kolmen sukupuolen kimppaa", siis tilannetta, jossa tarvitaan kolme erilaista sukusolua ja siten kolme erilaista vartalotyyppiä, ei ole vielä ilmaantunut maapallolle. Luontoäidin hellästä huomasta löytyy kuitenkin lajeja, joilla on useampia tapoja lisääntyä.

Esimerkiksi joillain merieliöillä on urossukupuolen lisäksi kaksi erilaista hermafrodiittityyppiä: hermafrodiitteja, jotka voivat hedelmöittää itsensä tai paritella uroksen kanssa, mutteivät paritella toistensa kanssa. Eräällä alkueläimellä on jopa seitsemän erilaista "sukupuolta", jotka voivat vaihtaa geenejä keskenään.

Parisuhdekirous

Biologeja vain kahden sukupuolen mysteeri on kiehtonut jo kauan. Jos sukupuolia olisi kolme, yhden sukupuolen edustaja voisi paritella kahden muun sukupuolen edustajan kanssa, jolloin sopivan parin löytämisen mahdollisuus paranisi 50 prosentista 67 prosenttiin. Miksei kolmatta sukupuolta siis ole?

Bathin yliopiston professori LaurenceHurstin mukaan liikkumattomille eliöille parin löytäminen on vaikeaa, joten useilla erilaisilla parittelukumppaneilla on etuja. Ihmiset kuitenkin omaavat sekä liikkumisen että sosiaalisen kanssakäymisen taidon, joten sopivan parin löytäminen ei ole yhtä vaikeaa. Kolmas sukupuoli saattaisikin olla paitsi siunaus, myös sellainen parisuhdekirous, jota emme voi edes kuvitella.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja