Miksi rasvaa syömällä laihtuu? Antti Heikkilä vastasi kysymyksiin

Lääkäri Antti Heikkilä oli Studio55.fin verkkovieraana vastaamassa kysymyksiin ravinnosta ja laihduttamisesta. Kysymysten suuren määrän vuoksi Antti Heikkilä ei ehtinyt valitettavasti vastata kaikille. Alla vastaukset niihin kysymyksiin, joita Heikkilä ehti käsitellä vierailunsa aikana.

Eikö erilaisten ruokavalioiden korostamisen sijaan olisi tärkeintä saada ihmiset syömään sama määrä tai vähemmän kilokaloreita sisältävä määrä ruokaa kuin mitä he kuluttavat? Jos kaikki söisivät nykyisen ruokaympyräsuosituksen mukaisia määriä eri ravintoaineita, se jo pelkästään koituisi monen terveydeksi, mutta kun niin moni napostelee karkkia, juo limppareita, syö leivonnaisia ja juo alkoholia, vaikka muutoin ajattelisin syövänsä "terveellisesti".

T:Maalaisjärki käteen

Asia ei ole aivan niin yksiselitteinen. Jos syö saman kalorimäärän rasvaa kuin hiilihydraattia, niin rasvalla laihtuu ja hiilihydraatti lihottaa. Se on fysiologiaa.

Minulla ei ole diabetestä, mutta ylipainoa on, eli onko minun turvallista lähteä noudattamaan ohjeitasi?

T:1953

On ihan turvallista.

Huomenta! Katsoin Sarin haastattelun ja vaikutuin kovasti!! Olen itse myös ylipainoinen, n.25 kg, verenpainetta ja vyötärölihavuutta ym. Kysymys kuuluu: miten aloittaisin vähähiilihydraattisen ruokavalion? Jos saisi lyhyen selvityksen. Voisin aloittaa heti uuden elämäntavan kohti terveempää ja iloisempaan elämää. Kiitos

T:tällä hetkellä onneton 52 v. nainen

Sari teki sen itse luettuaan kirjani Diabeteksen hoito ruokavaliolla.

Voisiko jatkuva särky nivelissä olla yhteydessä ruokavalioon? Onko nivelrikko ruokavalion tulosta?

T:suklaasyöppö

Nivelkivut johtuvat usein gluteiinista.

Monilla on voimaa aloittaa HH-dieetti omin päin, mutta kaikilla valitettavasti ei. Itse olen pärjännyt joten kuten, mutta apua tarvitsisin silti. Vaikka lasken päivittäiset hiilihydraatit, paino pysyy lähes vakiona. Jonkin verran pudonnut. Olisiko, Antti, mahdollista perustaa Suomeen oma laihdutusklinikka (vrt. Betty Ford), ja joka olisi hinnoittelultaan jokaisen kukkarolle sopiva, eikä vain miljonääreille. Tällaiselle bisnekselle varmasti löytyisi markkinarakoa!

T:merimaria

On tuota työtä jo muutenkin aivan liikaa.

Lihottavatko hormonilääkkeet?

T:Ansku

Eivät, jos annos on fysiologinen.

Metabolisen o-y yksi oire on kihti.Itselläni akilleksissa on möykkyjä, jotka ortopedi vahvisti kihdin aiheuttamiksi.Onko mahdollisesti muutkin niveljänneongelmat esim.lonkan bursiitti osaltaan kihdin ilmentymiä?

T:p-uraat 500

Niillä ei tarvitse olla yhteyttä.

Nimimerkki ihmettelevä. Painan nyt 116 kiloa

T:ihmettelevä

Vaikea sanoa mitään, kun en tiedä mistä on kysymys.

Moi! Mitäs kirjoistasi suosittelisit näin alkuun. Olen 39v reilusti ylipainoinen mies. Hiilareita tulee syötyä aika paljon. Diabetestä ei vielä ole, mutta varmaan tätä menoa tuloillaan.

T:1972

Aloita vähähiilihydraattinen ruokavalio.

Miten voi päästä eroon todella pahasta sokeririippuvuudesta. Iltaisin on pakko syödä jotain imelää, muuten en kyllä saa unta. Olen valvonut kolme yötä peräkkäin, pikku torkahduksia lukuunottamattamillä, ja olo on ollut kauhea seuraavina päivinä. Olisiko mitään, jolla voisin saada himoani asettumaan. Olen yrittänyt itse tehtyä puolukkahilloa, mutta siinähän on myös sokeria. Kiloja on ylimääräisiä noin 15.

T:Pulmunen

Tiukka vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaa pääsemään ongelmasta.

Olen 2 tyypin diabeetikko. Ylipainoa painoindeksin mukaan n.25kg. Lääkäri käskee laihduttamaan, light-tuotteet parempia muka ja eläinrasvat tappavat. Kun kyselin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, niin vastaus oli että se on kuolemaksi!. Kiistelin hänen kanssaan asiasta, haluaisin vaihtaa lääkäriä mutta muutkin samaa koulukuntaa! Onko kirjaasi Diabeteksen hoidosta ruokavalion avulla vielä saatavissa?

T:Lääkeorja

Kirjaa on saatavissa edelleen.

Haluan ostaa kirjasi. Mitä suosittelet diabeteksen hoitoon? Kiitos kun olet olemassa!

T:irjamarja

Diabeteksen hoito ruokavaliolla.

Olen ilmeisen insuliiniresistentti. Paino lähti putoamaan vasta, kun ateriakohtainen hh-määrä oli noin 3-4g. Eli päivän hh-määrä on noin 12g. Onko mielestäsi liian vähän?

T:Ent.D2

Ei ollenkaan. Tärkeintä että toimii. Joillakin määrät ovat todella alhaisia.

Kun diabetes on tullut Addissonin taudin kylkiäisenä, niin päteekö siihenkin samat ruokaohjeet.Verensokerit heittelevät rajusti, kysymyksessä on 46 vuotias mies joka tekee vuorotyötä, joiden pituus on 12 h , ei fyysistä. Ei ylipainoa, terveet elämäntavat olleet aina. Lenkeily , pyöräily, hiihto on arkipäivää, tanssi intohimona. Kiitos jos vastaat

T:Violet

Pätee aivan varmasti, mutta jätä myös viljat.

Miksi puhutaan vain laihduttamisesta jne. Olen kuullut että tämän ruokavalion aikana ruoka alkaa maistua todella hyvältä. Sitä voisi myös korostaa.

T:Ta 1958

Yritetään, aina kun siihen on mahdollisuus. Maku on yksi aisti, jota ei ole luotu turhaan.

Kuinka nopeasti huonon olon tunne menee ohi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, kun tulee ns. "sokerin vieroitusoireet". Ja millä sitä voi helpottaa, muulla kuin hiilareilla?

T:huligaani

Vaikea sanoa, joskus menee päivissä, joskus muutama viikko.

olen 74v mummo, runsaasti ylipainoinen, vajaakilpirauhasen lääkitys, verenpaine lääkitys, kolestrooli lääkitys, sokeri lääkitys. Voinko mahdollisesti ajatella tätä ruokavaliota?

T:mummi pulassa

Ihan hyvin voi.

Olen ylipainoinen 158cm pitkä ja painoa on 107kg ikää on 45v. Lapsena ja nuorena olin hoikka 50kg. Lihoa aloin vähän yli 20 v ensimäisen lapseni jälkeen. Olen laiduttanut painonvartioissa yms. useamman kerran ja aina on kilot kertyneet takaisin. Minulla on astma joka todettiin jo lapsena, siis silloin kun olin normi painoinen. Samoten minulla on refluksitauti ja se on myös ollut aina.

Pienenä jo sanoin aina vahemmilleni että kun koko ajan tulee sellasia väkeviä röytäyksiä, enhän tiennyt sillon mikä se oli. Nuorena sitten hakuduin asian tiimoilta lääkäriin, koska aina kun olin syönyt alkoi ahdistaa ja yskittää, no minulle todettiin vaan että ota joka aterian yhteydessä bricanylia, jota en todellakaan tenyt. 2000 se äityi sitten niin pahaksi että tehtiin leikkaus. Ja nyt se on taas äityillyt, ja kirurgi Nabil Jasset totesi että mansetti on tehty, mutta ei lihaskiristystä että tarvitaan korjausliekkaus, mutta minun oli mentävä ensin tapaaman speialistia.

No sen verran tapasin että hän kätteli ja vaitteli että pitää mennä mittinkiin. Pari nuorta kirurgia sitten piti mulle sellasta saarnaa, että oksat pois, suorastaan haukkuivat minua lihavuuteni takia ja että ei mitään korjausleikkausta voi tällaselle tehdä, ja hautaan asti kaikki kauheudet kertoita, että mitä voi sattua. Ja että kaikilla lihavilla on refluksitauti ja astma, että siitä se vaan johtuu. Ja sitten yks kaks he totesivat että tehdään sulle vatsan ohitus, no sanoin että eikö sinä oli sitten mitään komplikaatio vaaraa, kuulema ei, se on ihan iisipiisi juttu, kättelivät ja sanoivat että näkemiin.

Sitten tuli aika sisätautilääkärille asian tiimoilta, kävin siellä viime vkolla. Siinä kun juttelimme hän totesi että taidan olla hänen luonaan kaikkien muiden tahdosa en omastani, ja sanoin että kyllä näin on, enkä aijo mennä mihikään ohitusleikukseen! Sitten kylselin häneltä että mistä johtuu että olen aina "kuralla", että kun syön, niin hetken päästä pitää mennä vessaan ja lujaa. Ja siis tämä vaiva on ollut jo vuosia, en edes muista kuika kauvan varmaan parikymmentä.Ja varsikin kun syön tumma leipää, se on hyvää, mutta siitä tulee huono olo ja vessa pitää olla vieressä.

Hän pohti hetken että olisiko minulla keliagiaa ja otes sitten samaan hegevetoon että ei kyl voi olla koksa olen lihava. No kävin taas tällä vkolla lääkärissä, aivan muista syistä, mutta hän katsoi koneelta labratulokiani jotka tämä sisätautilääkäri oli määrännyt. Sokerit oli ok, kolestrooli 5.5, mutta jakauma "hyvät hyvin ja huonot hyvin", ainoastaan hän sanoi että kalcium tasoni on todella matala, että olisikohan minulla jotain gliagia oireita, totesin että ei ole sisätautilääkäri juuri minulle sanoin niin, koska olen lihava, johon taas tämä lääkäri totesi että eihän se sitä katso, onko lihava vai ei. Mutta siis tämän "pienen" pohjustuksen jälkeen, tänään katsottuani tätä ohjelmaa, mua alko vaikvaamaan, että voisko sittenkin olla jotain viljaherkkyttä, vai mitä olet mieltä?

T:-s-

Ikävää tuollainen lääkäreiden käytös, mutta vhh-ruokavaliolla voi itse hoitaa asian.

HEI,OLEN 56 V NAINEN,OLEN KESÄSTÄ ASTI VÄHENTÄNYT LEIVÄN SYÖNTIÄ 2 PALAAN PÄIVÄSSÄ, JA RUOKA ON OLLUT JUURESKUUTIOITA MILLOIN KANAN TAI KALAN YM,KANSSA.MAKEAN KARSINUT POIS MELKEIN KOKONAAN JÄÄTELÖÄ JOSKUS, JA AAMULLA KAURAPUURO, JOSTA EN OLE LUOPUNUT. MYÖS HEDELMIÄ KUN RUOKAVÄLIT ON VENÄHTÄNEET YLI 4 TUNNIN.PAINO EI OLE LASKENUT YHTÄÄN,MITÄ TEEN VÄÄRIN?

T:VYÖTÄRÖÄ KATEISSA

Asian ratkaisee hiilihydraattien kokonaismäärä. Pelkän makean jättäminen ei riitä.

Armeijaa varten pitäisi saada todistus gluteeniherkkyydestä, missä ja miten se testataan?

T:Inttiin

Terveyskeskuksen tehtävänä on tutkia tuo asia.

Mikä oli sen kirjan nimi ,jolla Sari Heikkinen sai virikkeen hoitamaan itseään?

T:Serkun puolesta

Diabeteksen hoito ruokavaliolla.

Hei Antti! Mitä mieltä olet itsetehdystä mantelileivästä (munamantelijauhejuustokreikkalainen jogurtti siemenet)? Kiitos vielä työstäsi ihmisten terveyden eteen!

T:Anna

Mantelileipä on ihan ok. Teen sitä itsekin.

Onko kirjakauppa se oikea paikka josta voi "vähähiilihydraasisen" kirjan voi hankkia?

T:T. Kiinostunut asiasta

On

sopiiko vähähiilihytraattinen ruoka valio 1 tyypin diapeetikolle, ylipainoa on, korkea kolestrooli ja veren paine. Ikäni on 60 v, sairastanut 30 vuotta.

T:anselmi

Sopii ihan hyvin, sillä inusulinin tarve laskee minimiin mikä on ihan hyvä asia.

Kehittelin vähähiilarista leipää , seuraavasti 2 dl mantelijauhoja 2 dl maustamatonta jogurttia 2 munaa 2 dl juustoraastetta täytteeksi 1 dl oliivisiivuja ja 1 tl valkosipulimurskaa paistoin ohuita leipiä n. 180ast 20min. voisiko sopia leivän korvikkeeksi

T:carppi-leipä

Ihan hyvin.

Antti on ihan oikeassa. Siiryin käyttämään voita, punaista maitoa ja tein itse ruuat puhtaista tuotteista.Eli lopetin valmis jalosteet kokonaan.poistin perunan ,riisi, ja pastatuotteet. Hiilihydraatin käytön vähentäminen poistaa väsymyksen muutamassa päivässä

T:kasvisrasvaan uskonut

Hienoa.

minulla on kolestrooli verenpaine ja sokerilääke ja 3v sitten ohimenevä aivoveritulppa voinko turvallisesti aloittaa kyseisen rukavalion joka oli aamulla aiheena

T:nesta

Kyllä voi.

Miten turvaan riittävän kuidun määrän, jos vähennän hiilihydraattien syöntiä? Nyt syön aamulla täysjyväpuuroa ja päivällä 2-4 palaa ruisleipää. Ilman niitä vatsa ei toimi. Kotimaiset marjat ovat hyviä ja niistä saa myös kuitua kaiken muun lisäksi, mutta miten makeuttaa niitä ilman hiilihydraatteja? Sellaisenaan ovat kovin happamia enkä haluaisi käyttää keinotekoisia makeutusaineita.

T:Terttu

Viljojen kuitu ei ole lainkaan niin terveelistä kuin kerrotaan. Kaalissa on esimerkiksi enemmän kuitua kuin leivässä.

Mistä osoitteesta pääsee verkkosivuillesi ja mikä sen diapetes-kirjasi nimi on, jotta voin sen hankkia?

T:raija Villinmiehen kaupungista

Diabeteksen hoito ruokavaliolla, www.anttiheikkila.com

Hei! Ruokaohjeissa kehoitetaan syömään enemmän lihaa ja voita. Koska syön mieluimmin kalaa kuin lihaa niin vaikuttaako lihan korvaaminen kalalla "lopputulöokseen"?

T:kalamien

Ei lainkaan.

Mistä johtuu, että II-tyypin diabetes voi hävitä, jos käyttää vhh-diettiä?

T:kakkostyyppi

Lue kirjani Diabeteksen hoito ruokavaliolla.

Näytääpä olevan pelkkaä ANTTI HEIKKILÄN KIRJAN MAINOS. MISSÄ NE OHJEET OVAT??

T:N60V.

Mitkä ohjeet? Kannattaa lukea esim. jutut www.studio55.fin etusivulta.

Kiitoksia jälleen kysymyksistä, joita tuli useita satoja! Ensi kuussa nähdään taas!

Lue myös:

    Uusimmat